VANT IGJEN: Alexander Kristoff er nesten ustoppelig denne sesongen. På Tour des Fjords første etappen tok han seier nummer 14 etter et fantastisk lagarbeid. (procycling.no).
VANT IGJEN: Alexander Kristoff er nesten ustoppelig denne sesongen. På Tour des Fjords første etappen tok han seier nummer 14 etter et fantastisk lagarbeid. (procycling.no).Vis mer

Kristoff tok årets 14. seier

- Nå går jeg for 20, sier seiersmaskinen.

NORHEIMSUND (procycling.no): Åpningsetappen i Tour des Fjords ble en regntung og dramatisk affære. 

Etter 175 kilometer fra Bergen til Norheimsund ble det hele avgjort en spurt der forhåndsfavoritten Alexander Kristoff (Katjusja) vant med flere sykkellengder. Nordmannens opptrekker, Marco Haller, ble nummer to, foran sørafrikanske Daryl Impey (Orica-GreenEdge). 

Seieren var nordmannens 14. for sesongen og så ut til å være av det enkle slaget. Men det kunne gått riktig galt på det våte føre ned fra siste stigning.

- Det var en fanstastisk seier. Laget var supert. Men det var en veldig hard avslutning og veldig glatt på slutten. Det var farlig. Jeg holdt på å velte i siste sving, sier en våt og utmattet Kristoff til procycling.no.

- Spurten var hektisk nok. Jeg holdt på å bli kjørt ned bakfra, men heldigvis klarte jeg å holde meg oppreist, sier Kristoff - som utvekslet noen gloser med spanjolen Carlos Barbero (Caja Rural) like etter målgang - uten virulens.

Nå står Kristoff med flest triumfer i proff-feltet.

- Jeg før prøve meg på 20, sier den norske Flandern-vinneren.

Bystrøm danset
Kristoffs lojale lagkamerat, Sven Erik Bystrøm, var også godt synlig i finalen. U23-verdensmesteren satt langt foran i feltet da en tøff 2.2 kilometer lang stigning ble krysset for andre gang inne på den lokale runden i Norheimsund. 

- Jeg følte meg super og det var superlett. Vi viste i avslutningen at vi er det sterkeste laget, sier en godt fornøyd Bystrøm til procycling.no.

Da blant andre Micheal Valgren (Tinkoff-Saxo) forsøkte å rykke i siste stigning, var Bystrøm umiddelbart på hjulet til den danske mesteren.

- Jeg kunne forsøkt noe selv i dag også. Det hadde jeg bein til. Jeg følte meg superbra, men jeg skulle bare følge hjulene i dag. Sannsynligheten for at jeg hadde blitt kjørt inn er jo stor. I år må jeg bare finne meg i at jeg ikke er kaptein. Det er Alex som er, slår han fast.    

Kristoff leder nå sammenlagt og er en realistisk vinnerkandidat til å vinne resten av etappene også. Torsdag kommer den klareste spurtetappen i årets Tour des Fjords, når feltet peker nese til Haugesund, Bystrøms hjemby.

- Det blir ikke lett å forsvare denne trøya i fire dager til. Iallfall ikke med seksmannslag. Men vi skal forsøke så godt vi kan. Vi går for sammenlagtseieren, avslutter Bystrøm.

SOLID HJELPER: Sven Erik Bystrøm og Katjusja gjorde alt riktig for å frakte Kristoff inn til sin 14. seier for året.
SOLID HJELPER: Sven Erik Bystrøm og Katjusja gjorde alt riktig for å frakte Kristoff inn til sin 14. seier for året. Vis mer