Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff-trener: - Alexander har ikke klart å heve nivået

Flandern-plan ute av kurs etter sykdom.

ER HAN I RUTE? - Litt under fjorårsnivået, mener treneren. Sykdommen mellom E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem ødela plan A, men Team Kristoff tror likevel det er mulig å forsvare tittelen i Flandern. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
ER HAN I RUTE? - Litt under fjorårsnivået, mener treneren. Sykdommen mellom E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem ødela plan A, men Team Kristoff tror likevel det er mulig å forsvare tittelen i Flandern. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARK HOTEL, KORTRIJK (procycling.no): Noen få dager før Flandern rundt er status tilnærmet eksakt status quo for Team Kristoff.

Både han og trener Stein Ørn mener Katusha-rytteren stiller på starten i Brugge med muligheten til å forsvare tittelen i Belgias største sykkelritt.

For to uker siden rundet 28-åringen Poggio med troen på at han ville vinne sin andre magnumflaske champagne i Sanremo.

Uka etter inntraff så det som har gjort både trener og utøver usikre. Fire verdifulle dager merket trening, konkurranse og restitusjon, gikk fløyten på grunn av en virussykdom.

- Det er ikke så mye som kunne ha vært gjort annerledes. Man kunne ha levd i isolat og kun eksponert seg for andre på rittdagen. Alexander er likevel såpass lite syk at han kan tillate seg å ta den sjansen. Når sykdommen først dukker opp, er man nødt til å treffe riktig tiltak med en gang. Greier man det, forkorter man også sykdomsperioden, forteller Stein Ørn til procycling.no.

Kapasitetssprekk Det var underveis i E3 Harelbeke man forsto at noe var galt. Treneren fikk, etter eget utsagn, «sjokk» da han så wattfilene i etterkant av klassikeren.

Som Kristoff også uttalte i etterkant hadde han «høy puls, men produserte lite watt».

Han ble tatt ut av konkurranse med en gang og hvilte mens konkurrentene sloss seg igjennom Gent-Wevelgem. Håpet var å trigge kroppen til en superkompensasjon inn mot tredagersrittet i De Panne.

Sykdommen kan likevel ha vært nok til å torpedere den planlagte formtoppen inn mot Flandern og Roubaix.

- Alexanders fysiske kapasitet ligger nok på et nivå bittelitt under fjoråret. I tillegg har han spilt ut det taktiske kortet han benyttet seg av da han stakk av sammen med Niki Terpstra i fjor. Derfor vurderer jeg sjansene hans som noe mindre i år, sier Ørn.

- Hva ble konsekvensen av sykdomsperioden hans?

- Sett i lys av at hans taktiske repertoar er mer innskrenket i år, har vi jobbet med å forbedre hans fysiske kapasitet. Den effekten har vi ikke oppnådd fullt ut. Alexander har nemlig ikke klart å heve nivået.

Den magiske tiden: 18:07! Et paradoksalt sammentreff inntraff under torsdagens 14,2 kilometer lange tempoetappe i De Panne.

Kristoff klokket inn på tiden 18:07. Den var identisk med prestasjonen han gjorde under tilnærmet like vindforhold for ett år siden.

Den gangen ble han slått med 18 sekunder av Bradley Wiggins. I år kjørte Maciej Bodnar 10 sekunder raskere og slo nordmannen med 28. Ørn mener gjennomføringen av rittet sto til godkjent.

- Jeg så at jeg hadde samme tid på tempoen i år som i fjor, og den tempoen var veldig god, fortalte Kristoff til procycling.no på Katushas siste pressekonferanse før Flandern rundt.

- Hvor mye føler du sykdommen har satt deg tilbake?

- Jeg kjørte bra i De Panne, men kjente at jeg var sliten. Den første dagen var bra, men da på grunn av det taktisk. I går var beina derimot bedre, svarer han.

Les også: Kristoff vil dra nytte av Cancellara i Flandern

Med andre ord er det fortsatt mulig å forlate hjertet av Flandern med et godt resultat:

- Nå blir det opp til Alexander å gå ned i kjelleren og jobbe hardt med seg selv. De egenskapene viser han jo også fram under åpningen av De Panne, poengterer Ørn.

Balansere det fysiske og det taktiske Klassikerstjernens taktiske egenskaper har altså ikke forvitret i løpet av året. Også det aspektet ble nylig vist fram under oppkjøringen langs Belgias vestkyst.

Etter andre passering av Oude Kwaremont, og med rundt 200 kilometer i beina, starter mann-mot-mann-duellene som avgjør et av de aller tøffeste endagsrittene.

- Det ene elementet er det fysiske, kapasiteten din. Her er det vanskelig å komme rundt Peter Sagan og Fabian Cancellara. Når de kjører fort, kan det bli for tøft å henge på. Samtidig er det kapasiteten du disponerer som avgjør hva slags strategi du velger. Altså må man kombinere det fysiske og det taktiske, sier Ørn og utbroderer:

- Noen valg tas i løpet av et brøkdels sekund og domineres av instinktiv respons. Andre situasjoner er del av mer langsiktige planer, som skal utnyttes til din fordel senere i løpet. Da gjelder det å være kald nok og offensiv nok når det virkelig gjelder.

Les også: Sagan ønsker knalltøft Flandern rundt

- Kristoff er nok der han skal være Og så har du det momentet all verdens teori, forhåndsanalyser og eksperttips ikke kan gjøre rundkjøring rundt: Det uforutsette og tilfeldighetens spill.

Alle forutsetninger i verden hjelper deg lite om du ligger og gulper grus i veikanten etter passeringen av Berendries.

Men det er kanskje noe av dette som gjør nettopp Flandern rundt så ulidelig spennende også?

- Dette er vårens vakreste eventyr. For meg er dette det aller flotteste løpet, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

Selv fikk han ikke kjørt Flandern rundt før han la opp ved tusenårsskiftet. Noen opptredener i semiklassikere ble det riktignok.

Den tidligere sykkelproffen sier følgende om Kristoffs muligheter, søndag:

- Alexander er en av verdens beste syklister og han har vist det over tid. Denne gangen er han nok «litt mindre» favoritt, men vi kan jo håpe at det fører til at han ikke trenger å bære det fulle og hele ansvaret underveis, slik man gjerne må som tittelforsvarer i Flandern.

- Slik du ser det; har han truffet med toppformen?

- Han er nok der han skal være, men det skal nesten være umulig å kopiere sesongen han hadde i fjor. 20 seirer, inkludert Flandern rundt og «clean sweep» fra De Panne til Scheldeprijs. Hittil i år er han rett i underkant av det, men om han kopierer bragden i Flandern, er det nesten en kopi av fjoråret. Nå leter han og Stein Ørn etter de små promillene for å være bedre enn i fjor, men det er ekstremt vanskelig. Uansett klarer man ikke å gjøre slik han gjorde under dag én av De Panne uten å være sylskarp, mener Kristiansen.

Mener han har utviklet seg Under fredagens sammenkomst på Park Hotel spurte procycling.no om hvordan Kristoff selv mener han ligger an nå kontra i fjor.

Stavanger-mannen påpeker at tidvis har følt seg sterkere i løpet av oppkjøringen.

- Vi prøver alltid å utvikle oss. Jeg har sett på treningen at jeg er hakket sterkere. I Paris-Nice og i Sanremo kjørte jeg bedre enn tidligere, men bommet mot slutten. Tidligere har det vært en luke over Poggio, men i år hang jeg greit med der. Sånn sett har jeg utviklet meg. Vi har kanskje hatt mer stang ut enn i fjor, da jeg kanskje hadde litt mer flaks. Det er vanskelig å få til en like bra sesong i år om jeg ikke får med stang inn, lyder Kristoffs ærlige analyse.

Følg Flandern rundt hos procycling.no fra søndag morgen!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

TAKTISKE MESTERTAKTER: Alexander Kristoff viste fram sitt taktiske register under åpningen i De Panne. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TAKTISKE MESTERTAKTER: Alexander Kristoff viste fram sitt taktiske register under åpningen i De Panne. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hele Norges coronakart