Kristoff-trener: - Ingen ulempe at han ikke har vært best

Stiller godt forberedt til VM-test.

BEDRE SJANSER: De siste ukene av sesongen byr på avslutninger som passer Alexander Kristoff (foran til høyre) bedre enn tilfeller som dette, da André Greipel spurtslo nordmannen i Vattenfall Cyclassics.  Foto: AXEL HEIMKEN / Epa / NTB scanpix
BEDRE SJANSER: De siste ukene av sesongen byr på avslutninger som passer Alexander Kristoff (foran til høyre) bedre enn tilfeller som dette, da André Greipel spurtslo nordmannen i Vattenfall Cyclassics. Foto: AXEL HEIMKEN / Epa / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Søndag står neste konkurranse for tur for Alexander Kristoff (28) i GP Ouest France-Plouay. Endagsrittet i Bretagne er på mange måter sammenlignbart med VM-løypa som venter i amerikanske Richmond om en snau måned.

I 2014-utgaven av det franske verdenstourrittet spurtet Kristoff inn først i hovedfeltet, like bak vinneren Sylvain Chavanel.

• Les mer: Nordhaug dropper Plouay

Nesten akkurat det samme skjedde under VM-fellesstarten i Ponferrada i fjor høst, da Michal Kwiatkowski sikret seg gullet etter et rykk i siste motbakke. Få sekunder etter kom Kristoff inn som førstemann i hovedfeltet. Den norske profilen endte på åttendeplass både der og i Plouay.

Årets VM-løype i Virginia er ventet å passe noe bedre for sterke spurtere enn løypa i tilsvarende mesterskap i fjor.

Alexander Kristoff har tidligere påpekt at det er hardt å henge med teten helt til mål i GP Ouest France-Plouay. Likevel har han alltid følt seg nær seier der. Bare to sekunder skilte fram til Chavanel i fjor.

Hardere avslutning
Trener og stefar Stein Ørn trekker likevel fram noen forskjeller. Den siste bakken i GP Ouest France-Plouay er lengre enn avslutningen i USA-VM neste måned. Ørn mener GP Cycliste de Québec i Canada 11. september vil gi en minst like god pekepinn på hvordan Kristoff ligger an med tanke på VM-form.

- Bakken er litt lenger i Plouay enn i VM. GP Québec er egentlig mer lignende det som vente i VM med de to bakkene på rundt 40 høydemeter mot slutten. I Québec er det likevel en lengre bakkespurt enn i Richmond etter de to bakkene. Nå på søndag er det flere høydemeter og en tøffere avslutning enn i VM, analyserer Ørn i samtale med procycling.no.

• Les mer: Lover bort gullbonus til VM-laget 

Selv om søndagens konkurranse er et viktig verdenstourritt, handler det meste om det kommende verdensmesterskapet for Team Kristoff nå.

Sist stavangersyklisten var i aksjon, ble han igjen slått av årets raskeste Tour de France-spurter André Greipel. Tittelforsvarer Kristoff måtte ta til takke med andreplassen i Vattenfall Cyclassics, mens tyske Greipel kunne notere enda en seier i Hamburg.

At resultatet der var et hakk ned fra i fjor bekymrer ikke trener Ørn.

Andre spurtegenskaper
- Alexander hadde ingen problemer med å sitte med i teten i Hamburg. Det ble også et ganske redusert felt mot slutten på grunn av velt. Men han oppplevde det som lite belastende i bakkene. Akkurat det var kanskje litt dumt med tanke på at Greipel også var der. Men treningsmessig er Alexander der han skal være, forsikrer Stein Ørn.

- Vi har trent med det samme opplegget vi fikk god respons på i fjor. VM har vært hovedmålet vårt i lang tid. Vattenfall var det siste rittet i år der det blir avsluttet med en flat spurt i høyhastighet. Resten av sesongen og i VM er det ikke sånne typer spurter. Derfor har vi heller ikke priortert spurttrening med denne høyhastigheten.

Ørn mener det kan være en fordel for Kristoff at han ikke har vunnet så mange ritt i det siste, sammenlignet med den første halvdelen av sesongen.

- At han ikke har har vunnet de flate spurtene, er ikke nødvendigvis negativt. Det er ingen ulempe at han ikke har vært aller best der. Vi har fokus mot VM. Erfaring viser at det blir vanskeligere å vinne et mesterskap hvis du er den rytteren de andre frykter mest, poengterer treneren.    

Greipel blir kanskje den som markeres aller tettest når kampen om VM-medaljene skal utkjempes. Den rutinerte tyskeren er ikke på start i GP Ouest France-Plouay.

Avfeier Kittel-sjanser
Det er derimot en kanskje enda mer spurtsterk landsmann av ham, nemlig Marcel Kittel. Men Kristoffs trener tror ikke den råsterke 27-åringen har muligheter til å henge med de beste til mål.

- Kittel har ikke noe i den avslutningen å gjøre. Feltet kan tillate at en gruppe får gå ifra, så lenge de greier å kjøre hardt og kontrollert. Det handler om å sitte godt framme i feltet, så får vi se om Katjusja kan bidra til å kjøre inn bruddene, mener Ørn.  

Han synes det er vanskelig å forutsi løpsutviklingen i et ritt som i GP Ouest France-Plouay. Dette avhenger av hvor mye lyst de ulike lagene bak viser for å holde feltet mer eller mindre samlet, eller om store brudd får etablere seg foran hovedfeltet, tror treneren.

- I fjor satt Alexander mye uten hjelpere og måtte klare seg en del aleine. Det tok tid å organisere laget, sier Stein Ørn, som håper på et mer samkjørt Katjsusja denne gangen.

PS: Også IAM-proffen Sondre Holst Enger deltar i GP Ouest France-Plouay søndag.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.