Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff-trener: - Jeg har aldri tatt betalt for trenerarbeidet

Nekter å bidra til kommersiell breddeidrett i Norge.

EVIGHETSMASKIN:Stein Ørn er en viktig faktor bak Alexander Kristoffs suksess. Gjennom flere år har stefaren, treneren og overlegen bygget opp nordmannen til å bli en av verdens beste syklister. Uten å ta betalt for det. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EVIGHETSMASKIN:Stein Ørn er en viktig faktor bak Alexander Kristoffs suksess. Gjennom flere år har stefaren, treneren og overlegen bygget opp nordmannen til å bli en av verdens beste syklister. Uten å ta betalt for det. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procyling.no) Alexander Kristoff (27) er ranket som verdens nest beste syklist om dagen og tok mandag sin femte etappeseier for sesongen.

Treneren bak suksessen, stefar Stein Ørn, har i lang tid jobbet med Kristoff, og skal ha mye av æren for nordmannens suksess.

Ørn er forkjemper for dugnadsbasert idrett i Norge, og sier fundamentet i breddeidretten må være at ressurspersoner må gjøre en gratis jobb hvor man fordeler kunnskapen nedover i systemet.

Derfor har han aldri tatt betalt for noe av trenerarbeidet han gjør.

- Alexander er min sønn, så det er ikke naturlig å ta betalt. Det arbeidet jeg har gjort i alle år er på idealistisk grunnlag og en viktig del av det som jeg opplever som kjernen i norsk idrett, sier Ørn til procycling.no.

• Les også: Ekspertene raser etter manglende Idrettsgalla-nominasjoner

Skille mellom kommersiell og bredde
Ørn er samtidig trener for den ferske proffen i Kristoffs lag, Katjusja, nemlig Sven Erik Bystrøm. I tillegg er han aktivt inne i trenerarbeidet i det norske laget, Team Coop ØsterHus.

På toppen av det hele er han overlege ved hjerteavdelingen på Stavanger sykehus samt far til fire barn.

- Det er ikke lett å få døgnet til å gå rundt, innrømmer Ørn.

Derfor ser han seg nødt til å vurdere mulighetene for å ta betalt for noe av trenerarbeidet. Men det er viktig for han å påpeke at han aldri vil ta betalt for den jobben han gjør for breddeidretten.

Likevel går det et viktig skille derfra og mot den kommersielle delen som blant annet Kristoff, Bystrøm og Coop ØsterHus befinner seg i.

- Frivillig idrett er for Rogaland idrettskrets og Stavanger Sykleklubb. Coop ØsterHus, Alexander og Sven Erik blir noe annet.

Ørn er redd for å gå i mot sitt eget idealistiske grunnlag for breddeidrett når han nå vurderer å kreve betaling for arbeidet sitt i den kommersielle delen.

- Den ikke-kommersielle delen skal være dugnadsbasert. Primærfokuset er på barnas utvikling og det er hovedidretten i norsk idrett. Mister man den, minster man kjernen i kulturen og det vil jeg på ingen måte bidra til, understreker han.

Hushovd-trener: - Jeg hadde betalt
Atle Kvålsvoll er kjent for å ha trent Norges beste syklist gjennom tidene, Thor Hushovd.

I tillegg er han i dag trener for proffsyklisten i det sveitsiske laget IAM, Sondre Holst Enger.

- Stein Ørn står for en treningsfilosofi som er bygget opp gjennom flere år. Der er det hvertfall ikke økonomi som er drivkraften, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Han hadde skriftlig avtale som blant annet innebar økonomiske goder i Hushovds karriere, det samme har han nå for Holst Enger.

- De fremste profflagene har egne trenere i laget, eller personlig trenere for utøverne som honoreres av lagene.

Bystrøm: - Betyr vanvittig mye
Ørn-elev og proff Sven Erik Bystrøm, er uendelig takknemlig for den jobben Ørn har gjort for ham.

- Han er utrolig viktig for meg, Alexander og hele sykkelmiljøet i Rogaland. At han ikke tar betalt for all den jobben han legger ned, er ganske unikt, sier Bystrøm til procycling.no.

- Det sier litt om personen Stein og hvor snill han er, fortsetter han.

Katjusja-rytteren er klar på at både han og de andre som trenes av Ørn er evig i gjeld til suksesstreneren.

- Jeg håper og tror Stein syns det er verdt all jobben. Han synes det er veldig kjekt når det går bra med Alexander og oss andre. Det er gjennom gode resultater vi kan betale tilbake for alt arbeidet.

Denne saken er levert av sykkelnettstedet procycling.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!