SEIERSMASKIN: Alexander Kristoff har vunnet Tour de Fjords sammenlagt og totalt fem etapper i norske etapperitt de siste ukene. Nå må Katjusja finne ut hvordan de skal hjelpe nordmannen til flere triumfer under sommerens Tour de France. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, WWW.PROCYCLING.NO
SEIERSMASKIN: Alexander Kristoff har vunnet Tour de Fjords sammenlagt og totalt fem etapper i norske etapperitt de siste ukene. Nå må Katjusja finne ut hvordan de skal hjelpe nordmannen til flere triumfer under sommerens Tour de France. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, WWW.PROCYCLING.NOVis mer

- Kristoff trenger gerilja-ryttere rundt seg

Siste sjanse for tourhjelpere i Sveits.

(procycling.no) Under Tour de Fjords- etappen i Haugesund dro russiske Katjusja et fullskalert opptrekk for Alexander Kristoff. 

Og selvsagt vant han.

I Tour de France blir det ikke liknende tilstander rundt nordmannen, påpeker trener og stefar, Stein Ørn:

- Det finnes ingen mulighet for at Katjusja prøver på det samme som Giant-Shimano eller Omega Pharma-Quick Step er i stand til å gjøre under avslutningen av etappen, sier Ørn til procycling.no.

Gerilja-typer søkes
Årsaken til det er blant annet at Katjusja er bygd opp for å hjelpe sammenlagtryttere og skal utvikle unge russiske talenter.

Nå har imidlertid Kristoff blitt så god at hans seirer er verdt mye for Igor Makarovs mannskap.

Det er trangt om plassene i de store massespurtene i Frankrike. Det gjør at man er nødt til å tenke litt annerledes for å få det beste ut av nordmannen der nede:

- Katjusja er nødt til å plassere gerilja-typer rundt Alexander Kristoff. De er inne i prosessen med å finne ut hvilke typer som passer best til oppdraget i disse dager. Når man kjører et fullskala opptrekker faller det av ryttere underveis, og disse skaper rekyler bakover i feltet og må passeres. Denne jobben er Alexander nødt til å få hjelp til der nede.

Siste mulighet i Sveits
Overfor procycling.no har nordmannen nevnt Alexander Porsev som en mulig mann.  

• Les også: Kristoff avslører sin foretrukne opptrekker

I krigen innenfor de siste kilometerne av etappen, er han nødt til å ha med seg minst to mann for å holde motstanderne fra livet.

Det er en skikkelig oppgradering for 26-åringen som vanligvis har opptrådt helt på egenhånd de siste to kilometerne.

GP Gippingen (12. juni) og Tour de Suisse (14-22. juni) er de to siste mulighetene for Katjusja å terpe samarbeidet før årets Tour de France.

Uttaket til disse rittene bør derfor følges nøye av norske sykkelfans.

Multispurteren Kristoff
Denne uka har Kristoff vist fram at han behersker det aller meste som dreier seg om å vinne sykkelritt å gjøre.

 - Alexander er en ekstremt intelligent rytter. Han er veldig flink til å ta riktige avgjørelser underveis, om han skal bruke krefter eller ikke. Det er alltid viktig å være riktig strategisk posisjon underveis.

- Den 4. etappen (målgang i Stavanger) viser hvor små marginer det er, og at jobbingen underveis koster. Likevel hadde han akkurat nok krefter igjen til å slå Magnus Cort (Nielsen, vår anm.) og Sondre Holst Enger.

 Relativt hyggelige etappeprofiler i Norge har vist at kun Reistadbakken på Lillehammer var det som kunne stanse Dyret fra Storhaug.  

Men:  

- Dersom Alexander hadde vært i formen han hadde i vårsesongen, tror jeg han hadde sittet med over der. Han måtte slippe et par kilometer unna toppen, bemerker landslagssjef Stig Kristiansen.  

Måten han siden vant Tour des Fjords på, var svært imponerende. Sammen med sportsdirektør Torsten Schmidt, ville Kristoff gå "all inn" på den avsluttende spurten i Stavanger for å vinne rittet sammenlagt.

Der var Magnus Cort Nielsen borte fra bakhjulet hans, og samtlige konkurrenter ble distansert på oppløpet.

Kittel legger lista
Den store testen kommer først når han stiller "head to head" mot Mark Cavendish, André Greipel og Marcel Kittel under Tour de France-åpningen i Yorkshire på Kristoff fødselsdag den 5. juli:

 - Kristoff er enormt sterk, og det kommer til å bli mye mer synlig når han kommer til et stort felt som i Tour de France, mener landslagssjef Kristiansen.

- Kan han matche Marcel Kittel på fart?

- Det blir vanskelig mot Kittel, Cavendish og Greipel. Alexander har vist seg å være den sterkeste når alle er slitne. Det kan bety at sjansene er større litt senere uti i Touren. Med friske bein har Marcel Kittel vist seg å være en soleklar ener.

 - Alexander kan slå alle
Katjusja er nødt til å finne en balanse som gir Kristoff en billig reise helt inn til målstreken.

Under åpningsetappen i fjorårets Tour de France gjensto det kun for Kittel å toppe grovarbeidet hjelperne hans gjorde i forkant.

Slik var det ikke for Alexander Kristoff:

- Alexander er veldig kjapp. Jeg tror det er mulig for ham å spurte i 73-74 kilometer i timen, men da er han nødt til å bli sendt ut i høy hastighet. Han ble slått med 70 centimeter av Kittel i fjor, men da hadde de to vidt forskjellige arbeidsvillkår. Jeg tror Alexander kan slå dem alle, men han er nok avhengig av at rivalene har blitt litt slitne underveis.

Klager ikke på Katjusja
I både Tour of Norway og Tour des Fjords ble det stilt spørsmålstegn ved styrken på hans russiske hjelpere. 

Det var nemlig ikke få ganger Kristoff var nødt til å svare på angrep selv underveis.

I tillegg har han måtte lene seg på lokal hjelp fra Team Øster Hus-Ridley på enkelte etapper.

Likevel sitter Ørn igjen med en svært positiv følelse etter de to norske etapperittene.

- Jeg tror mange undervurderer kvaliteten på disse rittene. Det har tøffe løyper og det har blitt kjørt hardt underveis. Katjusja-rytterne har tauet mye, og på noen etapper var de nødt til å restituere seg noe.

- Hva sier de siste ukene om Alexanders posisjon på laget?

- Det har vært flott å se at de har stilt seg 100 prosent bak Alexander. Dette er lojale ryttere og de har løst arbeidsoppgavene de har blitt tildelt underveis. Alexander samarbeider også godt med Torsten Schmidt (sportsdirektør i Katjusja). Det var blant annet denne tryggheten som gjorde at de kunne sette alt inn mot å vinne den avsluttende spurten i går. Det var hele veien målet at Alexander skulle gå for sammendraget i Tour des Fjords.

PS! Kristoff vant Tour des Fjords sammenlagt foran danske Magnus Cort Nielsen. Les alt om rittet på www.procycling.no!

TUNGT: Slik reagerte Alexander Kristoff på nederlaget mot Marcel Kittel i Bastia i fjor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TUNGT: Slik reagerte Alexander Kristoff på nederlaget mot Marcel Kittel i Bastia i fjor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer