SLÅTT PÅ MÅLSTREKEN: Peter Sagan snikser seg foran Alexander Kristoff på målstreken. Foto: NTB Scanpix
SLÅTT PÅ MÅLSTREKEN: Peter Sagan snikser seg foran Alexander Kristoff på målstreken. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kristoff trodde han hadde vunnet, så innså han tabben: - Det er surt

Jublet for tidlig.

(Dagbladet/procycling.no) Peter Sagan (Tinkoff) tok seieren på 16. etappe i Tour de France, etter en teknisk og kupert avslutning i den sveitsiske hovedstaden Bern. To korte, men tøffe bakker på de siste tre kilometerne ble den perfekte utskytningsrampe for slovaken som tok sin tredje etappeseier i årets Tour.

Alexander Kristoff (Katusha) trodde seieren var hans, men etter målfoto var vurdert ble nordmannen plassert bak Tinkoff-rytteren. I det avgjørende øyeblikk kastet Sagan sykkelen frem, mens Kristoff fortsatt spurter.

Dermed står Norge fortsatt uten seier i årets Tour.

Trodde han hadde vunnet

Rett etter målgang jublet de norske TV 2-kommentarene som besatt. «Alle» trodde at Kristoff var først. Kristoff knyttet neven, og på direkten jublet Christian Paasche:

- Vi gjorde det i Bern! Vi måtte til Sveits for å vinne en etappe. Endelig! Han er så ferdig her. Dette fortjener Alexander den store.

Men så kom målfotoet. Det viste at Sagan snek seg foran nordmannen på de siste meterne.

Dermed ble det med den bitre andreplassen.

-Min feil

Mens dramaet foregikk, sa Kristoff følgende til TV 2:

- Jeg håper jeg var først. Siden Sagan og de jubler, regner jeg med at han er først. Han kom veldig fort på slutten. Jeg var så fokusert på å spurte fort som mulig, så jeg så ikke helt.

Så innså Kristoff at det var mannen med den grønne trøya som tok etappeseieren:

- Det er surt. På slutten var det helt grensen til det jeg klarer. Jeg hadde sure bein, og hadde ikke helt troa. Det var en tabbe av meg. Jeg burde hatt oversikt, men han kom fortere enn jeg trodde, sier en tydelig skuffet Kristoff til TV 2.

Sondre Holst Enger (IAM Cycling) var enda en nordmann som kjempet i toppen. Fra et redusert felt spurtet Tour-debutanten inn til en imponerende tredjeplass.

- Jeg er veldig fornøyd. En tredjeplass i Tour de France må jeg være fornøyd med. Dette er høydepunktet i karrieren, sier han til TV 2.

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) sørget for tre norske topp10 ved å bli nummer ni.

Slik gikk det til

Med vinden i ryggen fikk den 16. etappen en rask start, 50 km ble tilbakelagt i løpet av første time og to ryttere kom seg i brudd. Etixx-QuickStep-duoen Tony Martin og Julian Alaphilippe dannet et noe eiendommelig utbrudd, der tyskeren sto for brorparten av arbeidet med sin franske lagkamerat på hjul.

Forsterkningene var ikke imidlertid ikke langt unna. Et kontra-angrep med Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) og norske Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) prøvde å komme seg opp. Kvartetten ble dog bare liggende i «ingenmannsland», før feltet sveipte dem opp igjen like før ankomst Sveits.

Marcel Kittel (Etixx-QuickStep), Mark Cavendish (Dimension Data) og André Greipel (Lotto Soudal) snakket ned egne sjanser før start, og spurternes labre ambisjoner materialiserte seg også ute på veien da arbeidsfordelingen i hovedfeltet ble satt. Kristoffs Katusha, Bryan Coquards Direct Énergie og Greg Van Avermaets BMC tok store deler av ansvaret for temposettingen bak. Avstanden til Martin og Alaphilippe stabiliserte seg rundt fem, seks minutter. Den falt under fire minutter allerede da 90 kilometer gjenstod.

Den høye farten vedvarte gjennom dagen. Etter tre timer leste gjennomsnittsfarten hele 46.5 km/t. Tinkoff bidro også til det sterke tempoet. Med 45 kilometer igjen å kjøre lå Etixx-tandemet kun to minutter foran. Kristoff var ikke i aksjon ved den innlagte spurten. Bak bruddet krysset Sagan over først og tok 15 nye poeng, mens Cavendish (13 p) og Coquard (11 p) holdt seg diplomatisk i bakgrunnen, fornøyd med å plukke sine poeng bak den suverene slovaken.

Alaphilippe måtte slippe Martins hjul på dagens eneste kategoriserte stigning, 4. kategorien Côte de Mühleberg. Franskmannen ble hentet av hovedfeltet like ved toppen, samtidig som Marcel Kittel falt av feltet. Noen få kilometer senere var også eventyret for den tyske tempomaskinen Martin. Med 22 km igjen var feltet samlet i front.

Det åpnet for nye angrep. Først ved Rui Costa (Lampre-Merida), den tredobbelte Tour de Suisse-vinneren med sterk forkjærlighet for sveitsiske veier. Portugiseren fikk 17 sekunder og holdt spenningen oppe langt inne i målbyen, tross mye jobbing av BMC, Direct Énergie og Dimension Data. Med 4.5 km igjen var imidlertid Rui Costa innhentet og sammenlagtlagene godt mobilisert i front av feltet. Da kom IAM frem til tet, med to ryttere foran Holst Enger, og beskyttet nordmannen godt i den vanskelige utforkjøringen i mot etappens to siste bakker.

I bakkene satt alle de norske godt posisjonert. Holst Enger danset oppover, lett i tråkket, mens blant Sagan, Boasson Hagen, Degenkolb, Kristoff og Van Avermaet hengte med bak.

I spurten kom løftet Kristoff opp armen, som et tegn på seieren. Men Sagan siste byks på målstreken var nok til å overrumple nordmannen, som forblir seiersløs i årets Tour. Neste mulighet er siste etappe til Paris.