TETT: Alexander Kristoff var rett foran Elia Viviani og Moreno Hofland. Foto: Henning Bagger, NTB Scanpix.
TETT: Alexander Kristoff var rett foran Elia Viviani og Moreno Hofland. Foto: Henning Bagger, NTB Scanpix.Vis mer

Kristoff vant centimeterduell i EM: - Han ble litt sur på meg

Sikret seg EM-trøya etter solid norsk lagkjøring.

(procycling.no): Alexander Kristoff vant europamesterskapet i Herning da han tok spurten etter 240 kilometer.

Edvald Boasson Hagen gikk solo 1.5 kilometer før, men ble hentet på oppløpet. I spurten var det Alexander Kristoff som var så vidt raskest, etter å ha slått Elia Viviani med noen få centimeter. Rett etter målgang var han ikke engang sikker på om han hadde vunnet.

– Det var close. Jeg må vite at jeg vant, men jeg tror jeg var først, sa Kristoff til NRK.

Det var også flere stygge velt i finalen. Først gikk det en velt 500 meter før mål, før det gikk en grusom velt 100 meter før mål. Dog skjedde dette bak de aller første, og det påvirket ikke Alexander Kristoff på hans ferd mot EM-tittelen.

Moreno Hofland (Nederland) tok bronsemedaljen.

- Kunne konsentrere oss om spurten

Det norske laget gjorde en strålende innsats underveis med å markere farlige angrep, og i finalen var både Truls Korsæth og Edvald Boasson Hagen aktive i front.

- Jeg var i god posisjon. Vi hadde Edvald der fremme, og vi andre kunne konsentrere oss om spurten. Det var egentlig en perfekt taktikk, og Edvald holdt nesten helt inn.

Mens Boasson Hagen var på offensiven, ble Kristoff plassert på hjulet til Elia Viviani. Da Edward Theuns (Belgia) gikk på Kristoffs venstre side, gikk han etter og åpnet spurten.

Italienerne protesterte - protest avvist

Viviani prøvde å komme forbi på innsiden, men der var det liten plass. Kun noen få meter før mållinjen kunne det se ut som at italieneren var foran, men Kristoff klarte akkurat å presse sykkelen de nødvendige centimeterne foran.

Italia protesterte etter målgang på spurten til Alexander Kristoff. De mente at Viviani ble sperret, men juryen tok ikke italienernes klage til følge. Kristoff selv mener han gjorde en reglementert spurt.

- Det var tight. Han prøvde å komme forbi meg på innsiden der det egentlig ikke var plass. Jeg ga han ikke noe plass heller, så han ble litt sur for det. Men jeg spurter rett frem, hvis jeg begynner å vingle, taper jeg, sa Kristoff til sykkelforbundet før han skulle på podiet.

MISFORNØYD ITALIENER: Viviani med en misfornøyd og italiensk gest ovenfor Kristoff etter målgang. Foto: Henning Bagger/NTB Scanpix.
MISFORNØYD ITALIENER: Viviani med en misfornøyd og italiensk gest ovenfor Kristoff etter målgang. Foto: Henning Bagger/NTB Scanpix. Vis mer

Dermed får nordmannen som sykler for UAE Team Emirates neste år kjøre i den hvite og blå europamestertrøyen.

- Planen var at Edvald skulle gå rett i angrep, som han gjorde. Han er en klasserytter, veldig sterk, og det viste han igjen i dag, forteller europamesteren til statskanalen.

Slik gikk det til:

Norge, Danmark og Italia delte på temposettingen i hovedfeltet tidlig i rittet som skulle preges av angrep, punkteringer og vanskelige vindforhold utover dagen.

Tre relativt ufarlige ryttere dannet et brudd som på det meste fikk en ledelse på tolv minutter. Etter seks runder, idet TV-bildene gikk på luften og veiene lå pisket i regn, hadde avstanden frem til Lukas Spengler (Sveits), Anton Elfarson (Island) og Nikolai Shumov (Hviterussland) sunket til 4.30.

Splitt i sidevinden

Det var på denne runden, like etter langesonen, at Boasson Hagen opplevde et kritisk øyeblikk. 30-åringen punkterer på forhjulet mer eller mindre samtidig som Belgia velger å skru opp farten betraktelig og splitter feltet i sidevinden. Med 110 kilometer til mål distanseres Boasson Hagen til en gruppe 1.40 bak.

Sammen med hele sitt italienske mannskap satt også Elia Viviani i gruppen til Boasson Hagen, likesom Sven Erik Bystrøm og Truls Korsæth. Sistnevnte, sensasjonen fra Doha-VM, slapp seg ned fra frontgruppen. Splittelsen ga forsterket fremdrift i rittet og trioen i front ble etter hvert kjørt inn av Belgia og Danmark som fortsatte hardkjøret.

Brorparten av drajobben bak tilfalt naturlig nok italienerne, men både Bystrøm og Korsæth samarbeidet med laget til Kristoffs potensielle spurtkonkurrent Viviani. Og selv om avstanden til EBH- og Italia-gruppen gikk gradvis nedover, lå Boasson Hagens medaljesjanser å vippet mot avgrunnen på dette tidspunktet i rittet.

Men like før fjerde siste runde, 80 kilometer før mål, samlet det seg på nytt og krisen for rudsbygdingen var over. Tilbake i et samlet felt valgte Boasson Hagen angrep fremfor hvile på laurbærene.

Norge med kontroll

Nordmannen gikk etter et bruddforsøk anført av belgieren Jens Keukeleire, i en større gruppe som etter hvert fikk følge av danskene Matti Brechel og Lars Ytting Bak, i tillegg til ryttere fra Nederland og Tyskland. Dermed ble Italia igjen tvunget til å arbeide og azzurri’ene måtte jobbe hardt for å nøytralisere angrepet.

Dette banet vei for en numerisk svakere konstellasjon. Keukeleire ivret etter å holde presset opp og tok med seg Imanol Erviti (Spania) og Pirmin Lang (Sveits) i et tremannsbrudd som ble holdt på trygg avstand av hovedfeltet.

Det varte dog ikke lenge, og de ble hentet 35 kilometer før mål. Da ble det på nytt hardkjør i feltet i vinden, og de norske rytterne gjorde en strålende innsats med å nøytralisere angrepene.

På den siste runden prøvde flere nasjoner igjen å øke farten på et potensielt sidevindsstrekk. Det kunne se ut som om vinden hadde roet seg litt - i hvert fall ble det ikke noe særlig viftekjøring i feltet.

Farlig brudd river seg avgårde

12 kilometer før mål gikk det en veldig farlig gruppe avgårde. Norge var representert ved Truls Korsæth. Tolv ryttere var foran, hvor Luis Leon Sanchez og Davide Cimolai var blant de farligste rytterne.

I feltet var det Danmark som tok brorparten av ansvaret. Italia hadde vært blant pådriverne i feltet gjennom hele dagen, men med en farlig mann i Cimolai foran, gjorde de naturligvis ingen jobb.

Med hjelp av Mads Würtz Schmidts magedrag, ble gruppen hentet åtte kilometer før mål.

Boasson Hagen angriper

Med drøye seks kilometer igjen, angriper Jens Keukeleire nok en gang. Denne gangen fikk han besøk av Edvald Boasson Hagen som gjorde et helhjertet forsøk.

Med seg fikk de Nikolay Trusov og alle bidro i rulla. Boasson Hagen gikk så med 1.5 kilometer igjen, men ble hentet på oppløpet. Der hadde Kristoff hjulet til Elia Viviani og vant med det europamesterskapet.

Dermed får Kristoff kjøre i EM-trøyen det kommende året.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.