OVERLEGEN: Alexander Kristoff hadde full kontroll i spurten og tok Norges første seier i Flandern rundt. Foto: ERIC LALMAND (Scanpix/Afp)
OVERLEGEN: Alexander Kristoff hadde full kontroll i spurten og tok Norges første seier i Flandern rundt. Foto: ERIC LALMAND (Scanpix/Afp)Vis mer

Kristoff vant Flandern rundt

- Jeg er utrolig glad.

OUDENAARDE/OSLO (procycling.no):  Alexander Kristoff var en av favorittene foran Flandern rundt.

Men nordmannen lot seg ikke affisere av presset.

Med tre mil igjen angrep nemlig Katjusja-rytteren sammen med Niki Terpstra.

Ingen klarte å hente duoen, og det var dermed de som skulle kjempe om seieren i Oudenaarde.

Niki Terpstra gadd ikke å hjelpe Kristoff de siste kilometerne, men Peter Sagan og Greg Van Avermaet klarte ikke å ta dem igjen likevel.

I spurten var Kristoff klart best og vant dermed årets Flandern rundt.

- Jeg er utrolig glad over å vinne med familien tilstede. Dette var årets store mål. Laget var fantastisk, sier Kristoff i seiersintervjuet.

- Til slutt kom jeg inn med Niki. Han ville ikke jobbe, noe jeg forstår.

- Hva fikk deg til å angripe der?

- Niki gikk og jeg vet at han er en av Etixx' sterkeste. Vi samarbeidet bra i kampen om femteplass i fjor, og det var enda bedre i år når vi kjørte for seieren.

Terpstra ble distansert med flere meter på slutten, men tok andreplassen foran Van Avermaet.

- Det er ingen norsk idrettsprestasjon i år som er større enn det Kristoff har gjort i dag. Måten han gjør det på setter et støkk i meg, sier Johan Kaggestad på TV 2s LIVE-sending.

Kommentator Christian Paasche var like fornøyd.

- Kristoff vinner Flandern rundt. Det er rått parti og jeg sier det igjen: Vi eier sykkelverden, sier han på lufta.

Også tidligere proffrytter Mads Kaggestad var særdeles imponert etter 27-åringens triumf.

- Det er helt rått. Kristoff kjørte perfekt taktisk. Men det er kapasiteten hans som er så rå. Makan til komplett fyr, sier Mads Kaggestad på TV 2s sending.

- Glem alle andre seirer. Nå har han Sanremo og denne seiren. Han har begynt å plukke monumentseirer. Det setter Norge på kartet så til de grader.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Slik gikk det til
Etter rundt 30 kilometer ble dagens første brudd etablert. De seks som satt der var Dylan Groenewegen (Rompoot), Jesse Sergent (Trek Factory Racing), Damien Gaudin (AG2R), Ralf Matzka (Bora), Clement Venturini (Cofidis) og Matthew Brammeier (MTN-Qhubeka).

For Venturini var imidlertid eventyret raskt over. Franskmannen måtte nemlig raskt slippe de øvrige fem.

Lars Bak (Lotto Souldal) og Marco Frapporti (Androni) var imidlertid ikke fornøyd med at de ikke satt i bruddet. Duoen angrep de fra feltet, og sammen kom de seg opp til de fem i front. Dermed var det syv i brudd.

De fikk raskt en god luke ned til feltet. Etter 50 kilometer hadde utbryterne 3.30.

Før det hadde Matt Brammeier sørget for at rittet ble suksessfullt for hans del. Han vant nemlig en spurt i Sint Eloois Winkel, noe som gjorde at han vant sin egen vekt i øl.

I feltet var det hovedsaklig Katjusja og Team Sky som tok ansvar i starten av rittet. De sørget for at bruddet aldri fikk mer enn syv minutter.

Rett før Oude Kwaremont for første gang, gikk det en velt langt fremme i feltet. Bradley Wiggins var den første som gikk ned, og tok med seg blant annet Kristoffs lagkamerat Alexander Porsev.

Briten hadde tydlig vondt og måtte bytte sykkel. Han var imidlertid raskt tilbake i feltet.

Allerede på Molenberg 118 kilometer fra mål ble det satt fart i hovedfeltet.

André Greipel satte inn et monsterrykk opp bakken. Den tyske mesteren fikk kjapt følge av en gruppe bestående av ryttere fra flere av de beste lagene, men feltet tettet raskt luken.

Stygge velt
På Paddestraat med 113 kilomter igjen gikk det en ny velt i hovedfeltet. Kristoff-hjelper Jacopo Guarnieri var blant dem som falt. Verst gikk det imidlertid utover MTN-Qhubeka-syklist Youcef Reguigui som ble liggende på brosteinen.

Samtidig ble Sergent i bruddet kjørt på av en nøytral servicebil
. Newzealenderen kom seg dessverre aldri tilbake i rittet.

Med 87 kilomter igjen angrep Christopher Juul-Jensen og Yves Lampaert fra feltet, men ble raskt hentet av Sky-toget.

Det åpnet for flere angrep. Lotto Souldal var blant lagene som var virkelig på offensiven.

En relativt farlig mellomgruppe dannet seg foran hovedfeltet som Team Sky stadig ledet.

Rytterne i gruppen var Guillaume Van Keirsbulck (Etixx-Quick-Step), Mirko Selvaggi (Wanty), Björn Thurau (Bora), Silvan Dillier (BMC), Juan José Lobato (Movistar), André Greipel (Lotto-Soudal), Stig Broeckx (Lotto-Soudal), Christopher Juul-Jensen (Tinkoff-Saxo) og Pieter Vanspeybrouck (Topsport-Vlaanderen).

Disse ble imidlertid hentet igjen med snaut 60 kilometer igjen av rittet.

I front kjørte samtidig Bak og Gaudin fra de øvrige.

Da feltet var på vei inn i Oude Kwaremont for nest siste gang, var det angrepsvillige Yoann Offredo sin tur til å prøve lykken.

Han fikk raskt følge av Jens Debusschere, Yves Lampaert og Michael Schär. Både Schär og Offredo måtte dog slippe i bakken, i motsetning til Davide Cimolai som tettet luken tilsynelatende enkelt. Disse ble dog hentet inn før Paterberg.

I den steinbratte bakken kjørte Gaudin fra Bak, som ble hentet av feltet ledet av en offensiv Sylvain Chavanel. Den store utskillelsen ble det dog ikke, og alle favorittene satt fortsatt trygt i hovedfeltet. Sven Erik Bystrøm og Bradley Wiggins var dog blant de som fikk problemer.

Kristoff isolert
Til tross for at tempoet ikke var det høyeste, ble Gaudin hentet etter mange, mange mil i brudd.

Rett før legendariske og stupbratte Koppenberg angrep André Greipel solo.

I bunnen av bakken gikk det en ny velt med Matthieu Ladagnous, Alexei Tsatevich og Matteo Trentin.

Stijn Devolder satte tempo opp hele bakken, med Geraint Thomas tett på hjul.

Tempoet var dog ikke høyt nok til å sørge for større sprekker i feltet, men en gruppe på rundt 25 mann utkrystalliserte seg. Der satt Kristoff trygt plassert.

Da farten minket litt, utnyttet flere ryttere det til å angripe. Alexey Lutsenko var først ute. Det var en idé også Greipel og Chavanel synes var lur. Arnaud Démare ble imidlertid sendt ut av motsatt side av feltet med en punktering.

På toppen av Taaienberg ble det på ny satt fart, blant annet fra Greg Van Avermaet, men en relativt stor gruppe ble raskt samlet.

Luca Paolini var dog ikke en av de som satt der. Dermed var Kristoff isolert allerede 30 kilometer fra mål.

Én som derimot ikke var i frontgruppen, var belgiske Sep Vanmarcke, som aldri kom seg opp igjen.

Det avgjørende angrepet
På toppen av Kruisberg, snaut 30 kilometer fra mål, angrep Niki Terpstra. Da var Kristoff raskt på nederlenderens bakhjul. Duoen fikk raskt en god luke.

Bak var det Sky, Lampre og Lotto som prøvde å hente stjerneduoen i front.

Inn i Oude Kwaremont hadde duoen 30 sekunder ned til forfølgerne.

Som forventet gikk Thomas til steinhardt fra bunn av bakken, men briten ble raskt fulgt av Zdenek Stybar. De klarte dog ikke å ta igjen Kristoff og Terpstra før toppen av bakken, men ble heller hentet av de øvrige.

Det gjorde at tempoet bak minket. Det sendte luken tilbake til et halvminutt.

Opp Paterberg var Terpstra sjanseløs på å angripe Kristoff.

Bak var det Van Avermaet som var sterkest og kjørte fra de øvrige. Peter Sagan hadde også krutt i beina og tettet luken til belgieren over toppen.

Opp til Kristoff og Terpstra kom de imidlertid aldri, selv om Terpstra ikke gadd å hjelpe Kristoff de siste tre kilometerne.

I spurten var Kristoff overlegen og kunne juble for Norges første seier i Flandern rundt.

PÅ PODIET: Kristoffs familie hadde tatt turen til Belgia for å se årets Flandern rundt. Det var innertier fra kone og barn. Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no)
PÅ PODIET: Kristoffs familie hadde tatt turen til Belgia for å se årets Flandern rundt. Det var innertier fra kone og barn. Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no) Vis mer