Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France 2018

Kristoff vant i Paris

Spurterne barket sammen på Champs-Élysées.

ENDELIG: Kristoff til topps på den siste etappen i Tour de France søndag. AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
ENDELIG: Kristoff til topps på den siste etappen i Tour de France søndag. AFP PHOTO / Jeff PACHOUD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) spurtet inn til seier på den avsluttende etappen i Tour de France på Champs-Élysées i Paris søndag.

Tre uker med sykling kulminerte som ventet i en durabelig massespurt i den franske hovedstaden, der Kristoff tok luven av tyske John Degenkolb (Trek Segafredo) og franskmannen Arnaud Démare (Groupama-FDJ).

I et redusert spurtfelt der mange av de store navnene har stått av underveis i årets utgave knep Edvald Boasson Hagen en fjerdeplass på den franske paradegaten.

Kristoff ble dermed den første nordmannen til å vinne i Paris siden Thor Hushovd (2006). Stavanger-raketten tar sin første seier på Champs-Élysées etter å ha spurtet inn blant de seks første på like mange forsøk i perioden 2013-2017.

– Det var tungt, jeg var sliten på slutten, men det holdt akkurat inn. Det er en fantastisk følelse. Å vinne en etappe på Champs-Elysees… det er den gjeveste av dem alle, sier Kristoff etter hans første etappeseier i Tour de France siden 2014, en utgave da han vant to etapper.

– Det er deilig å bevise overfor alle de som mente jeg var ferdig å spurte at jeg fortsatt kan vinne på spurternes største scene. Å vinne denne er noe Thor også rangerer som det største. Dette kommer til å være noe av det største i min karriere også.

Dramatisk finale

Den belgiske mesteren Yves Lampaert (Quick-Step Floors) snek seg av gårde sammen med Daniel Oss (Bora-hansgrohe) på de siste kilometerne. Lampaert holdt kjøret oppe inn på oppløpet og så ut til å ta en fantastisk soloseier i Paris. Men spurtlagene spiste han opp til slutt.

– Jeg prøvde å fokusere på å gjøre oppgavene mine riktig. Jeg kom litt langt bak gjennom tunnelen, men hadde (Roberto) Ferrari med meg. Da så jeg Trek dra til et langt opptrekk bak der, vi hentet bruddet og jeg havnet på Degenkolb sitt hjul, og tok det derfra.

­– Jeg ønsket å sitte som nummer tre gjennom siste sving. Det klarte jeg jo. Det var første delmål. Jeg vet at det er en god posisjon. Jeg ventet kanskje litt lenge, i tilfellet noen skulle komme bakfra. Jeg starter kanskje på 200 meter, og siger så vidt forbi Degenkolb og heldigvis kommer det ingen bakfra.

Kristoff sto med seks topp 6 plasseringer i årets utgave før det endelig ble fullklaff på søndagens etappe. På etappen til Valence ble han slått av Sagan med kun et hjullengde.

– Jeg har vært nære flere ganger, og jeg kjenner oppløpet (i Paris) veldig godt. Men det er mange x-faktorer. Det er deilig å endelig lykkes og slippe alt maset om at det er fire år siden sist. Nå blir det bare ett år siden sist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!