KANONAVSLUTNING: Alexander Kristoff imponerte da han kom tilbake og vant femte og siste etappe av Tour of Norway i Hønefoss.
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
KANONAVSLUTNING: Alexander Kristoff imponerte da han kom tilbake og vant femte og siste etappe av Tour of Norway i Hønefoss. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Kristoff var frakjørt. Så startet han en rå opphenting

Imponerte på siste etappe av Tour of Norway.

EGGEMOEN (procycling.no): Den femte og siste etappen i Tour of Norway hadde ingrediensene til et ordentlig drama.

Et jevnt sammendrag, en tøff bakke, oppløpet på Eggemoens flystripe og et øsende regn satte rammene for årets siste etappe.

Alexander Kristoff så ut til å være frakjørt i kampen om seieren, men på den siste halvannen kilometeren startet han en enorm opphenting.

- Det var sykt at jeg klarte å komme opp. Jeg kjørte helt til det var 500 meter igjen av etappen for å komme opp, sier Kristoff til TV 2 like etter målgang.

Støtet seg opp alene Det var fem ryttere som slet seg løs opp bakken til flystripen på Eggemoen siste gang med drøyt tre kilometer igjen. Men Kristoff ga ikke opp, og gikk solo fra det som var igjen av feltet 1500 meter fra mål. Også Pello Bilbao (Caja Rural) evnet å komme seg opp til tetgruppa.

Nordmannen klarte å ta ut det siste lille i kampen om seieren mot Maciej Paterski (CCC Polsat), Bjørn Tore Hoem (Sparebanken Sør), Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka), Jean-Pierre Drucker (Wanty-Groupe Goubert), Bilbao og Sébastien Reichenbach (IAM Cycling).

Kristoff klarte å holde spurten best og knep etappeseieren foran Drucker og Ciolek.

- Ciolek startet heldigvis spurten litt tidlig. Det var bra, peser Kristoff i målområdet.

Nordhaugs mislykkede angrep Lars Petter Nordhaug forsøkte lykken opp bakken til Eggemoen på den nest siste runden. Han angrep, og fikk med seg Kristoff. Men han klarte aldri å komme opp til Reichenbach som jaktet seieren i front etter en hel etappe i brudd.

- Jeg hadde fått beskjed av laget å angripe der jeg gjorde det. Mitt ønske var å støte på sisterunden, da tror jeg ikke så mange ryttere hadde fulgt meg.

- Jeg skulle helst ha vunnet en etappe og rittet sammenlagt, det er kjedelig at det ikke går, men jeg får bare forsøke å vinne noen andre ritt, forteller Nordhaug til TV 2 etter målgang.

Etter det mislykkede angrepet var Nordhaug tilbake i feltet hvor han jobbet for sin kaptein Bauke Mollema.

Kristoff, som gikk med Nordhaug da han angrep, syntes også det var feil tidspunkt å angripe på.

- Jeg syntes det var litt tidlig. Det viste seg at jeg hadde rett og det var litt for langt, sier etappevinneren til procycling.no på flystripa til Eggemoen.

Gode plasseringer Sondre Holst Enger (Sparebanken Sør) vant spurten bak i hovedfeltet og endte etappen på åttendeplass.

Det var plassen bak lagkamerat Hoem, som imponerte stort da han angrep i den siste bakken drøyt tre kilometer fra målstreken.

Eresfjordingen klatret dermed hjem en topp ti-plassering sammenlagt og ble beste norske rytter i årets Tour of Norway.

- Jeg måtte kline til i den siste bakken. Da jeg kom opp bakken i tet, tenkte jeg at jeg skulle vinne etappen. Men da så jeg at feltet var et stykke bak, og etter at Kristoff kom opp tauet jeg alt jeg hadde for sammendraget, forklarer Hoem.

23-åringen ble belønnet med åttendeplass sammenlagt, kun 21 sekunder bak den polske vinneren Paterski.