JAKTER NY TRIUMF: Alexander Kristoff tok sin forrige etappeseier i Tour de France i 2014. Nå vil han vinne igjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
JAKTER NY TRIUMF: Alexander Kristoff tok sin forrige etappeseier i Tour de France i 2014. Nå vil han vinne igjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Tour de France 2018:

Kristoff vil gjøre som Moses

Innrømmer at han er avhengig av flaks for å kunne vinne i massespurtene.

CHOLET (procycling.no): "Litt sånn som for Moses". Slik beskrev Alexander Kristoff måten han vant den første etappen i Abu Dhabi Tour til procycling.no under NM i Sandefjord.

Omtrent ut fra intet, fra en dårlig posisjon, fant han plutselig åpningen i motvinden og dukket opp på akkurat rett tid til å ta seieren tilbake i februar.

På samme måte som Rødehavet, ifølge de bibelske fortellinger, skal ha åpnet seg for Moses, var veien plutselig åpen for Kristoff den gang.

– Man kan være heldig, også i Tour de France. Jeg husker Thor (Hushovd) fortalte om første gang han kjørte i Tour de France, og det var utforkjøring ned til oppløpet, og han kom bakfra. Han vant ikke, men hadde han hatt en åpning der, så hadde han jo vunnet ut fra intet. Det er sånn som kan skje, sier Kristoff.

OVERRASKET: Alexander Kristoff tok en etappeseier i meget raskt selskap i Abu Dhabi Tour. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
OVERRASKET: Alexander Kristoff tok en etappeseier i meget raskt selskap i Abu Dhabi Tour. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer

– Er ikke den raskeste i feltet

Vissheten om at noe slikt kan skje, er også en del av grunnen til at han fremdeles er innstilt på å satse for fullt i hver eneste massespurt.

– Jeg mangler nok litt på både akselerasjon og fart for å være den raskeste i feltet. Jeg er jo i toppsjiktet, men jeg er ikke den raskeste i feltet. Det er jeg ærlig med å innrømme, sier han til procycling.no under fredagens pressetreff i forkant av Tour de France-starten.

– Er jeg heldig er jeg rask nok til å vinne i en massespurt. Jeg må ha litt flaks og jeg må være dyktig. I Abu Dhabi klaffet alt. Det kan skje i Tour de France også, men det er nok hakket vanskeligere, sier mannen som ble 31 år på torsdag.

Vil slå til i andre halvdel av rittet

Akkurat det er Kristoff selv et godt eksempel på. Siden han vant to etapper i 2014, har han notert seg for seks pallplasser og ytterligere ni plasseringer blant de fem beste uten å få den etterlengtede seieren.

Heller ikke da han vant de to etappene i 2014, mener Kristoff at han var den raskeste i feltet, men etter at Cavendish først røk ut etter en velt og de andre rytterne ble slitne utover i rittet, slo han til på den tolvte og 15. etappen.

Det viser seg også igjen på pallplassene hans siden, hvor fem av de seks pallplasseringene de siste tre årene er hentet fra de to siste ukene av rittet - hvor det tradisjonelt sett er færre muligheter for spurterne.

– Jeg så den nest siste spurtetappen mellom bakkene i Pyreneene (etappe 18 til Pau). Den tipper jeg kan være en god mulighet. Det var også en rett etter Alpene (etappe 13 til Valence). De kommer litt ut i rittet hvor folk er slitne, så får vi se om vi kan kontrollere inn til en spurt, sier Kristoff på spørsmål om han har sett seg ut noen enkeltetapper hvor han selv mener han har størst sjanser.

TO KAPTEINER: Irske Daniel Martin er mannen UAE Team Emirates håper på i fjellene, mens Alexander Kristoff satses på i spurtene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TO KAPTEINER: Irske Daniel Martin er mannen UAE Team Emirates håper på i fjellene, mens Alexander Kristoff satses på i spurtene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Håper på harde dager i vinden

Fram til første hviledag er det også mange muligheter for spurterne. Foruten om lagtempoen på den tredje etappen og den sjette etappen med målgang på Mûr-de-Bretagne, er det potensielt syv muligheter for Kristoff.

Det inkluderer også den femte etappen til Quimper med flere mindre bakker i avslutningen og den niende etappen til Roubaix med over 20 kilometer brostein.

Legger vi til at det også kan bli mye sidevind på de første etappene langs Frankrikes vestkyst, kan også den første uka bli suksessfull for sliteren Kristoff.

– Til syvende og sist er jeg ofte bedre når det er hardt, så for min del hadde det nok vært fint om det var vind, sier han.

Blir det så hardt at det spiller seg inn retning Kristoff, kan det også bety gul trøye. UAE-rytteren var nære på da han ble nummer to på åpningsetappen på Korsika i 2013, men har ikke noe stort mål om å ikle seg det ikoniske plagget.

– Jeg tar det litt som det kommer. Det er alltid et stort mål å vinne en etappe uansett. Det er ingen stor forskjell. På den første etappen får du den gule trøya i tillegg. Jeg kommer til å spurte alt jeg kan for å vinne og ta den gule trøya, men det er jo egentlig etappeseieren jeg er på jakt etter.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!