DUELL: Cavendish og Kristoff i duell i Kuurne-Brussel-Kuurne tidligere i år. Nordmannen åpnet spurten fra front, men briten snek seg forbi på de siste 50 meterne. Foto: Tim De Waele
DUELL: Cavendish og Kristoff i duell i Kuurne-Brussel-Kuurne tidligere i år. Nordmannen åpnet spurten fra front, men briten snek seg forbi på de siste 50 meterne. Foto: Tim De WaeleVis mer

Kristoff vil presse Cavendish til langspurter

Nordmannen spent på duellene mot spurtkongen.

LILLEHAMMER (procycling.no): - De har blitt slått en del før i år. Cav har ikke vært like dominerende som før, så det er svakere enn det var i HTC. Men fortsatt er han blant de beste. Han begynner å bli litt eldre selv, så han er kanskje litt tregere enn han var på sitt aller beste, sier Alexander Kristoff om Mark Cavendish og det viktige opptrekkstoget hans.

Med sine 25 etappeseire fra Tour de France har Mark Cavendish i lengre tid vært den ubestridte kongen av spurtene i Tour de France, en tittel som spesielt Marcel Kittel har utfordret han på de to siste sesongene.

En viktig del av suksessen til Cavendish har vært laget, som ofte har vært bygget ene og alene rundt den lynraske briten.

Alexander Kristoff har ikke hatt den samme luksusen som Etixx-syklisten. Nordmannen har i større grad måttet klare seg selv i de største rittene og til Tour de France har hans Katjusja-lag sendt et lag som skal støtte nordmannen og sammenlagthåpet Joaquim Rodríguez.

- Det beste hadde vært et helt lag, men sånn går det ikke når Rodriguez har sammenlagtambisjoner. Da må han ha noen mann og. Løypa passer jo bra for ham også, med så lite tempo. Sånn sett er det forståelig i år, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

- Håper jeg skal være nærmere Cavendish Til det franske etapperittet har Kristoff i all hovedsak Marco Haller, Jacopo Guarnieri, Luca Paolini og Dmitrij Kozontsjuk som «sine menn». Kristoffs trener, Stein Ørn, er fornøyd med støtten rundt eleven sin.

- Opptrekkstoget til Alexander er veldig bra. Det har vært fin formutvikling på Marco og Jacopo. Luca er rutinert, så han faser vi inn. Og så har vi Dmitrij som er veldig godt innarbeidet allerede. Vi så allerede i fjor at kommunikasjonen er mye bedre i Katjusja-laget, sier Ørn.

Cavendish har til sammenligning fått med seg ryttere som Mark Renshaw, Zdenek Stybar, Tony Martin, Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin, Julien Vermote og Michal Golas.

Renshaw er den avgjørende brikken i et opptrekk med så mye hestekrefter at de færreste har mulighet til å henge seg på.

Sportsdirektør i Etixx-Quick Step, Rolf Aldag, sa i forbindelse med laguttaket til Tour de France at Cavendish vil ha hele laget bak seg på de flate etappene.

- Hvordan skal dere ta Cavendish og toget hans, det er fortsatt en annen klasse enn det du har?

- Det er det. Hvis jeg kan få Cavendish til å starte litt tidlig, tror jeg nesten jeg er bedre enn ham på en langspurt. Det blir spennende å se styrkeforholdet der. Det kan jo hende jeg ikke har en sjanse. Før har jeg ikke hatt en sjanse mot ham på flate etapper. I år har jeg vært bedre, så jeg håper at jeg skal være nærmere, forklarer Alexander Kristoff.

Satser på eget opptrekk Kristoff har blitt kjent for sine tidvis ekstreme langspurter fra front, som har gitt Katjusja-rytteren flere store triumfer. Cavendish på sin side er kjent for sin ekstremt gode timing i spurtene.

Kristoff håper det psykiske spillet vil føre til at han lurer Cavendish ut på en langspurt.

- Det blir vanskelig å få til, og få ham til å bomme. Men om han ligger foran i tet, så føler du alltid at du må starte for ikke å bli sperret inne. Det gjelder å gi ham den følelsen, i hvert fall om opptrekket hans ligger først, forteller rogalendingen.

Opptrekkerne Marco Haller og Jacopo Guarnieri har ledet Kristoff til flere seire i år, og nordmannen satser på at de skal levere i Tour de France også.

- Jeg føler at jeg har litt bedre sjanser om jeg kommer før ham inn på oppløpet. Jeg tror det er vanskelig for meg å passere ham, men jeg kan klare å holde ham bak meg. Å komme forbi ham, kan bli vanskelig, sier Kristoff.

Cavendish og Kristoff har til nå i sesongen vært de store seiersmaskinene, med henholdsvis 13 og 18 seire hver. Briten tok sin siste seier på Norges nasjonaldag, og selv om Alexander Kristoff kan vise til syv seire etter 17. mai, tror 27-åringen det er en seierslysten brite som stiller til start i Utrecht 4. juli.

- Cavendish skremte meg ikke i Sveits, men jeg tror fortsatt han kan bedre enn det han viste der, avslutter Alexander Kristoff.