TILBAKE PÅ NORSK JORD: - Skal du slå Alexander Kristoff i en spurt, er du i verdensklasse, sier arrangøren av Tour of Norway. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TILBAKE PÅ NORSK JORD: - Skal du slå Alexander Kristoff i en spurt, er du i verdensklasse, sier arrangøren av Tour of Norway. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Kristoff vil vinne alle spurtene på hjemmebane

- Det er klart jeg er favoritt.

(procycling.no): Etter sju timer kunne den rødkledde Kristoff strekke armene i været som seierherre i sesongens lengste proffritt, Milano-Sanremo.

Samtidig som han ble en av Norges mest meriterte syklister i historien, ble også navnet Alexander Kristoff kjent for sykkelfans over hele verden.

Nå sykler han endelig ritt i Norge igjen.

- Jeg gleder meg virkelig til å sykle i Norge igjen, men jeg tror det blir et hardt ritt, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

Frykter ikke presset
Etter å ha spilt en av hovedrollene på verdens største sykkelscene hele våren, har Kristoff endelig fått koblet av med en roligere periode med adresse hjemme i Norge.

• Følg Tour of Norway LIVE på www.procycling.no hver dag!

Til tross for at alle konkurrentene nå kommer til å følge hans hver bevegelse underveis, ser Kristoff fram til å sykle Tour of Norway, en selvfølgelighet når sesongplanen legges før sesongstart.

- Det er naturlig at det er litt mer press på meg når jeg kjører norske ritt nå enn tidligere, men det er ikke noe som stresser meg. Sesongen er allerede vellykket når jeg har vunnet et ritt som Milano-Sanremo tidligere på sesongen. Jeg er kanskje ikke helt tilbake rittmodus etter klassikerne ennå, men jeg får alltid tenning og vil gjøre det bra når jeg sykler i Norge, sier Kristoff.

Håper på tre etapper
Sykkelstjernen har alltid har hatt et godt forhold til Tour of Norway. Det var i forgjengeren til rittet, Ringerike Grand Prix, den daværende Joker-Bianchi-syklisten tok sin første UCI-seier i 2008, iført den norske mestertrøyen.

Året etter angrep han mot slutten og vant den tredje etappen i ensom majestet.

SKAPTE SEG ET NAVN: Triumfen i Milano-Sanremo har gjort Alexander Kristoff verdenskjent. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
SKAPTE SEG ET NAVN: Triumfen i Milano-Sanremo har gjort Alexander Kristoff verdenskjent. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET Vis mer

Under fjorårets Tour of Norway dominerte Kristoff med sin styrke i spurten og plukket med seg hele tre etappeseiere.

- Målet er å gjøre det like bra som i fjor, sier Kristoff. I fjor tok kreftene slutt i de mange bakkene på den fjerde etappen, og det endte med en 14. plass sammenlagt for Kristoff.

Mangeårig trener til Kristoff, Stein Ørn, mener den fysiske kapasiteten til Kristoff fortsatt er i rivende utvikling, som gjør at bakkene stadig blir et mindre problem.

 - Kristoff kommer til å utvikle fysikken i to år til, og vi har fortsatt ritt vi ønsker å vinne. Men målet er ikke resultater. Det handler om prosessen fram til resultatene, uttalte Ørn i etterkant av seieren i Milano-Sanremo.

Tviler på gul trøye
Kristoff tror på tross av trenerens kalkyler, at han skal slite med å kjempe helt i toppen av sammendraget.

For det er på de flatere etappene Kristoff er klar for å legge på det tyngste giret, kjempe om posisjonene på de siste kilometerne og slå til med et par hundre meter igjen mål.

Og når Kristoff starter spurten, kommer det til å være vondt å være syklist i Tour of Norway.

- På de flate spurtetappene er jeg klar favoritt. Katjusja sender et veldig sterkt lag til Tour of Norway, så alle forutsetninger er der. Ser man på hele rittet, er løypen er enda litt hardere enn i fjor. Jeg skal slite med å henge med helt i toppen sammenlagt, sier Kristoff.

Rittdirektør i Tour of Norway, Birger Hungerholdt, sier han er glad for å ha Norges høyest rangert syklist med i startfeltet og tror Kristoff kommer til å gjøre livet surt for konkurrentene.

- Alexander er en flott syklist som satser offensivt, og han er med på å gjøre rittet til en stor utfordring for sine konkurrenter. Den som slår Alexander i en spurt er helt i verdensklasse, sier rittdirektør Birger Hungerholdt.