Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoffersen ble historisk: 19-åringen vant foran 50 000

Slalåmkometen parkerte verdenseliten i Schladming.

KNUSTE KONKURRENTENE: 19 år gamle Henrik Kristoffersen vant slalåmrennet i østerrikske Schladming. Østerrikske Marcel Hirscher ble number to, mens tyske Felix Neureuther tok tredjeplassen. AP Photo/Giovanni Auletta
KNUSTE KONKURRENTENE: 19 år gamle Henrik Kristoffersen vant slalåmrennet i østerrikske Schladming. Østerrikske Marcel Hirscher ble number to, mens tyske Felix Neureuther tok tredjeplassen. AP Photo/Giovanni Auletta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble en helt utrolig avslutning på det tradisjonsrike slalåmrennet i østerrikske Schladming i kveld:

Foran rundt 50 000 elektriske tilskuere kjørte 19 år gamle Henrik Kristoffersen inn til en vanvittig førsteplass.

Prestasjon er historisk, og gjør Kristoffersen til tidenes yngste norske alpinist til å vinne et verdenscuprenn. 

- Dette er helt utrolig - herregud! Du får ikke noe større slalåmrenn enn dette her. Det er helt sykt! Å vinne mitt første verdenscuprenn her i Schladming, foran 45 000 til 50 000 tilskuere, er bare helt utrolig, sier Kristoffersen etter å blitt båret på gullstol av konkurrentene.

Enormt press Den norske slalåmkometen hadde et strålende utgangspunkt før finaleomgangen etter å ha notert seg for nest beste tid før pausen, men samtidig gjorde det at presset var enormt.

Vant han, ville Kristoffersen bli tidenes yngste nordmann til å vinne et verdenscuprenn - og den første til å vinne i slalåm siden Truls Ove Karlsen gikk helt til topps i slovenske Kransjka Gora for ti år siden.

- At han klarer å levere i en slik situasjon, når han bare er 19 år, er helt utrolig sterkt, sier den tidligere slalåmspesialisten Tom Stiansen til Dagbladet.

- Er en superstjerne Da det ble Kristoffersens tur til å sette utfor, var det østerrikske Marcel Hirscher som ledet konkurransen med ett fattig hundredel.

Kristoffersens start var ikke den beste, og det så en stund ut til at han kom til å havne utenfor pallen, men en fantastisk avslutning gjorde at han kom i mål 18 hundredeler foran ledende Hirscher. 

Sensasjonens faktum var nært, men det gjensto fremdeles én mann: Østerrikske Mario Matt (34).

34-åringen skuffet imidlertid hjemmepublikummet ved å kjøre ut, noe som gjorde den historiske norske seieren til en realitet.

Fra TV-stolen fulgte Norges største alpinstjerne, Aksel Lund Svindal, med på Kristoffersens oppvisning. Etterpå tok han til Twitter for å hylle landslagskameraten.

- Forrige uke påsto jeg at Henrik Kristoffersen er en superstjerne. Nå må det ha gått opp for alle, skriver Lund Svindal.

Stor framtid Kristoffersen har tidligere i sesongen kjørt inn til to tredjeplasser og en andreplass i verdenscupen. Med kveldens oppvisning sikret han seg også pallens aller gjeveste plass.

Tom Stiansen er ikke i tvil: Den norske slalåmkometen har en lysende alpinframtid foran seg. Og selv om trøkket fra omverdenen vil vokse i takt med Kristoffersens enestående prestasjoner, tror Stiansen 19-åringen vil takle oppstyret som venter fint.

- Han har en utrolig psyke. Han virker så rolig, og er veldig flink til å bare fokusere på å kjøre bra på ski. Han virker ikke til å bry seg om alt virvarret rundt i det hele tatt, sier Stiansen.

KNUSTE KONKURRENTENE: 19 år gamle Henrik Kristoffersen vant slalåmrennet i østerrikske Schladming. EPA/EXPA / JOHANN GRODER
KNUSTE KONKURRENTENE: 19 år gamle Henrik Kristoffersen vant slalåmrennet i østerrikske Schladming. EPA/EXPA / JOHANN GRODER Vis mer

Om det likevel skulle bli behov for det, ser Stiansen for seg at Kristoffersen vil få god hjelp av blant andre Aksel Lund Svindal.

- Jeg tror Aksel og støtteappartet rundt landslaget vil hjelpe ham til å takle det som kommer nå, til å kanalisere tankene og energien på en god måte.

Men Stiansen er ikke bekymret. Han tror ikke Kristoffersen er en mann som lar seg påvirke nevneverdig av omgivelsene.

- Henrik virker til å ha beina godt planta på jorda, han er hel ved, konstaterer Stiansen.

Aldri sett maken Kristoffersen ble intervjuet av NTB allerede i pausen av kveldens renn. Da sa han at han aldri hadde opplevd maken til stemning som det var under det tradisjonsrike kveldsrennet i Østerrike. Tilskuerne sto tettpakket langs store deler av løypa, inkludert Arnold Schwarzenegger.

- Det er utrolig mye publikum og ekstremt god stemning. Også kjørte jeg ganske bra på ski og er fornøyd med det, sa Kristoffersen da.

Selv om han vartet opp med glitrende kjøring, fant han likevel ting ved løpet som han mente kunne vært bedre. 

- Perfekt var det ikke, men det var bra, sa Kristoffersen etter at bare Mario Matt hadde kommet i mål på kortere tid enn ham. Østerrikeren var ni hundredeler raskere etter første omgang.

Også de andre nordmennene viste seg fram på en positiv måte. Leif Kristian Haugen, Sebastian Foss Solevåg og Jonathan Nordbotten kvalifiserte seg alle til finaleomgangen da de kjørte inn til henholdsvis 22.-, 27.- og 29.-plass.

KNUSTE KONKURRENTENE: 19 år gamle Henrik Kristoffersen vant slalåmrennet i østerrikske Schladming. Foto: AP/Giovanni Auletta
KNUSTE KONKURRENTENE: 19 år gamle Henrik Kristoffersen vant slalåmrennet i østerrikske Schladming. Foto: AP/Giovanni Auletta Vis mer
Hele Norges coronakart