ÅRE: Det ble ingen medalje på Henrik Kristoffersen etter dagens slalåm i Åre. Video: NRK Vis mer

Kristoffersen-bråket: Scenarioet de vil unngå

Mikaela Shiffrin ble VM-dronning i Åre. Men den amerikanske modellen er ikke interessant for det norske alpinforbundet. Det har ført til bråk mellom Henrik Kristoffersen og trenerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅRE (Dagbladet): Det var som en klisjé fra en amerikansk film. Den store helten, spilt av Mikaela Shiffrin, faller om i målområdet etter å ha sikret seg VM-gullet for fjerde gang på rad i slalåm.

Shiffrin hadde vært syk i flere dager, og fortalte selv at hun fikk problemer med å puste halvveis gjennom løypa i den andre omgangen.

Så kom tårene.

Shiffrin gråt seg gjennom intervjuene på TV, takket sitt eget team før hun tok med seg Emma Lundell, som overvant kampen mot Leukemi, opp på scenen for å fortelle at Lundell er en av hennes store inspirasjonskilder.

23-åringen fra Vail ble VM-dronning. Hun tok gull i slalåm, gull i super-G og bronse i storslalåm. Det var de tre rennene hun kjørte.

Det var både dramatisk og rørende. Men ikke noe sjefen for det norske herrelandslaget i alpint, Christian Mitter, ønsker seg.

Vil ikke kopiere USA

Det vil si. Både han og Skiforbundet vil ha vinnere. Men ikke til enhver pris. Den østerrikske treneren bruker USA som et eksempel på hvor galt han mener det kan gå hvis man bare tenker på toppen.

Det skjedde i forbindelse med at Mitter bekreftet at det er en konflikt med Henrik Kristoffersen søndag ettermiddag. En konflikt som fikk mangeårige teknikktreneren Stefan Kornberger til å gi seg på dagen torsdag før Kitzbühel-rennet i januar, drøye to uker før VM. Han så rett og slett ingen annen utvei enn å gi seg.

Men også en konflikt Mitter mener det er fullt mulig å løse, og som det er dialog om.

Så hvorfor går Mitter ut og sier at han ikke vil ha den amerikanske modellen i Norge?

<strong>TRENER:</strong> Christian Mitter. Foto: NTB Scanpix
TRENER: Christian Mitter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi skal ikke havne i den situasjonen de er i. De er avhengige av enkeltresultater. Det ser bra ut på toppen, men de har ingenting i fart nå, forklarer Mitter til Dagbladet.

Søndag var det ingen amerikanske menn i VM-slalåmen. Bak Lindsey Vonn, som nå har lagt opp, er det veldig tynt på kvinnesiden i fart.

Og dette er en nasjon som har hatt verdensstjerner som Bode Miller, Ted Ligety, Julia Mancuso og Lindsey Vonn de siste ti åra. Og skal nyte godt av Shiffrin i mange år til.

<strong>IKKE FØRT VIDERE:</strong> Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin og Julia Mancuso har alle preget sporten. Foto: NTB Scanpixd'Ampezzo, Italy, Sunday, Jan. 29, 2017. (AP Photo/Alessandro Trovati)
IKKE FØRT VIDERE: Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin og Julia Mancuso har alle preget sporten. Foto: NTB Scanpixd'Ampezzo, Italy, Sunday, Jan. 29, 2017. (AP Photo/Alessandro Trovati) Vis mer

-Når slutter Vonn, så fart er nesten dødt for jenter. De hadde fire av de største stjernene, men de greide ikke å bygge noe rundt det. Hadde det vært sånn hos oss, hadde ikke vi tatt vår oppgave seriøst nok, sier Mitter.

I verdenscupen totalt er det fartskjøreren Bryce Bennett som er beste amerikaner i år. Han er på en 28. plass. Bak følger Tommy Ford på en 37. plass. På kvinnesiden er Shiffrin totalt overlegen, men bak er det tynt. Vi må langt ned på lista for å finne Laurenne Ross (57) og Paula Moltzan (62)

En enkel illustrasjon på forskjellen fikk vi se under VM. Det norske teknikklaget og fartslaget trener knapt med hverandre under sesong, men de kjenner hverandre godt. Slik er det ikke nødvendigvis i USA. Vonn fortalte under VM i Åre at hun knapt snakker med eller kjenner Shiffrin. De to har vært i verdenstoppen sammen nå i åtte år, riktignok i fart og teknikk.

Eget lag

Mikaela Shiffrin kjører i stor grad sitt eget treningsopplegg. Hun har et eget team rundt seg som gjør alt for at hun skal bli best i verden. Det samme har den østerrikske superstjerna Marcel Hirscher - som også tok slalåmgull under VM. Det samme har gullvinner fra storslalåmen - slovenske Petra Vlhová.

Og det er, etter det Dagbladet vet, det Henrik Kristoffersen også kjemper for å få mer av. Han ønsker seg en friere hverdag, treninger mer på sine premisser og flere i teamet. Det skal gi ham en mulighet til å utfordre Marcel Hirscher om den gjeve sammenlagtkula.

- Jeg er ikke verdensmester selv om jeg vinner et VM-renn. Det er jeg ikke. Eller, du er verdensmester, men ikke verdens beste. Det er du først når du vinner sammenlagtkula, fortalte Henrik Kristoffersen under VM.

Da han vant storslalåm-gull, sa Kristoffersen at det var et gull mot alle odds.

- Hvorfor?

- Det er noen som har litt mer penger å rutte med, for å si det sånn, var 24-åringens svar, før han påpekte at han aldri hadde sagt at det var det som hindret ham fra å ta det neste steget.

Dagbladet spurte Kristoffersen om at han skapte uro i landslaget tidligere i mesterskapet. Da ville han ikke kommentere saken. TV 2 var søndag i kontakt med pappa Lars Kristoffersen. Han hadde ingen kommentar på nåværende tidspunkt.

Bekrefter konflikt

Men ifølge TV 2 toppet det hele seg under Kitzbühel-uka da det oppsto en opphetet diskusjon mellom Lars Kristoffersen og teknikktrener Stefan Kornberger. Det førte til at Kornberger sluttet på dagen.

– Det har vært utfordrende å kommunisere med Team Kristoffersen. Jeg hørte hva Christian Mitter sa, at det var en uenighet med Kristoffersen. Det stemmer, sier Kornberger til TV 2.

Han forteller at han nå slutter som trener for hele laget.

– Jeg er helt tilfreds med den avgjørelsen jeg har tatt. Jeg mente at det var riktig tidspunkt å dra den dagen. Vi er nødt til å se det an og ha noen samtaler med Christian Mitter og Claus Ryste. Det trengs også litt tid til å reflektere og se ting fra utsiden, sier Kornberger til TV 2.

Tenker langsiktig

Men slik er det ikke kultur for i Norge. Kristoffersen har etter det Dagbladet vet fått bestemme en del, og har fått frihet til å velge et eget opplegg under sesongen. Som han gjorde før VM i Åre, da han trente på hjemmebane i Marikollen og i Trysil.

Men nå sier altså Mitter at de er opptatt av å passe på resten av landslaget. De står for verdiene hardt arbeid, disiplin, fellesskap og å gjøre ting enkelt.

Og det er han ikke interessert i å forandre på.

- Vi prøver å legge opp til å vinne skirenn, men vi er opptatt av å bygge et lag så det blir resultater om 10-15 år også. Det må vi vare på. Jeg vet det er lett å hoppe på eneren og tenke at alle ressursene skal gå til den ene personen, og de får mye ressurser, men vi har bare folk på landslaget som fortjener å være der, sier Mitter til Dagbladet.

Det er en kultur som har hengt med alpinlaget i snart 30 år, og er blitt båret videre av personer som Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

Og det har vært en suksess. Etter at alpingutta selv bestemte hvordan de skulle oppføre seg mot hverandre i gruppa, har Norge tatt 39 VM-medaljer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer