Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Henrik Kristoffersen om startritualene

Kristoffersen hemmelighetsfull om ritualer: - Jeg er ikke overtroisk, det er tvangstanker

Det er ikke veldig smart å forstyrre Henrik Kristoffersen når han lader opp til et renn. Han har en plan han følger, hver eneste gang han skal stå på startstreken.

Fokusert: Henrik Kristoffersen går gjennom de samme tingene før starter løpet. Foto: Bildbyrån
Fokusert: Henrik Kristoffersen går gjennom de samme tingene før starter løpet. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Henrik Kristoffersen tok sølvet da Marcel Hirscher vant søndagens storslalåm.

For Kristoffersen ble det en emosjonell berg-og-dalbane. Det startet med en første omgang langt under forventningene, med en påfølgende omgang som sikret at han klatret fra tiendeplass til sølv.

Det var viktig fram mot selve indrefileten på 23-åringens OL-kalender:

Slalåm.

Østerrikske Marcel Hirscher må finne seg i være favoritt, men Henrik Kristoffersen har vist at han kan konkurrere og slå rivalen i hver konkurranse han stiller opp i.

De siste tre sesongene har de to kjørt slalåm sammen 27 ganger i verdenscupen. De har vunnet 22 av løpene … Kristoffersen har 12 seirer, mens Hirscher har 10.

MANNEN KRISTOFFERSEN MÅ SLÅ: Marcel Hirscher. Foto: NTB Scanpix
MANNEN KRISTOFFERSEN MÅ SLÅ: Marcel Hirscher. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ritualer

Før løp har vi ofte sett bilder av Henrik Kristoffersen med hetta godt dratt over hodet og noen øreplugger i ørene. Øynene, hvis de ikke er gjemt bak noen raske solbriller, lyser av konsentrasjon.

Selv forteller 23-åringen at han har noen grep han må gjøre hver gang. Han følger en plan slavisk den siste tiden før løpet.

- Hva slags rutiner har du før start?

- Jeg har ganske mange rutiner. Det skal jeg holde for meg selv, men det er det samme før hvert renn, forklarer han til Dagbladet.

- Er du overtroisk?

- Det er bare tvangstanker. Jeg er ikke overtroisk, det er bare tvangstanker.

- Kan vi få et lite innblikk?

- Jeg gjør de samme oppvarmingsøvelsene og hører på den samme musikken. Det er sånne ting. Resten skal jeg holde for meg selv.

- Hva slags musikk?

- Den siste sangen som går på er Blood Command - High Five For Life. Alle sangene er i den duren, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Ett annen viktig moment i ritualene, er telefonsamtalen til pappa Lars Kristoffersen. Der får sønnen blant annet en løyperapport, faren minner Henrik på hvordan han skal angripe den aktuelle løypa og forsøker å psyke ham opp.

Den telefonsamtalen ble blant annet en veldig viktig brikke da Kristoffersen snudde en nedtur til sølv i storslalåmen. Kristoffersen sa det rett ut:

- Jeg hadde ikke vunnet sølv uten ham.

Hårfin balanse

Også Leif Kristian Nestvold-Haugen har noen ritualer han må gjennom før start:

- Jeg har noen. Jeg visualiserer løypa og har ting jeg sier til meg selv. Og jeg går alltid gjennom de samme oppvarmingsøvelsene. Så er det dette med å fyre seg opp, samtidig som man skal avspenne. Det er en veldig hårfin balanse mellom overtenning og undertenning.

- Kristoffersen beskriver det nesten som tvangstanker? Hvordan ser du på det?

- Nja, man har noen. Jeg hadde flere da jeg var yngre. Nå har jeg mindre av dem, kanskje det er noe som kommer med alderen. Men det er klart man har rutiner, og jeg tror det er viktig for at man skal finne roen og vite at man har gjort det riktige, sier Nestvold-Haugen til Dagbladet.

Vektkampen

Ett annen moment som gjør at Marcel Hirscher er favoritt i torsdagens slalåm, er det faktum at Kristoffersen jobber hardt med en langsiktig plan for å være best i både slalåm og storslalåm.

Den innebærer blant annet å gå opp flere kilo. For oss vanlige dødelige er det en nesten irriterende enkel jobb, men for toppidrettsutøvere er det ikke like lett.

Dagbladet og Kristoffersen kommer innpå temaet i en samtale om kjæresten Tonje Barkenes, som tar en mastergrad i ernæringsfysiologi.

- Så når dere lager mat antar jeg det er godt planlagt?

- For min del er det ikke så nøye. Jeg må bare dytte i meg flest mulig kalorier. Det er det som pusher hele tiden.

- Liker du det?

- Nei, det er en kamp. Jeg er ikke storspist, for å si det sånn. Jeg er glad i mat, men ikke glad i mye mat. Det har sikkert noe med at jeg har forsøkt å spise meg stappmett hvert eneste måltid de siste åtte åra. Men det er folk som har det mye verre enn meg, så jeg klager ikke.

For Kristoffersen er det snakk om at inntaket skal være rundt 4500 kalorier per dag. Spesielt i barmarkssesongen har han en dagsplan som må følges.

- Jeg vil opp noen kilo til. Akkurat nå veier jeg cirka 75 kilo. Jeg snakket med (Daniel-André) Tande her om dagen. Jeg er 180 centimeter høy, og han er 186 centimeter høy. Jeg veier 75 kilo og han veier 61 kilo, så jeg er ikke akkurat superlett.

Norske håp

Bak de to på topp lurer flere norske håp. De tre siste plassene på slalåmen fylles opp av Leif Kristian Nestvold-Haugen, Jonathan Nordbotten og Sebastian Foss Solevåg.

Alle tre har håp om medalje på en topp dag, og forteller til Dagbladet at det handler om å «satse alt», «gi gass» og «se hva det holder til».

- Slalåmen blir utrolig spennende. Egentlig har alt fungert bra for meg her på trening, så jeg gleder meg til å komme i gang, sier Foss Solevåg til Dagbladet.

Det synet deler også Jonathan Nordbotten:

- Det har vært veldig bra her, ass. Det er fine bakker. Det tok litt tid bli kjent med snøen her, men nå er det bra. Jeg har kjørt bra på trening og har gode resultater i vinter, så har jeg hatt gode enkeltomganger. Greier jeg å slippe meg løs, så vet jeg at farten er der. Dette blir bra, sier Nordbotten til Dagbladet.

  • Slalåmen starter torsdag 02.00.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!