Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sponsorstriden Kristoffersen mot skiforbundet

Kristoffersen-saken: Hevder skiforbundet opptrer ulovlig, diskriminerer og forskjellsbehandler

Gikk hardt ut mot forbundet.

KRITISERTE: Advokat Odd Stemsrud gikk langt i sin kritikk av skiforbundet i sin prosedyre under rettssaken mellom alpinisten Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISERTE: Advokat Odd Stemsrud gikk langt i sin kritikk av skiforbundet i sin prosedyre under rettssaken mellom alpinisten Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Advokat Odd Stemsrud som representerer Henrik Kristoffersen i rettstvisten mot Norges Skiforbund kritiserte motparten for å opptre uten prinsipper, men heller drevet av vilkårlighet.

- Det eksisterer en ulovlig forskjellsbehandling i skiforbundet, påsto Stemsrud.

Han gikk også langt i å antyde at forbundet opptrer diskriminerende.

Han presiserte i sin prosedyre under andre dag i rettssaken at Henrik Kristoffersen har et forbehold overfor forbundet at han står fritt i egne sponsorforhold.

- Skiforbundet misbruker sin dominerende stilling på flere områder, konstaterte Stemsrud.

Tvisten står om Henrik Kristoffersen kan inngå en sponsoravtale med energidrikkgiganten Red Bull med forutsetning om at firmaets logo skal stå på fremsiden av hjelmen til alpinisten. Dette er en alpinists beste salgsvare. Men denne plassen er allerede betalt for av alpintlandslagets hovedsponsor Telenor.

Ulovlig forskjellsbehanding

Stemsrud anførte at det ikke er tillatt med en forskjellsbehandling mellom utøvere innenfor samme gren og henviste til at Aksel Lund Svindal kjører med Red Bull-logoen på sin hjelm.

I en partsforklaring onsdag forklarte advokat Per Andreas Bjørgan som representerer skiforbundet det slik:

- Aksel Lund Svindal oppnådde sin avtale med Red Bull da alle utøvere sto fritt til å skaffe en sponsorlogo til egen hjelm.

Han fortsatte:

- Men det var bare Aksel Lund Svindal som greide å skaffe seg en sponsor. Det var ikke særlig vellykket. Skiforbundet gikk bort fra ordningen og valgte å selge en og samme logoplass til samtlige hjelmer, forklarte skiforbundets advokat Per Andreas Bjørgan.

Generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet forklarte det slik under vitneprovet onsdag:

Vinn-vinn situasjon

- Da Aksel kom med Red Bull-opplegget var det en vinn-vinn situasjon. I 2009 var dette en riktig avgjørelse at Aksel fikk signere den avtalen. Det var et forbund som var i krise. Inntektene fra dette har vært verdifullt for skiforbundet.

Opsal fortalte at alpintsporten var i en svært dramatisk situasjon. Trenere ble oppsagt og landslagene sto i fare for å bli lagt ned.

- I stedet for å legge ned norsk alpinsport, valgte vi å sette i gang en dugnad. Vi hadde blant annet en verdensstjerne i Aksel Lund Svindal. Det ville vært helt håpløst å legge ned sporten, sa Opsal.

- Skistyrets Elling Breivik ga i april Henrik Kristoffersen beskjed om at det meste var i orden vedrørende en sponsoravtale med Red Bull. Så kom blant andre Ryste (sportssjef Claus Ryste red.anm.) på banen og fortalte at en avtale så problematisk ut, sa Stemsrud i sin prosedyre.

Villig til å dele

Han sa også:

- For å gjøre det helt klart, så er Henrik Kristoffersen villig til å dele sine sponsorinntekter med forbundet.

VIL DELE: Henrik Kristoffersen kjemper for å kunne inngå en sponsoravtale med Red Bull. Han er innstilt på å dele sine inntekter med skiforbundet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL DELE: Henrik Kristoffersen kjemper for å kunne inngå en sponsoravtale med Red Bull. Han er innstilt på å dele sine inntekter med skiforbundet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han la mye vekt på regelverket for å understreke at det ikke skal ligge noe grunnlag for skiforbundet å kunne nekte en utøver å signere en slik avtale som Kristoffersen ønsker.

Hovedrettssaken er ikke berammet ennå. Men det er en forsmak på hva som er i vente da partene møttes i retten, der det dreier seg om Henrik Kristoffersen skal få anledning til å kjøre renn med Red Bull-logoen inntil rettskraftig dom foreligger.

- Henrik Kristoffersen er 22 år. Han er på toppen av sin karriere. En startnekt for ham vil medføre alvorlige konsekvenser også for kommende sesonger. Han kan også miste sine sponsoravtaler, sa Stemsrud.

Han ba om at full forføyning ble innvilget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!