Kristoffersen tilbød forlik. Avslo mottilbud fra skisjefene

Henrik Kristoffersen (24) er i disse dager i Oslo tingrett, der han har gått til sak mot Skiforbundet i denne mye omtalte striden rundt en markedsavtale med Red Bull.

Alpinist Henrik Kristoffersen kjemper for Red Bull-ja - nå møter han Norges Skiforbund i retten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Et sentralt spørsmål i konflikten, er om Skiforbundet bryter EØS-avtalens rammer for sivil konkurranserett når de nekter Kristoffersen Red Bulls penger.

Henrik Kristoffersens advokat Odd Stemsrud holder tirsdag sin innledende prosedyre. Der kom det fram at Kristoffersen tilbød Skiforbundet et forlik nylig. Det ble ikke godtatt, bekrefter Skiforbundet overfor Dagbladet.

- Kravene innebar at Norges Skiforbund måtte ha brukt uforholdsmessig mye av ressursene til landslaget på en utøver. Det innebar ytelser av et omfang og karakter som en organisasjon ikke kan gi til en utøver. Forslaget inneholdt også krav og premisser som ikke er mulig i en demokratisk organisasjon, sier pressesjef Espen Graff til Dagbladet.

Tre krav

Stemsrud sa at det ble satt tre krav i dette forliket. Skiforbundet hevder på sin side at han ikke offentliggjorde hele forslaget i retten.

* Skiforbundet skulle forplikte seg til å stille med et støtteapparat på høyde med Red Bulls. Kristoffersen mener at han slik kan konkurrere på like vilkår som sine hovedkonkurrenter.

* Kristoffersen ville om forliket ble godtatt fraskrive seg alle økonomiske krav til Skiforbundet. Han ville at pengene skulle gå til andre prosjekter i Skiforbundet.

* Kristoffersen ønsket at mer av pengene skulle gå til konkrete prosjekter på klubbnivå, og ikke til skiforbundet sentralt. Forliket krevde at overføringene til klubbprosjekter skulle utgjøre minimum det dobbelte av det skiforbundet bruker på egen administrasjon.

Dette forslaget skal altså ikke ha blitt akseptert.

Skiforbundet opplyser at de kom tilbake med et forslag til forlik, som blant annet innebar at Kristoffersen fikk et eget treningsopplegg med betydelige midler. I forslaget var han også sikret en avtale med Red Bull de neste årene, selv om dette ikke skal ha omfattet sponsorplassen på hjelmen.

Dette ble ikke akspertert.

- Tilnærmet monopol

Henrik Kristoffersens ønske er å kjøre med Red Bulls logo på hjelmen. Norges Skiforbund har sagt nei til dette fordi de allerede har solgt reklameplassen til Telenor. Slik mener Kristoffersen at han nektes å konkurrere på like vilkår som sine hovedkonkurrenter, blant annet ved å benytte seg av Red Bulls støtteapparat.

Stemsrud sier at selve nøkkelen ligger i at utøverne er avhengige av startlisens gjennom Norges Skiforbund.

- Skiforbundet gir, eller nekter, utøveren tilgang til markedet. Skiforbundet alene bestemmer kommersielle vilkår for tilgang til markedet. Slik har de tilegnet seg et tilnærmet monolpol til å ta sponsorrettigheter i det relevante markedet. Muligheten til å operere selv i markedet, er tilnærmet fjernet og hindret, sier han.

Det er satt av seks dager til rettssaken, som avsluttes neste tirsdag. Kristoffersen selv skal i vitneboksen onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer