Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Henrik Kristoffersen med sølv i storslalåm etter vanvittig omgang

Kristoffersen var sint og frustrert. Dette skjedde i de kritiske timene som sikret sølvet

Henrik Kristoffersen var skuffet etter den første omgangen i dagens storslalåm. Han sier at han ikke hadde kjempet seg opp til en andreplass hvis det ikke var for pappa Lars Kristoffersen.

MEDALJEKLEM: Henrik Kristoffersen sammen med vinner Marcel Hirscher og Alexis Pinterault. Foto: NTB Scanpix
MEDALJEKLEM: Henrik Kristoffersen sammen med vinner Marcel Hirscher og Alexis Pinterault. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Henrik Kristoffersen var skuffet og frustrert etter den første omgangen av dagens storslalåm.

Omgangen han leverte var rett og slett under det han forventer av seg selv.

KOREA: I et intervju med CNN svarer statsminister Erna Solberg på hva hun syns om Nord-Koreas rolle i OL. Video: CNN Vis mer

I den andre omgangen var det en helt annen Kristoffersen som kjørte. Han leverte omgangens raskeste tid og klatret opp fra 10.-plass til sølv.

Hva var det egentlig som skjedde i de kritiske timene? Og hvordan greide han å snu det?

Var sint

23-åringen var lite interessert i å snakke med flere enn han måtte etter han kom i mål etter den første omgangen.

Han ville videre, samle tankene og legge en strategi for den andre omgangen. Han gikk først forbi deler av den norske pressen, før han kom tilbake og gjorde et intervju med NTB.

- Første halvannen timen var jeg skuffet og ikke lett å ha med å gjøre. Jeg har alltid sagt at normalt er godt nok, men det var langt under normalen. Selvfølgelig hjelper det ikke at det kanskje er det raskeste løypesettet vi har hatt i hele sesongen, men til syvende og sist var det jeg som ikke var god nok i første omgang. Den første halvannen timen var jeg skikkelig skuffet og sur, sier en nå smørblid Kristoffersen til Dagbladet.

Kristoffersen følger en slavisk plan i den siste tiden før løpet. Den går blant annet ut på at han alltid hører på de samme sangene, gjør den samme oppvarmingen og ringer pappa Lars Kristoffersen.

VIKTIG BRIKKE: Henrik hyller pappa Lars Kristoffersen for rollen han spilte i de kritiske timene. Her er de sammen i Kitzbühel tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG BRIKKE: Henrik hyller pappa Lars Kristoffersen for rollen han spilte i de kritiske timene. Her er de sammen i Kitzbühel tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og i dag ble det utslagsgivende, sier hovedpersonen selv.

Hyller pappa

- Jeg hadde ikke stått her med sølvet hvis det ikke var for at fatter'n var her i dag. Han vet hvilke knapper han skal presse på. Jeg er 23 år gammel og han har kjent meg i 23 år. Han vet hva han skal si og gjøre. Det er ikke alltid like hyggelig.

- Han var sur på deg?

- Ja, men han var skuffet og litt sur han også. Hvis jeg gjør mitt beste og kjører så godt jeg kan på ski, så er han happy. Da spiller det ingen rolle om jeg blir nummer ti, nummer fem eller vinner. Men når jeg ikke kjører så bra jeg kan på ski, da blir han litt irritert og småskuffet. Første halvannen time var jeg ganske aggressiv og sur, forklarer han til Dagbladet.

Kristoffersen ville ikke fortelle hva de to snakket om, og forteller at de to ville holde det mellom dem selv.

- Det får ingen andre enn jeg vite. Kanskje dama og mutter'n får vite det, sier Kristoffersen og flirer, tydelig lettet etter den andre omgangen.

Heller ikke pappa Lars Kristoffersen ville avsløre hva de snakket om:

- Det handler bare å finne ut hvorfor det ikke fungerte i første omgang, det er ikke noe annet enn det, forklarer han til Dagbladet.

- Kan du si noe om hvilke knapper du trykker på?

- Nei. Jeg vet ikke, sier pappa og flirer, smiler lurt før han fortsetter:

- Det er en greie vi har fått gjennom åra.

Resten av tida før den andre omgangen gikk med på å sjekke ut løypa og psyke seg opp igjen. Henrik Kristoffersen ringte også til kjæresten Tonje Barkenes.

Den cocktailen gjorde tydelig utslag.

- Karrerienødvendig

Tilbake til hovedpersonen selv – Henrik Kristoffersen. Han er ikke ferdig med å hylle pappaen, som var på plass i OL-løypa i dag.

- Det var helt nødvendig for meg at han er her i dag. Han står i løypa underveis, men er med og besikter løypa. Vi ringes også før start. Han satt der vi satt sammen mellom omgangene. Han vet hva han skal si, gjøre når han skal le og når han skal være forbannet

I telefonsamtalen gir pappa Lars sønnen blant annet en løyperapport, minner han på hvordan han skal stå på ski og prøver å preppe ham opp. Kristoffersen hyller også landslagets team, noe han også gjorde med å vinke opp til dem og juble da de kom ned mot målområdet etter slalåmen var ferdig.

- Lars Mæland er jo også veldig flink til det, men det sølvet hadde ikke vært her uten pappa.

Nervepirrende minutter

Da Kristoffersen suste inn i mål til ny ledertid i den andre omgangen, var det fortsatt ni mann mellom han og en medalje.

Kristoffersen hoppet rastløst opp og ned, og greide ikke å holde seg rolig i mer enn noen sekunder av gangen, der han sto, hoppet og trippet i lederstolen.

Da han så Zan Kranjec «bare» var fire tideler bak, ble 23-åringen veldig usikker igjen. Lukta av medalje begynte han først å kjenne da Mathieu Faivre kom i mål til røde tider.

Da Leif Kristian Nestvold-Haugen - som lå på tredjeplass etter den første omgangen - kom i mål bak lagkameraten, viste han først en stor medfølelse for lagkompisen, før Kristoffersen feiret sammen med folk i det norske støtteapparatet.

Pallen var sikret.

- Fortell hvordan det er å stå i mål og vente der?

- Jeg skal gjøre det dritt for meg selv ved å ligge så langt bak etter første omgang. Det er typisk det. Jeg tenkte ikke så mye på det, og jeg sa det ikke så mye til meg selv, men jeg tenkte i et brøkdels sekund at «skal jeg ha mulighet i det hele tatt, så må jeg ha ett sekunds ledelse, i hvert fall», sier Kristoffersen til Dagbladet.

Da også franskmannen Alexis Pinturault endte fire hundredeler bak, løp Kristoffersen ut i målområdet for å ta imot vinneren Marcel Hirscher. De to rivalene ga hverandre en bamseklem og gratulerte hverandre.

Hirscher var kongen i dag igjen, men Kristoffersen viste at han aldri kan bli avskrevet.

Torsdag er det klart for ny duell mellom de to i slalåm.

- Gikk for edelt metall

Leif Kristian Nestvold-Haugen hadde et lite uhell halvveis i første omgang, men klarte likevel å kjøre inn til tredje bestetid.

Han lå tre hundredeler bak Alexis Pinturault og 0,66 sekunder bak Hirscher før finaleomgangen, men fikk det ikke til på samme måte i den andre omgangen. Dermed ble det en åttendeplass for Nestvold-Haugen.

- Hva skal jeg, si? Jeg synes jeg gjorde en hederlig innsats for å gå for edelt metall, og gjorde mitt beste, og da er det vanskelig å stå her og være skuffet. Jeg har innsatsen og viljen til å kjøre fort. Kanskje gikk det litt for mye sideveis og ikke nok i fartsretningen. Det er vanskelig å justere underveis når man kjører, sier Nestvold-Haugen.

Lommedølen avviser at han ble tatt av nervene etter sin gode første omgang:

- Det er klart man er nervøs, men jeg var nok mer nervøs under VM i fjor, så det var ikke noen ny følelse. I dag var det rett og slett noen flere som var bedre enn meg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!