Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marthe Kristoffersens forvandling

Kristoffersen vil ikke til VM i Lahti. Snakker ut om marerittet:
- Jeg hadde det ikke noe bra

Marthe Kristoffersen (27) var et like stort talent som Therese Johaug (28). Nå er marerittårene forbi og problemet løst. Men til VM i Lahti vil hun ikke.

SMIL: Endelig smiler Marthe Kristoffersen igjen. Her etter NM-gullet sammen med Kathrine Harsem og Anniken  Jørgensen på dagens stafett. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SMIL: Endelig smiler Marthe Kristoffersen igjen. Her etter NM-gullet sammen med Kathrine Harsem og Anniken Jørgensen på dagens stafett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LYGNA (Dagbladet): Therese Johaug og Marthe Kristoffersen kom inn i langrennssirkuset med et brak. De ble omtalt som «Team turbo» og representerte norsk kvinnelangrenns lyse framtid.

Johaug har til de grader levd opp til forventningene og var verdens beste kvinnelige langrennsløper fram til den ulykksalige positive dopingprøven i høst. For Kristoffersen har motgang vært gjennomgangsmelodien siden hun var så god at hun ble valgt som Norges ankerkvinne på VM-stafetten i 2009.

OL i Vancouver i 2010 ble ingen stor suksess, men i Tour de Ski i 2011 var hun to ganger på pallen. I 2012 slo Kristoffersen til med to nye pallplasseringer i verdenscupen, totalt seks i karrieren. Samtlige av dem er 3. plasser.

Forvandlingen

Så kom motgangen. Resultatene ble svakere og svakere. Kristoffersen har blitt avskrevet og vurderte å legge opp. Men i år har det endelig løsnet. 27-åringen har kjempet seg inn igjen på Norges verdenscuplag og ble nr. 16 i Falun forrige helg.

I NM denne uka har hun gått alt av distanser og gjort fire gode renn. I går ble hun tatt ut i den norske VM-troppen som reserve. I dag kronet hun det imponerende mesterskapet med å gå Varden Meråker inn til stafettgull i NM-løypene på Lygna.

TÅRER: Marthe Kristoffersen gikk Norge inn til 4. plass på VM-stafetten i Liberec i 2009 og ble trøstet av Kristin Størmer Steira. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
TÅRER: Marthe Kristoffersen gikk Norge inn til 4. plass på VM-stafetten i Liberec i 2009 og ble trøstet av Kristin Størmer Steira. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Hvordan forklarer du fremgangen som endelig har kommet i det siste, Marthe?

- Det er knallhard jobbing og tro, egentlig, forteller Kristoffersen til Dagbladet.

- Men du har vel jobbet hardt hele veien?

- Det har jeg. Det handler om at kroppen må tåle belastningen og å finne en balansegang. Jeg trente nok for hardt. Jeg kjørte kroppen langt ned i kjelleren, medgir hun.

Treningssmellen

Mellom OL i Torino i 2006 og fram til det løsnet rundt OL i Vancouver i 2010 gikk Bjørgen på en lignende treningssmell. Denne sesongen er det Petter Northug som har gått for dypt ned i kjelleren. Kristoffersens periode har vært enda mer intens og langvarig.

- Var du feiltrent eller overtrent?

- Det finnes nok ingen diagnose på det, men det ble for mye og for hard trening, forteller Kristoffersen til Dagbladet.

- Hvor bra kan du bli om fremgangen fortsetter?

JUBEL: Endelig kan Marthe Kristoffersen juble på ski igjen. I dag ble det NM-gull for 27-åringen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: Endelig kan Marthe Kristoffersen juble på ski igjen. I dag ble det NM-gull for 27-åringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvis du spør meg, spør jeg deg. Jeg vet ikke. Det vil tiden vise.

- Hva tenker du om det som skal skje nå?

- Jeg skal forhåpentligvis ikke til Lahti, fordi da må noen bli syke. Jeg håper alle er friske og får fremgangen de ønsker. Men jeg forventer at fremgangen fortsetter nå, forteller Varden IL-jenta til Dagbladet.

- Jeg hadde det ikke noe bra

Kristoffersen forteller om de tunge årene hun opplevde fra 2012/13 og fram til denne sesongen år.

- Jeg har slitt i så mange år, hvor det ikke har føltes bra. Jeg var ganske ferdig. Jeg hadde det ikke noe bra. Det er ikke noe morsomt å stange hodet i veggen i tre-fire år. Det er begrenset hvor mye motgang man kan tåle, sier 27-åringen.

Hun trenes av Emil Iversens pappa og Sveriges landslagstrener, Ole Morten Iversen. Hans ord avgjorde Kristoffersens videre skjebne.

- Jeg husker jeg var i tvil om jeg ville fortsette. Jeg spurte Ole Morten om han tror jeg er ferdig som langrennsløper på toppnivå. «Nei, det tror jeg ikke», svarte han. Da bestemte jeg meg for å fortsette. Og da må jeg gå «all in», forteller hun.

Gladnyheten

Etter det har motgang blitt til medgang. Kristoffersen har funnet riktig balansegang i treningen. I dag kronet hun et meget bra NM med stafettgull sammen med Kathrine Harsem og Anniken Jørgensen.

- Det smakte utrolig godt med NM-gull. Det har gått over all forventning. Følelsen av å gå på ski er en helt annen enn før. Det betyr mye, forteller Kristoffersen.

- Ble du fornøyd med å være reserve i den norske VM-troppen eller skuffet over at du ikke er med i hovedtroppen? spør Adresseavisens journalist.

- Jeg er kjempefornøyd med å være i VM-troppen. Jeg hadde ikke tenkt på det før jeg fikk meldinger i går. Roar pratet så vidt med meg i går om det, svarer Kristoffersen.

- Man må jo være forberedt. Det er noen forpliktelser med å være reserve, selv om jeg er litt bak i rekka. Jeg håper egentlig ikke at jeg får gå, for da må jo noen bli syke, sie rhun.

Kristoffersen satser for seg selv, men bor i et godt treningsmiljø på Lillehammer med Heidi Weng som nærmeste nabo.

- Heidi er ikke så mye hjemme, men det er mange å trene med på Lillehammer. Hvis jeg ikke blir en del av et lag neste sesong, vet jeg at jeg klarer å satse alene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling