Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alexander Kristoff, sykling:

Kristoffs agent i Giro d'Italia for å sanke lukrative tilbud

29-åringen tror han vet mer i slutten av måneden.

I ITALIA: Joona Laukka (til venstre) tilbyr i disse dager Alexander Kristoffs tjenester til flere andre WorldTour-lag foran 2018-sesongen. Nordmannen sier han fremdeles ikke har mottatt tilbud som åpner opp for at han blir værende i Katusha-laget. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, Scanpix
I ITALIA: Joona Laukka (til venstre) tilbyr i disse dager Alexander Kristoffs tjenester til flere andre WorldTour-lag foran 2018-sesongen. Nordmannen sier han fremdeles ikke har mottatt tilbud som åpner opp for at han blir værende i Katusha-laget. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Da Alexander Kristoff underskrev sin hittil mest lukrative kontrakt som proffsyklist, skjedde ikke det mange ukene etter at han gikk til topps i karrierens andre monument, Flandern rundt.

2015-sesongen var helt ekstrem. Da september ebbet ut med fjerdeplass under VM i Richmond, - sto Stavanger-mannen igjen med vanvittige 20 seirer.

I fjor vant han 13 ritt, men ingen av dem hørte hjemme i sykkelsportens øverste divisjon. Denne våren hang han igjen med i toppen av Milano-Sanremo og Flandern rundt, men den signatur-utløsende triumfen uteble.

Kontraktsforslaget lar vente på seg

Etter at Kristoff reiste hjem fra Paris-Roubaix med et solid kutt i håndflaten og DNF, for did not finish, på resultatlistene - har i hvert fall den offentlige dialogen mellom partene vært som skrudd på lydløs.

Det som uansett synes klart, er at Katusha-Alpecin ikke er like ivrige med å forlenge med den snart 30 år gamle rytteren denne gangen.

I et intervju med Sykkelmagasinet som procycling.no har fått tilgang til, svarer Kristoff «ikke for øyeblikket» på spørsmål om Katusha har lagt fram et konkret tilbud på bordet.

STILLER HØYE KRAV: Alexander Kristoff vant en etappe under tredagersrittet i De Panne, men sto ikke på podiet etter Milano-Sanremo eller Flandern rundt. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
STILLER HØYE KRAV: Alexander Kristoff vant en etappe under tredagersrittet i De Panne, men sto ikke på podiet etter Milano-Sanremo eller Flandern rundt. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Katusha-Alpecin har muligheten til å leke venteleken. De vet at nordmannen tross alt har det godt innenfor lagets rekker, og i utgangspunktet ikke har hastverk med å komme seg videre.

Spørsmålstegn rundt satsingen videre i både Quick Step-Floors og BMC Racing, gjør det logisk for arbeidsgiveren å bli sittende stille i båten. For hvem vet hvilke godbiter som kommer ut på markedet i løpet av en måneds tid eller to? Eller kanskje tilbys allerede?

Shopper rundt i giroen

Faktisk pågår dette spillet foran nesene våre akkurat i disse dager. Det er selvsagt ikke kun i Kristoffs ærend, men den finske stjerneagenten Joona Laukka er på plass i Giro d’Italia for å snakke varmt om sine klienter til signeringslystne WorldTour-sjefer innenfor proffsirkuset.

En relativt vanlig framgangsmåte er at den nåværende arbeidsgiveren indikerer i hvilken størrelsesorden den neste avtalen ser ut til å ligge på, og så forsøker agenten å toppe de rammene hos konkurrerende lag.

Det skjedde blant annet under fjorårets Tour de France, da Kristoff-opptrekker Jacopo Guarnieri skiftet beite til franske FDJ. Tilbudet fra franskmennene var godt, og ettersom Katusha fortsatt ventet på den endelige bekreftelsen fra hårpleieprodusenten Alpecin, kunne de der og da ikke si at de kunne/ønsket å matche det tilbudet.

Alt den 2. august - dagen etter det internasjonale sykkelforbundets deadline for offentliggjøring av overganger, ble det klart at Guarnieri fortsatte karrieren i Frankrike.

Kanskje kunne Katusha ha forsinket overgangen dersom de virkelig hadde ønsket det. Kanskje kunne de ikke.

Katushas valg om de vil betale

Nå vet ikke vi hva Katusha har indikert i samtalene med Laukka, men utenfra ser det ut til at det er denne prosessen som allerede er i full gang.

Et liknende eksempel kom i 2012-sesongen da Lars Petter Nordhaug plutselig satt med et fett tilbud fra Rabobank (som laget het den gangen). Team Sky kunne/ville ikke matche det tilbudet. Et «nei» banet uansett vei for en overgang til Nederland.

Om Laukka skulle lykkes med å dra inn et tilbud i overkant av 1,5 millioner euro (i overkant av 14 millioner norske kroner) - har Katusha selvsagt fortsatt muligheten til å gå ut og matche budet fra konkurrenten.

Det hele kommer an på hvordan det sportslige ledelsen ønsker å forvalte lønnsbudsjettet de sitter på. Hvor stor andel av det går til å holde sammenlagtkaptein Ilnur Zakarin fornøyd, og i hvilke ledd av troppen for øvrig det er som trenger fornyelse. (det er ingen tvil om at det var klassikerlaget som ble mest forsterket foran 2016-sesongen - og ikke entouraget rundt Zakarin).

Vil fortsette med Bystrøm og Mørkøv

Kristoff har tidligere fortalt oss at «han regner med å sitte igjen med et tilbud etter klassikerne».

Les saken her: - Har nok et tilbud etter klassikerne

- Med tanke på å få nye impulser, har jeg ikke behov for å bytte lag. Det føles ikke som det samme laget som for to, tre år siden. Men det kan også være riktig å bytte lag for å få inn noen ny tanker, annerledes input og andre lagkamerater. Kanskje nye steder å trene. Men hvis jeg har samme tilbud og muligheter her, så ser jeg ikke grunn til å bytte, fortalte han procycling.no på samling i Calpe i januar.

SPILL FOR GALLERIET? Torsten Schmidt, sportsdirektør i Katusha, har ikke bare vært glad for nordmannens avgjørelser denne sesongen. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, procycling.no
SPILL FOR GALLERIET? Torsten Schmidt, sportsdirektør i Katusha, har ikke bare vært glad for nordmannens avgjørelser denne sesongen. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, procycling.no Vis mer

I intervjuet Sykkelmagasinet har gjort nylig, påpeker han at han gjerne ønsker å ha Sven Erik Bystrøm og Michael Mørkøv rundt seg også i fortsettelsen.

- Jeg ønsker at vi tre skal få være sammen. Vi får se, kanskje de får kjempetilbud andre steder, men jeg kommer til å gi et ønske og si at de er viktige for meg, forteller Kristoff til Sykkelmagasinet.

Han bekrefter også at Laukka snakker med andre lag i Giro d’Italia:

- Det er mange lag vi snakker med under giroen. Jeg tror Joona er der nede nå og snakker med en del forskjellige. Jeg regner med at ting begynner å se klart ut, uten at jeg nødvendigvis vet noe, men jeg vet nok mer om hva som skjer neste år i løpet av giroen.

Ga forsikring om Kristoffs Katusha-framtid

Etter at Viatsjeslav Jekimov sluttet som generalmanager i laget i fjor, er det José Azevedo som er mannen som rapporterer direkte til lageier, Igor Makarov.

Portugisiske Azevedo var full av lovord om Kristoff og hans posisjon i laget da han snakket med procycling.no om kontraktssituasjonen tilbake i februar måned:

- Det viktigste for oss akkurat nå, er at Alexander trives i laget vårt - og at han har tro på det. Han har vårt fulle støtte, og det tror jeg også han føler selv. Alex vet at vi ønsker ham med videre, og jeg tror også han har lyst til å bli her selv. Når tiden er inne skal vi sette oss ned og ta en prat om framtida. Han er nok inneforstått med vårt standpunkt i denne saken, sa Azevedo.

Noe liknende uttalte han i etterkant av Paris-Roubaix, men det er likevel fortellende at vi skriver 10. mai - og Kristoff fremdeles uttaler at han ikke sitter på noe konkret tilbud fra laget.

Murring i klassikerne

Gjennom klassikerne har det også vært murring i Katusha-miljøet. Den tyske sportsdirektøren sendte en bredside i retning Stavanger og Kristoffs stefar og trener, Stein Ørn, da nordmannen ikke klarte å følge de beste over Muur van Geraardsbergen under åpningsetappen, og ble nummer sju.

Samme man skal heller ikke ha latt seg imponere av at klassikerkapteinen ikke dukket opp til rekognosering med resten av lagkameratene i Paris-Roubaix. I det lange løp kan det ha vært et dårlig valg av nordmannen i et så finsmurt maskineri et sykkellag faktisk er.

Kommentar: «Det sentrale er hvordan omgivelsene oppfatter valget som ble tatt»

Under et intervju med TV 2 nylig, fortalte også Kristoff at laget ikke var fornøyd med vekta hans, og uttalte i tillegg:

- Jeg ser ikke hvorfor de skal være sure på meg, for jeg er den eneste som har prestert i Katusha. Av sju seirer i laget, så har jeg seks. Men det har vært en stresset stemning i laget generelt i år. Jeg håper de roer seg, at vi får gode resultater og at de tar livet med ro, uttalte Stavanger-mannen til TV 2.

En løsning presser seg fram

Alle disse små utspillene kan være skjulte forhandslingsutspill eller være små bobler av misnøye som avslører at ting ikke er like bra som de ser ut på overflaten.

Status per nå er i hvert fall at Katusha og Kristoff fremdeles ikke er enige om veien videre, og at det ikke ser ut til at de blir det med det første.

En løsning vil uansett presse seg fram.

Nordmannens lagkamerater en nødt til å vite om han er det forhenværende russiske lagets leder også i årene som kommer før de inntar Tour de France - og Kristoff er nødt til å være trygg på at brorparten av laget er villige til å ofre seg for ham når han åpner rittet som lagkaptein i det som er hovedsponsorens hjemmebane, Düsseldorf, om litt over halvannen måned.

PS: Sven Erik Bystrøm har også Joona Laukka som agent, og kan melde om status quo også for hans del:

- Hvilket lag jeg sykler for de neste årene, gjenstår å se. Det er ønskelig å følge Alexander, men ingenting er 100 prosent. Foreløpig er det ikke så mye forhandlinger som pågår, men jeg fortsetter gjerne i Katusha hvis det rette tilbudet dukker opp. Det er Joona (Laukka) som styrer det, sier Bystrøm til procycling.no.

Agent Joona Laukka har ikke besvart procycling.nos anrop i sakens anledning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!