Kristoffs brosteinsdrøm knust etter velt i Tour de France

- Jeg kom aldri opp igjen.

UTEN MULIGHET: Alexander Kristoffs beste mulighet til å vinne en Tour de France-etappe i år forsvant da han veltet før brosteinssektorene startet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
UTEN MULIGHET: Alexander Kristoffs beste mulighet til å vinne en Tour de France-etappe i år forsvant da han veltet før brosteinssektorene startet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENBERG (procycling.no):Det var dagen favorittene visste de kunne tape Tour de France på.

Flere av dem gjorde nettopp det på brosteinsetappen i Tour de France.

Fjorårets vinner Chris Froome var førstemann som måtte gi opp etter å ha veltet to ganger før brosteinssektorene startet.

Også Kristoffs drømmer om å vinne etappen og skrive seg inn i norsk sykkelhistorie ble knust da han veltet og fikk problemer med sykkelen før brosteinen kom.

- Jeg veltet før det startet. Da klarte jeg aldri å komme opp igjen, forteller Kristoff til procycling.no like etter at han har trillet i mål.

Nordmannen krysset målstreken drøyt 18 minutter bak etappevinneren på 139.-plass.

Kampen om gult
Med 42 kilometer og fem brosteinspartier igjen var det bare den gule trøya Vincenzo Nibali, Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol), Andrew Talansky (Garmin-Sharp) og Haimar Zubeldia (Trek) som var igjen i hovedfeltet av de største sammenlagtfavorittene.

Talansky og Van Den Broeck veltet ut av gruppa like etter.

Bare Nibali var igjen, og godt hjulpet av Jakob Fuglsang forsøkte de å parkere Contador og andre trusler til den gule trøya.

- For et lagarbeid av Astana. Dette er helt utrolig, og de gir Nibali en fantastisk posisjon til å vinne den gule trøya, utbrøt Eurosports kommentator Roberto Vacchi underveis.

Astana fortsatte å holde tempoet over de neste, djevelske brosteinssektorene. Avstanden bare økte og økte ned til italienerens konkurrenter.

Nederlandsk seier
Lars Boom (Belkin) angrep alene med sju kilometer igjen. Nederlenderen holdt unna og vant en episk seier etter en krig over 155 kilometer.

- Med dette været er det utrolig viktig å være i front over hver brosteinssektor. Det klarte jeg i dag, og det er helt fantastisk å vinne en etappe i Tour de France. Dette er utrolig stort, sier Boom i seiersintervjuet like etter etappen.

Nibali og Fuglsang fulgte like bak. En fantastisk etappe for Astana-laget som parkerte sammenlagtkonkurrentene.

Sagan og Cancellara kom slagne til målstreken et drøyt minutt bak etappevinner Boom. Også sammenlagtrytter Michal Kwiatkowski var i denne gruppa. Han fikk stoppet klokka 59 sekunder etter Nibali.

Contador tapte drøyt to og et halvt minutt til Nibali.

Sammenlagtstillingen etter den femte etappen:
1. Vincenzo Nibali (Astana) 20'26'46
2. Jakob Fuglsang (Astana) + 2
3. Peter Sagan (Cannondale) + 44
4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) + 50
5. Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) + 1'17
6. Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol) + 1'45
7. Tony Gallopin (Lotto Belisol) + 1'45
8. Richie Porte (Team Sky) + 1'54
9. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) + 2'05
10. Alejandro Valverde (Movistar) + 2'11
12. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) + 2'11
18. Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling Team) + 2'27
19. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 2'27

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Kort oppsummert
Det var høy fart fra start og flere lag ønsket å være representert i bruddet.

TRIUMFERTE: Lars Boom vant brosteinetappen etter å ha angrepet sju kilometer fra målstreken. Likevel er det ikke hans seier som vil bli husket, men den desperate kampen mellom sammenlagtfavorittene. Foto: (AP Photo/Peter Dejong)
TRIUMFERTE: Lars Boom vant brosteinetappen etter å ha angrepet sju kilometer fra målstreken. Likevel er det ikke hans seier som vil bli husket, men den desperate kampen mellom sammenlagtfavorittene. Foto: (AP Photo/Peter Dejong) Vis mer

Til slutt kom Matthew Hayman, Simon Clarke (Orica GreenEdge), Rein Taaramäe (Cofidis), Tony Gallopin (Lotto Belisol), Lieuwe Westra (Astana), Samuel Dumoulin (Ag2r) og Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) var rytterne i bruddet som fikk gå.

Med 86 kilometer igjen var avstanden over tre minutter.

Den første brosteinsssektoren kom omtrent 66 kilometer fra målstreken. Den voldsomme posisjonskampen gjorde at bruddet bare var to minutter foran ved inngangen.

Like før rytterne skulle inn på brosteinsstrekket veltet Chris Froome for andre gang på etappen og brøt rittet omtrent 67 kilometer fra målstreken.

Også Alejandro Valverde og Tejay Van Garderen måtte gi slipp på hovedfeltet etter å ha vært i bakken i samme sving som Froome gikk ned.

Alberto Contador, Vincenzo Nibali og Richie Porte var sammenlagtfavorittene som klarte seg best over første brosteinssektor.

Over andre brosteinssektor ble det trøbbel for Contador som måtte slippe Nibali. Også Porte fikk trøbbel. Hovedfeltet krympet voldsomt. Nibali, Andrew Talansky og Michal Kwiatkowski så ut til å være sammenlagtfavorittene som maktet å sitte med.

Med 25 kilometer og fire brosteinssektorer igjen var Nibali den eneste av de største sammenlagtfavorittene som satt med i den første gruppa.

Den tredje siste sektoren så Lars Boom og Peter Sagan sette fart for å få luke. Men Astana kontrollerte dem og samlet gruppa som besto av tolv ryttere.

De økte ledelsen ned til de andre sammenlagtfavorittene. Talansky fulgte i neste gruppe 1'30 bak Nibali og teten. Contador, Valverde, Porte Mollema og flere var enda et halvt minutt bak med 18 kilometer igjen.

Inn på den nest siste brosteinssektoren tok Astana kommandoen med Westra og Fuglsang for å føre Nibali trygt til mål. Det så ut som det lyseblåfargede laget kom til å sette Nibali i en fantastisk posisjon med tanke på sammendraget.

Skys nye kaptein Porte angrep Contadors gruppe over tredje siste sektor. De fikk raskt bra avstand ned og jobbet desperat for at australieren skulle få et forsprang på Contador.

Nibali ble bare sterkere og sterkere for hver kilometer på brosteinen og tok over for lagkameratene sine med åtte kilometer igjen.

Nibali og Fuglsang var de eneste som fulgte Lars Booms angrep sju kilometer fra målstreken.

De måtte raskt slippe, og Boom stormet mot mål til en fantastisk soloseier.

Fuglsang og Nibali fulgte på plassene bak.

Kwiatkowski var sammenlagtrytteren som tapte minst til Astana-duoen. Polakken var 59 sekunder bak dem.

Van Den Broeck tapte 1'43 til italieneren, mens Porte mistet ytterligere ni sekunder.

Alberto Contador kom i mål 2'55 bak etappevinner Boom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer