LANGT BAK: Alexander Kristoff trillet til slutt inn til en 15. plass på den andre etappen i Tour de France. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LANGT BAK: Alexander Kristoff trillet til slutt inn til en 15. plass på den andre etappen i Tour de France. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tour de France:

Kristoffs opptrekk utradert i løpet av én sving

– Det er uflaks, men vi satt i best posisjon.

LIÉGE (procycling.no): Planen foran massespurten var at Katusha skulle utnytte andres opptrekk, og ikke ta fronten inn mot den brede, flate avslutningen langs Quai des Ardennes og elven Meuse.

Før de kom så langt, med nærmere tre mil igjen, klarte Alexander Kristoffs lagkamerater dessverre å utradere seg selv.

Reto Hollenstein satt i tredjeposisjon og holdt for høy fart inn i en venstresving. På det glatte underlaget forsvant forhjulet under ham, og han landet tungt på hofta. Tony Martin gikk også ned, sammen med Marco Haller. Lenger bak i feltet måtte også Maurits Lammertink og Rick Zabel stanse opp.

– Jeg satt bakerst på rekka, og unngikk å velte selv. Det er Tour de France, og når det er vått pleier slike ting å skje, oppsummerte Alexander Kristoff uten å være altfor skuffet etterpå.

Kristoff: – Det var uflaks

Mens rytterne litt lenger bak nyter luksusen det er å se hvordan de foran reagerer i ulike situasjoner, hadde ikke lagkameratene hans noen mulighet til å reagere på den sleipe veibanen i utkanten av Liége.

– Det var uflaks, men vi sitter jo i den beste posisjonen der. Da er det vanskelig å vite hvor glatt det er, men vi kom nok litt fort inn i den svingen.

På samme sted klarte faktisk Kristoff å pådra seg en punktering. Maurits Lammertink ga fra seg hjulet sitt.

Kristoffs sisteopptrekker, Rick Zabel veltet også. Tyskeren fikk trøbbel med styret og måtte bytte sykkel på nytt etter velten. På slutten hadde han ikke krefter igjen til å gjøre opptrekk, mens Thiago Machado og Nils Pollitt var de eneste lagkameratene rundt Kristoff.

I dårlig utgangsposisjon klarte han ikke å få mer enn en 15.-plass ut av den første spurtetappen i touren.

– Jeg kom meg opp i posisjon på høyresiden, men det var på den andre siden alt skjede. Jeg prøvde å komme meg over, men den eneste muligheten var å gå ut i vinden for å komme rundt med 500 meter igjen. Til slutt ga jeg opp.

SKADET: Verst gikk massevelten utover Reto Hollenstein. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no.
SKADET: Verst gikk massevelten utover Reto Hollenstein. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no. Vis mer

Tapte terreng til Kittel

Tidligere på etappen hjalp Zabel sin lagkaptein med å innkassere 20 poeng på den innlagte spurten.

Det ble en heller mager trøst etter at plukket opp fattige to nye poeng i Liége.

– Jeg tapte en del poeng på den siste spurten, konstaterte han. Marcel Kittel vant etappen og fikk med seg hele 50 poeng. Han leder poengkonkurransen med 68 poeng totalt. Bak ham følger Arnaud Démare (38) og André Greipel (35).

– Føler du at det var én sjanse som røk i dag, og at du nå bare har sju igjen?

– Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg tar det dag for dag. I morgen er det en hard dag - og kanskje litt hardt for min del. Vi kan se hvordan bein jeg har, og det får man svar på tidlig, sier han til procycling.no.

– I din situasjon (på utgående kontrakt): Hvor viktig er det med en etappeseier herfra?

– Det hadde betydd mye med en seier, men det gjør det alltid. Om to dager er det en god sjanse igjen, så får vi prøve å jobbe videre med den.

Verst utover Hollenstein

For å klare det, trenger han både ryttere som kan beskytte ham og få laget i posisjon foran de siste kilometerne.

Mens både Hollenstein og Martin ankom lagbussen med blødende sår og kroppsspråk som viste at de var kraftig mørbanket, går det forholdsvis bra med Zabel og Haller.

– Jeg satser på at de ikke har brukket noe, da pleier det å gå greit. Men han så litt vond ut han siste der, sa Kristoff og tenkte på Hollenstein.

Sveitseren skulle innom sykestua for å ta røntgen i etterkant av etappen.

I år - som i fjor - slikker Katusha sårene etter den første fellesstarten. På Utah Beach i fjor var det Michael Mørkøv som veltet stygt.

– Du sa at du manglet folk rundt deg mot slutten. Kunne Mørkøv ha vært der for deg i den situasjonen? ville dansk TV vite.

– Det kunne jo vært han. Men han er ikke her, så da blir det jo vanskelig, kvitterte Kristoff.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!