FAVORITTEN: Med regn gjennom hele dagen og motvind på Poggio er Alexander Kristoff favoritten til å forsvare seieren i Milano-Sanremo. Nordmannen har iallfall taktikken klar. Her fra etappeseieren i Paris-Nice nylig. Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp / NTB scanpix
FAVORITTEN: Med regn gjennom hele dagen og motvind på Poggio er Alexander Kristoff favoritten til å forsvare seieren i Milano-Sanremo. Nordmannen har iallfall taktikken klar. Her fra etappeseieren i Paris-Nice nylig. Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp / NTB scanpixVis mer

Kristoffs Sanremo-hemmelighet

Selvtilliten på topp før spurt mot Cavendish.

MILANO (procycling.no): Alexander Kristoff er prontissimo. Han er klar til å forsvare sin historiske seier i Milano-Sanremo. Etter triumfer i Qatar, Oman og Paris-Nice så langt denne sesongen er formen upåklagelig og selvtilliten høy.

Katjusja-rytteren har derimot ikke studert den viktigste løypeendringen fra i fjorårets utgave. I år er oppløpet i Sanremo flyttet tilbake til Via Roma. Et 700 meter langt oppløp med falsk flate, hvor flere spurtere har feilberegnet sine anstrengelser opp gjennom årene.

- Jeg har prøvd å se det (oppløpet) på YouTube, der ser jeg at det går litt oppover. Ikke veldig mye oppover, men jeg må iallfall ikke starte spurten tidligere enn jeg pleier, sier Kristoff til procycling.no dagen før årets første monument.

- Jeg tror ikke det endrer rittet så mye. Det blir litt kortere avstand ned til mål (fra bunnen av siste stigning Poggio), så kanskje en mindre gruppe kan holde unna. Men det kan også samle seg igjen, sier Kristoff.

 Vi følger Milano-Sanremo direkte fra start til mål!

Man vet aldri med Milano-Sanremo. Nordmannen kan uansett sette sin lit til Luca Paolini. 38-åringen som er inne i sin 16. profesjonelle sesong er Katjusjas maestro i klassikerne.

Italieneren er en renommert proff. Med klengenavnet «Il Regista» (regissøren) beundres han for sin evne til å lese ritt, på samme måte som en seiler leser bølgene.

- Vi bare så på hverandre
For Kristoff var Paolini en uvurderlig road captain da han ble historisk i casinobyen Sanremo for ett år siden. Italieneren kombinerte rå, fysisk styrke og taktisk savoie faire da han posisjonerte Kristoff gjennom regnværet og inn mot spurten på Italo Calvino-oppløpet.

- Han kom ned og hentet meg. Han sa ikke så mye. Vi bare så på hverandre, og så kjørte han meg fremover, husker Kristoff om spurten der han ble Norges første klassikervinner.

Det var også et fortreffelig déjà vu for den altruistiske Paolini. Som QuickStep-rytter i 2003 var han like instrumentell i Paolo Bettinis Sanremo-seier.

Da var åtte år gått siden sist et brudd holdt helt inn, men på Via Roma overlistet de Mirko Celestino sammen, mens Mario Cipollinis Domina Vacanze-lag jagde forgjeves.

At vårklassikeren nå vender tilbake til sin tradisjonelle målgang - der Paolini endte på podiet i 2003 og 2006 - er til stor glede for den italienske veteranen.

- Jeg er veldig fornøyd med at finalen skal være der. Den klassiske ruten som jeg alltid har likt er tilbake. Via Roma er historisk. De andre Sanremo-utgavene har ikke vært det samme, sier Paolini - som ikke vil ha noe i mot å gå opp på podiet enda en gang.

- Det er ikke sikkert det endrer på så mye. Jeg snakket også med (Filippo) Pozzato som mente det ikke nødvendigvis trengte å bli en spurt. Men man vet ikke, sier den skjeggete Milano-syklisten - som i Milano-Sanremo stiller til start for tolvte gang (fullført alle).

Om spurten mot Cavendish
Skulle imidlertid søndagens ritt ende i spurt fra en større gruppe, må Paolini jobbe for lagets kaptein, Kristoff. Og med motvinden som er ventet på rittets siste og avgjørende stigning til Poggio, er det et sannsynlig utfall.

Der blir en formsterk Mark Cavendish (Etixx-QuickStep) en formidabel utfordrer for Kristoff.

Briten har rekognosert Via Roma møysommelig og er inspirert av at den historiske finalen er tilbake. Det var nemlig her hans britiske forgjenger Tom Simpson vant i 1964.

- Dette er finalen jeg drømte om som barn. Alle de største triumfene fant sted på Via Roma, sa Cavendish mandag.

Da Cavendish vant Milano-Sanremo i 2009 hadde han ekspertisen til Erik Zabel i bakhånd. Tyskeren som vant rittet fire ganger var spesialrådgiver for HTC og fjernstyrte Cavendish som en robot over Cipressa og Poggio.

Men Zabel kjenner så altfor godt til Via Romas vanskelige helling. I 2004 heiste han armene over hodet i seiersrus prematurt, da Oscar Freire tuktet han på siste meter.

Kristoffs hemmelighet
Sanremo-ekspert Zabel var også spurttrener i Katjusja, før fortiden innhentet ham. Telekom-rytteren syklet på mer enn bare «Brot und Wasser». Ifølge Kristoffs trener og stefar, den renommerte hjertespesialisten Stein Ørn, hadde ikke nordmannen mye å gjøre med Zabel uansett.

Oscar Freire var imidlertid en læremester. Før Sanremo-debuten i 2012 delte Kristoff rom med den nå pensjonerte spanjolen. Freire vant Milano-Sanremo tre ganger - to ganger på Via Roma. Fra Freire og Paolini har Kristoff innhentet uvurderlig informasjon om den taktisk vanskelige Sanremo-finalen.

- Jeg vil ikke fortelle hemmelighetene jeg har lært. Da er det ikke hemmelig lenger. Det betyr mye for meg og hvordan jeg kjører. Luca kjører ennå og forklarer mye. Hvor jeg skal sitte i feltet til enhver tid. Han guider meg i finalen, sier Kristoff.

For Cavendish var opptakten til Sanremo preget av sykdom gjennom Tirreno-Adriatico. For Kristoff var Paris-Nice ikke så hardt som han hadde håpet. Han vant én etappe, men rittet var preget av mange rolige dager.

- Mange sa at Paris-Nice ikke var til å kjenne igjen, proklamerer Kristoff.

Likevel tror mange at duellen mot Cavendish kommer til å bli jevn. Kanskje like jevn da Cavendish slo Heinrich Haussler med elleve centimeter for seks år siden.

Så langt i år har Cavendish vunnet seks ganger, mens Kristoff står med fem seire. I Kuurne-Brussel-Kuurne trakk briten det lengste strået i spurten og overlistet Kristoff på oppløpet. Sanremo blir imidlertid en helt annen sak mener Kristoff.

- I Sanremo har jeg slått han to år på rad. Selv om for to år siden handlet det om en åttendeplass, sier nordmannen selvsikkert.

Den norske Laksen?
- Han er kanskje ikke like god (rask) som han var. Jeg er nok nærmere han nå enn noen gang. Det er litt min fordel at det går oppover mot mål, men det passer også bra for (John) Degenkolb og (Michael) Matthews. Mark kan forså vidt også gå bra i en slak spurt. Han blir skummel, sier Kristoff.

Samarbeidet med Paolini er blitt svært godt med årene.

Så godt at italieneren har myntet et klengenavn på den norske klassikervinneren. Men hvorfor kaller de han for «Laksen»?

- Jeg aner ikke. Jeg tror det er fordi jeg er norsk og det de forbinder med Norge er laks. Sånn sett kunne de like gjerne kalt meg for
olje, ler en avslappet Kristoff - den store favoritten til Milano-Sanremo.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!