Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoffs sjef lettet etter omdiskutert frikjennelse

Men TV-ekspert slakter avgjørelsen.

SLIPPER LAGSTRAFF: Alexander Kristoff og Katjusja. Her gratuleres nordmannen av danske Michael Mørkøv etter etappeseieren i Qatar tidligere på tirsdag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
SLIPPER LAGSTRAFF: Alexander Kristoff og Katjusja. Her gratuleres nordmannen av danske Michael Mørkøv etter etappeseieren i Qatar tidligere på tirsdag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

(procycling.no): Tirsdag ble det klart at disiplinærkomiteen i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ikke straffer Katjusja med suspensjon.

Det ble UCIs avgjørelse, selv om to av lagets syklister har avlagt positive dopingtester på mindre enn tolv måneder.

Dermed kan Alexander Kristoff og de andre rytterne på laget nå forberede seg på å sykle Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix som normalt.

Også Sven Erik Bystrøm sykler for det russiske storlaget.

Sportsdirektør Torsten Schmidt er lettet over beslutningen. Tyskeren mener Katjusja nå kan slutte å bekymre seg for en utestengelse, og konsentrere seg om det sportslige.

- Vi er fornøyde og har all respekt for disiplinærkomiteen og dens avgjørelse, sier Schmidt til NTB.

- Nå er det ikke mer hvis. Det ville vært veldig trist om gutta ble straffet på grunn av en dum ting som én utøver har gjort. Nå kan vi fortsette som planlagt. Mange har lagt ned et solid treningsarbeid i vinter, og nå kan vi gå for målene vi har satt, fortsetter han.

Les mer: Kristoff spurtslo Cavendish i VM-løypa

Kokain-sak formildene Omstendighetene rundt den første dopingsaken, da Luca Paolini ble kastet ut av Tour de France i sommer, har frikjent laget. Italieneren avla en positiv prøve for det narkotiske stoffet kokain

Laget unngår derfor å bli ekskludert fra konkurranser i 15-45 dager, slik UCIs antidopinglover åpner for.

Johan Kaggestad gir UCI det glatte lag for beslutningen. Han mener den er helt feil.

- Det er ikke riktig å la de slippe unna. Reglene er klare, det har noe med Paolini-saken å gjøre. Han testet positivt på kokain, et partydop, men det står i reglene at det er en positiv dopingprøve om man tester positivt i forbindelse med konkurranse. Da nytter det ikke å skli på definisjonen av hva som er doping og ikke, sier han til TV 2.

Stemples som feigt  TV-kommentatoren mener Det internasjonale sykkelforbundet framstor som altfor feige. 

- Ja, de er opplagt feige. Altfor feige. UCI står ikke på sine egne krav, fortsetter Kaggestad.

Flere har kritisert UCI for ikke være konsekvent i håndteringen av UCIs håndtering av dopingsaker.

- Det vil alltid være forskjellige meninger om det, er Torsten Schmidts korte kommentar til kritikken.

I begrunnelsen fra disiplinærkomiteen står det blant annet følgende:

«Med hensyn til Paolini-saken har det blitt etablert at rytterens bruk av kokain ikke var relatert til en intensjon om å påvirke sportslige prestasjoner, men ble i stedet tatt på privat basis».

UCI skriver videre at en utestengelse av Katjusja ville vært både «upassende og uforholdsmessig» ettersom Paolinis kokainbruk fant sted i en sosial og ikke-sportslig kontekst. Dette til tross for at 38-åringen testet positivt under Tour de France.

Må utestenge seg selv? Katjusja er også medlem av den frivillige organisasjonen MPCC (bevegelsen for en troverdig sykkelsport). Organisasjonen går i bresjen for strengere antidopingbestemmelser i sykkelsporten.

Etter to dopingsaker tilsier MPCCs regelverk at medlemmer må utestenge seg selv i åtte dager. Dette regelverket trer i kraft så fort en B-prøve bekrefter overtredelsene. Det foreligger foreløpig ingen analyse av B-prøver i verken Paolini- og Vorganov-saken.

Så seint som i går følte tidligere sykkelproff Mads Kaggestad seg sikker på at Katjusja ville bli suspendert av UCI. Til TV 2 gir han uttrykk for forbauselse over at Kristoff og Bystrøms lag nå likevel slapp unna.  

  Den tidligere sykkelproffen tror avgjørelsen vil vekke reaksjoner mot sykkelsporten fra omverdenen.

Han mener også og at UCI kunne bidratt til å bedre syklings omdømme ved å gi en kollektiv straff for dopingsakene i Katjusja.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.