Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoffs supertrener tror på Contadors drømmedobbel

Vil vinne både Giro d'Italia og Tour de France neste år. Treningsmessig mulig, ifølge suksesstrener.

STEIN ØRN: Tror Alberto Contador kan klare å vinne både Giro d'Italia og Tour de France neste år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STEIN ØRN: Tror Alberto Contador kan klare å vinne både Giro d'Italia og Tour de France neste år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er vanskelig å vinne Italia-, Frankrike- eller Spania rundt hver for seg, men jeg har vunnet alle sammen. Og det gjør ikke noen stor forskjell for CVen hvis jeg vinner én av de igjen. Det handler om å gjøre noe vanskeligere hvis jeg går for Giroen og Touren samme år, og jeg har holdningen om at det er mulig, sier Alberto Contador til dansk Tv 2.
  
Alberto Contador ønsker neste år å vinne både Giro d?Italia og Tour de France. Løpene går henholdsvis i mai og juli, og de fleste sier dobbelen er umulig. Belastningen blir rett og slett for stor, er gjengangeren. Men nå får Contador støtte fra Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn.  

- Det er klart at man skal være fryktelig god for å klare å vinne begge, men treningsmessig går det an, sier Ørn til procycling.no
 

Grunntrening først
Ørn er klar på at Contador må legge hele treningsarbeidet opp mot Italia- og Frankrike rundt.  

- Hvis jeg var trener for Contador, ville han startet tidlig å forberede seg for neste sesong. Det haster ikke like mye med treningen for de som kjører Giroen som de som satser på vårklassikerne. Derfor vil han hatt god tid til å jobbe med det grunnleggende treningsarbeidet og kommet til Giroen i toppformen. Etter Italia rundt må han bruke tid til å hvile før han starter oppkjøringen, og han må bruke den første uken av Touren til å komme tilbake i toppform, sier Ørn.  

- Og dette tror jeg Tour de France-arrangøren har tenkt på da de la løypa, legger Ørn til.    

For neste års rundtur i Frankrike har blant annet historisk få tempokilometer, med bare snaut 14 individuelle kilometer i tillegg til en lagtempo. Rytterne får også en relativt sett rolig førsteuke, i hvert fall når det gjelder antall høydemeter.  

Les mer: Slik blir Tour de France 2015    

- De har fjernet tempoetapper og tilpasset første halvdel av løpet til at man kan kjøre seg i form. Det går altså an å komme inn med et lite lavere belastningsnivå i Tour de France for så å bruke tid på å kjøre seg i form, sier Ørn.      

Bedre tråkk
Selv om Contador kanskje ikke er helt tilbake i toppformen han hadde før Giro d'Italia når man leser juli-måned, tror Ørn det å ha etapperitt i beina likevel kan slå positivt ut.  

- Det jeg så veldig klart da Alexander hadde kjørt sin første Giro d'Italia, var at man ved å kjøre treukersløp blir ekstremt rasjonalisert i bevegelsene. Fortsatt legger jeg merke til effekten etter eksempelvis Tour de France. Selv om man kanskje ikke blir fysisk mye sterkere av et langt etapperitt, motarbeider antagonistene til tråkkbevegelsen mye mindre etter tre uker på sykkelsetet. Nettoeffekten er større kraft i pedalene. Fysiologisk blir man veldig godt tilpasset, det gjelder spesielt ryttere av Contadors kaliber. Rasjonaliseringsgevinsten er en av grunnen til at tror det er mulig for at Contador lykkes, sier Ørn.  

«Dobbelen» har ikke blitt gjort siden Marco Pantani klarte det tilbake i 1998.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling