UHELDIG: Lite har stemt så langt i Tour de France for Alexander Kristoff og Katjusja-laget. I dag kommer en ny sjanse. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
UHELDIG: Lite har stemt så langt i Tour de France for Alexander Kristoff og Katjusja-laget. I dag kommer en ny sjanse. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Kristoffs Tour-luksus er i ferd med å smuldre bort

Sliter med støtten.

CAMBRAI (Dagbladet): I år skulle Alexander Kristoff endelig få støtten han trengte i massespurtene. Fire etapper ut i Tour de France, er den på vei tilbake til 2014-nivå.

Grusen og støvet i ansiktet til Alexander Kristoff vitnet om en klassisk dag på jobben for Katjusjas brosteinskrigere.

Som ved ethvert slag er man på et punkt nødt til å ta en vareopptelling.

Da lagkameratene samlet seg ved lagbussen i etterkant av etappen, var det allerede bestilt sykehusundersøkelse for Marco Haller.

- Han følte seg ikke bra i dag. Jeg tror kanskje han har røket noe i håndleddet, så vi får se om han starter, fortalte legesønnen Kristoff til Dagbladet.

Tre nøkkelmenn Det er tre viktige posisjoner i opptrekket som står til nordmannens rådighet.

Veteranen Luca Paolini tar kommando på veien underveis og gjør sin viktigste jobb før de siste to kilometerne.

Ideelt sett skal Haller så trekke til det er 500 meter igjen, før Kristoff skal skyte fart ut av vindskyggen til Jacopo Guarnieri på oppløpet.

I fjor manglet Katjusja det midterste brikken i opptrekket. Om Hallers håndledd blir hans bane i Tour de France, er laget satt tilbake ett år i tid.

- Hvis han går ut, er det en klar svekkelse. Men Alexander får klare seg med det han har. Det holdt til to etappeseirer i fjor, sier trener Stein Ørn.

En spiss som ikke scorer Sykkelsportens spurtere er litt som spissen på fotballaget. De er nødt til å levere varene, og trenger selvtillit for å få ting til å klaffe.

Etter 18 seirer i vårsesongen, bør Kristoff ha nok av det. Den første uka av Tour de France har delt ut et par kilevinker til det seiersvante mannskapet.

- Det går dårlig for tiden, innrømmer Kristoff.

Han lot være å kjempe om poeng til den grønne trøya underveis, og fikk etappen ødelagt av en punktering på det fjerde brosteinspartiet. For noen dager siden opplevde han å bli kjørt i sidevinden.

Da gikk nok en sjanse til å kjempe om etappeseieren tapt.

Flere spurtlag svekket I dag er det kun sidevind og tynn teori som fratar ham en mulighet til å kjempe om etappeseieren mot André Greipel, Peter Sagan og Mark Cavendish.

Da får man trøste seg med at ting faktisk ikke er verre.

Det australske Orica-laget mistet to av sine sterkeste ryttere i massevelten for to dager siden, og opplevde at spurteren Michal Matthews bristet flere ribbein.

André Greipels sistemann, Greg Henderson, pådro seg en flenge i skulderen.

Hvordan man skal støtte Kristoff under to av etappene, den femte og den sjuende, han har størst sjanse til å vinne, blir likevel en hodepine for lagledelsen.

- Det er ikke enkelt å erstatte Marco. Han og Jacopo er duoen som jobber de siste to kilometerne for Alex. Vi har ingen andre enn Luca Paolini å sette inn der. Vi har mistet Dmitrij Kozontchuk også, så det begynner å bli komplisert.

- Men dersom det blir konstatert brudd i Marcos røntgenbilder, er det umulig for ham å fortsette, sier sportsdirektør José Azevedo.