Kristoffs trener: - Lagene har ikke noe med hverandre å gjøre

Russiske syklister med bånd til Katjusja dopingutestengt.

UAVHENGIG: Stein Ørn (til høyre) er opptatt av å forklare skillet mellom Alexander Kristoffs Katjusja og kontinentallaget med nesten samme navn. To ryttere fra sistnevnte lag er nå er utestengt for brudd på antidopingregler.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UAVHENGIG: Stein Ørn (til høyre) er opptatt av å forklare skillet mellom Alexander Kristoffs Katjusja og kontinentallaget med nesten samme navn. To ryttere fra sistnevnte lag er nå er utestengt for brudd på antidopingregler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): To 20 år gamle ryttere fra kontinentallaget Itera-Katjusja, Ivan Lutsenko og Andrej Lukonin, er suspendert for brudd på antidopingbestemmelsene, melder Cyclingnews.

Ifølge sykkelnettstedet er de to russerne suspendert av Russlands Antidopingbyrå (RUSADA) etter det som beskrives som «informasjon som er kommet fra antidopingens disiplinærkomité».

Det utdypes ikke om duoen er suspendert for å ha testet positivt for et forbudt stoff, eller om de har brutt antidopingregelene på andre måter.

Lutsenko og Lukonin har ikke syklet ritt siden juli, da de begge brøt underveis i det portugisiske etapperittet Troféu Joaquim Agostinho. Ifølge Inside The Games gjelder suspensjonen for begge syklistene i ett år, og er datert tilbake til 3. august. Dette er trolig datoen da regelbruddene først ble kjent.

Itera-Katjusja har i flere år vært et rekrutteringslag for det profesjonelle storlaget Katjusja, der Alexander Kristoff er blant de største profilene.

- Adskilte lag
Også Sven Erik Bystrøm sykler for verdenstourlaget som bærer nesten samme navn. Stein Ørn er i tillegg engasjert som trener for de to norske proffene, og han hjelper til med treningsopplegget for andre Katjusja-ryttere via en veilederrolle.

- Katjusja og Itera-Katjusja har ikke noe med hverandre å gjøre. Det er to adskilte og uavhengige lag, påpeker Stein Ørn i samtale med procycling.no.

Den norske treneren poengterer at lagene hadde en tydelig kobling tidligere, men at man begynte arbeidet med å splitte dem fra hverandre for lang tid tilbake.

- Katjusja begynte prosessen med å skille seg fra kontinentallaget lenge før disse rytterne ble utestengt. Det har man jobbet med i lang tid. Arbeidet har pågått i minst ett år. Om noen kjente til manglende kontroll på rutinene i kontinentallaget, og derfor ville skape et større skille før dette skjedde, vet jeg ikke.

Les mer: En stille revolusjon i Katjusja

At RUSADA tar grep mot syklister som ikke har fulgt antidopingreglene, synes Ørn er godt nytt. Han understreker at han, eller andre i det nærmeste apparatet rundt stesønnen Kristoff, aldri har hatt kontakt med ryttere i Itera-Katjusja.

- Jeg føler dette er veldig fremmed og er som om jeg skulle uttale meg om Team Joker eller et annet lag jeg ikke har noe med å gjøre. Det er navnerelasjoner mellom de to lagene, men jeg aner like lite om dette som du gjør, sier Ørn til procycling.no.

Flere avsløringer
RUSADA har samtidig gjort det kjent at to russiske vektløftere er utestengt i fire år hver, samt at en danser fra Russland også er suspendert i ett år.

Det ble gjort kjent bare noen timer etter at Det russiske friidrettsforbundet besluttet å ikke anke utestengelsen av alle landets friidrettsutøvere fra internassjonale konkurranser.

Russisk friidrett er i hardt vær etter en rapport fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) der det er blitt avdekket systematisk doping i en årrekke. Positive dopingprøver er også blitt dekket over, ifølge rapporten.

WADA har dessuten suspendert RUSADA for anklager om at antidopingbyrået i Russland har holdt positive tester skjult.

Itera-Katjusja og verdenstourlaget Katjusja eies av ulike selskap, men tilhører begge det såkalte globale sykkelprosjektet, som tildligere ble kalt «det russiske globale sykkelprosjektet». Samarbeidprosjektet støttes av blant andre olje- og gassgigantene Itera og Gazprom, og har de siste årene hatt et uttalt mål å utvikle russiske syklister og gjøre dem til medaljekandidater i OL.

Verdenstourlaget, der den nevnte norske trioen hører til, ble tidligere i år rammet av to ulike dopingsaker. Publikumsfavoritten Luca Paolini gikk i baret under Tour de France da han testet positivt for kokain. Seinere på sommeren ble klatrespesialisten Giampaolo Caruso tatt for EPO. En gammel dopingprøve fra 2012 ble testet på nytt, med en ny metode, og avslørte enda en italiensk veteran på laget.

Endret kurs
Nylig gikk Katjusja ut med ambisjonen om å bli et mer internasjonalt lag, og mindre avhengig av sine russiske støttespillere.

Pressesjef Philippe Maertens ga da uttrykk for at Katjusja har et imageproblem de ønsker å kvitte seg med.

- Vi er ikke et sexy lag. Alle er redd for russerne, men det er egentlig ikke nødvendig fordi de er bra folk, men de har et øst-europeisk image som litt lukkede personer, sa Maertens i forbindelse med kunngjøringen om den nye internasjonale strategien.

Les mer: Katjusja vil bli mer internasjonale

Katjusja har tidligere prioritert å få inn russiske syklister på laget. Ifølge planen skal ikke russerne lenger få førsterett på plasser dersom bedre ryttere er tilgjengelige på markedet.

Dette har laget vist tegn til gjennom overganger i høst. Danske Michael Mørkøv, belgieren Jurgen van den Broeck, estiske Rein Taaramäe og det tyske talentet Nils Pollitt er nye fjes i rytterstallen fra 2016-sesongen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.