HELE LAGET BAK SEG: Alexander Kristoff kunne takke lagkameratene for at det ble massespurt på den 15.-etappen av Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
HELE LAGET BAK SEG: Alexander Kristoff kunne takke lagkameratene for at det ble massespurt på den 15.-etappen av Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Kristoffs trener: - Like bra som en seier

Stein Ørn gleder seg til Champs Élysèes.

VALENCE (procycling.no): En tredje-, en fjerde- og en femteplass er det Alexander Kristoff har å slå i bordet med etter 15 av 21 Tour de France-etapper.

Nå er det trolig bare avslutningen på Champs Élysèes som gjenstår av muligheter for nordmannen.

Søndag ble han nok en gang slått av André Greipel og John Degenkolb.

Da innser også Kristoff selv at Paris akkurat nå virker som en fjern drøm.

- Det er fortsatt en spurt, og jeg var blant de tre beste i dag. Greipel virket ganske uslåelig. Det er litt svinger i Paris, og hvis han roter seg litt langt bak, så er det fortsatt mulig, sa han til blant andre procycling.no i Frankrike.
 
Katjusja jobbet knallhardt I Tyskland sitter trener og stefar Stein Ørn og følger med. Det var igjen omtrent så nære det er mulig å komme, men det var også veldig mye positivt fra Katjusja-laget denne dagen.

- Laget stilte hele mannskapet til rådighet, inkludert Joaquim Rodriguez, og jobber for mulighetene til Alexander. I utgangspunktet var dette ei løype hvor det ikke skal være mulig å få til en samlet spurt. De andre lagene tillater det. Hadde sammenlagtfavorittene kjørt på oppover den andrekategorien, hadde de pulverisert gruppen Alexander satt i, sier Ørn til procycling.no.

• LIVE: Les procycling.nos referat her!

Det gikk tidlig et brudd på 27 mann, som siden ble til 9. Der satt blant andre Peter Sagan, men Katjusja sørget egenhendig for avstanden opp ikke ble noe særlig enn to minutter.

- Jeg kunne ikke svare På toppen av den siste bakken, med seks mil igjen til mål, tok Lotto-Soudal og Europcar tak for å sikre samlet spurt.

Kristoffs hjelpere var da såpass slitne at han ble overlatt til seg selv 500 meter unna målstreken.

- Vi tok nok fronten litt tidlig. Hastigheten gikk litt ned. Jeg var nummer to inn i svingen. Jeg skulle til å starte, men Greipel dro til så mye at jeg ikke kunne svare, forklarer Kristoff.

Ørn mener banevalget til den sterke tyskeren var avgjørende da han utmanøvrerte 28-åringen.

- Alex viser i dag at han har kapasitet til å vinne massespurter, og det lover godt med tanke på Paris. Han er han fin dobbeltakselerasjon, og tar innpå Greipel mot slutten. Jeg tror han mangler litt selvtillit etter en uke med seierstørke. Det spiller nok litt inn.

- Hvor er det Greipel tar dette i dag?

- Greipel har selvtilliten som trengs nå. Det har de to etappeseirene gitt ham. Han har en bedre akselerasjon, og får større hastighet fordi han gå på utsiden i svingen. Han kommer i større fart, og det er derfor Alexander føler seg underlegen. Men forskjellen på de to er ikke så stor, messer Ørn.

Derfor blomstrer Greipel Katjusja Team ankom Frankrike med Marco Haller, Jacopo Guarnieri og Luca Paolini.

Sistnevnte ble sendt hjem etter å ha testet positivt på kokain, men planen var hele veien å demme opp for de store opptrekkstogene i Tour de France.

Så langt har togene uteblitt.

I etterkant av etappen snakket Kristoff om «for mye akselerasjon» og «tregt oppløp». Ørns forklaring rundt dette lyder slik:

- Det har vært en fundamental forskjell i år. Vi forventet oss et tog rundt Mark Cavendish i Etixx, rundt Marcel Kittel i Giant og kanskje litt mer fra Tinkoff-Saxo. Det som har skjedd er at Lotto-laget kjører et halvveis opptrekk, og så blir det mer mann mot mann på slutten. Det gjør at hastigheten blir lavere og at Greipel kommer mer til sin rett.
 
Ørn: - Dette gir selvtillit Lotto-Soudal-sprinteren er ikke spesielt posisjoneringssterk eller taktisk smart. I stedet er han en 75 kilos kraftpakke med muskler og kraft i massevis.

Neste søndag er nok deler av spurttogene tilbake, og da får kanskje Haller og Guarnieri til det som trengs for å sende Kristoff til topps på podiet.

- Det er fortsatt en sjanse igjen. Om Greipel fortsetter slik, blir det vanskelig, sier Kristoff om etappen på Champs Élysèes.

Ørn er hakket mer positivt:

- Alexander er i gang igjen nå. Han har kommet seg igjennom de harde dagene og hadde fint kraftoverskudd i tråkkene i dag. Dette gir selvtillit foran den siste etappen, mener han.

Artikkelen er levert av procycling.no. Følg Tour de France LIVE via procycling.no/tdf!