THE NEW SHERIFF IN TOWN: Fernando Gaviria vant spurten under åpningsetappen i Tour de France, blant annet foran Peter Sagan (til venstre) og Alexander Kristoff (til høyre). Nå kan kolombianeren være på vei til UAE Team Emirates. FOTO: Getty Images, Tim De Waele
THE NEW SHERIFF IN TOWN: Fernando Gaviria vant spurten under åpningsetappen i Tour de France, blant annet foran Peter Sagan (til venstre) og Alexander Kristoff (til høyre). Nå kan kolombianeren være på vei til UAE Team Emirates. FOTO: Getty Images, Tim De WaeleVis mer

Overgangsbombe:

Kristoffs trener om spektakulære rykter: - Kan være de ønsker å bruke Alexander i et opptrekk

Fernando Gaviria skal være på vei til UAE.

(procycling.no): Han ante kanskje fred og ingen fare ved frokostbordet hjemme i Stavanger, Alexander Kristoff. Så tikket en tekstmelding fra procycling.no opp på mobilen hans:

- Dagens rykte: Fernando Gaviria (med ett år igjen av kontrakten) går fra Quick Step til UAE (Gazzetta dello Sport). Hva tenker du? Har dere hørt noe om dette?

20 minutter senere tikker svaret inn:

- Jeg har ikke hørt noe om dette. Men (Joxean) Matxin, som er manager i UAE, var jo mannen som oppdaget Gaviria, så de har et godt forhold. Men jeg har ikke hørt noe om det, gjentar Kristoff overfor procycling.no.

Gazzetta: - Enighet mellom partene

Det er ofte et jevnt tilsig av misnøye (her hjemme) over at lagene Alexander Kristoff sykler for, ikke er aktive nok på overgangsmarkedet.

Det kan også sies om UAE Team Emirates, men - dersom vi tar Gaviria-ryktene for god fisk, så vil de altså kunne sitte igjen med ham, Jasper Philipsen (ryktes) og Tadej Pogačar (årets Tour de l’Avenir-vinner) på lønningslista neste sesong.

Samtidig er ikke den sterkeste hjelperen rundt nordmannen hentet inn foran klassikerne. Kanskje kan Gaviria-signeringen forklare noe av det, men uten informasjon fra lagledelsen, er det vanskelig å vite hvordan overgangsryktene skal tolkes.

Ifølge artikkelen i Gazzetta dello Sport, signert vanligvis velinformerte Ciro Scognamiglio, står det: «Offisielt er det stille, men velinformerte kilder har informert overfor Gazzetta dello Sport at nesten alt er klart, deriblant enighet mellom lagene og utøveren».

Problemet til Quick Step-boss Patrick Lefevere er at han, tross 69 seirer hittil i sesongen, sliter med å finne nye sponsorater. Det gjør at lønnsbudsjettet har sine begrensninger, og Gavirias lønn - anslått av Gazzetta dello Sport til å ligge på rundt 2 millioner euro, er tyngende. Avisen skriver også at Enric Mas, åpenbaringen fra Vuelta a Espana, også er på vei bort.

- Er det udelt positivt for deg om Gaviria-ryktene stemmer, eller kan det også bli en utfordring?

- Jeg vil jo ikke være den raskeste rytteren i laget hvis han kommer, så det ville jo sannsynligvis ha vært skadelig for mine Tour de France-sjanser. Men ellers i sesongen er det jo mange doble program, så jeg tipper jeg hadde fått mine sjanser og. Det ville jo satt mer fokus på spurtene i laget, noe som hadde vært positivt. For nå synes jeg det er mye klatrere og ikke alt for mye fokus på spurt eller klassikerne, forteller han.

Ørn: - Vanskelig å tolke

Heller ikke Stein Ørn, som heller ikke har noen offisiell rolle i UAE-laget, har hørt noe om Gavirias potensielle ankomst.

Det bekrefter Stavanger-mannen overfor procycling.no.

Han sliter også litt med å venne seg på tanken om kolombianeren som rekkekamerat neste sesong:

- Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal tolke dette. Det har ikke kommet noen styrking av opptrekket rundt Alexander, og det har ikke kommet inn noen sterke klassikerryttere. Dersom laget tar inn Gaviria, kan det være med tanke på å bygge over Alexander og bruke ham i et opptrekk. Det er et sterkt signal å sende. UAE trenger flere seirer og slik sett er det nødvendig å få inn nye ryttere som kan vinne ritt. Samtidig er Quick Step flinke med rytterne sine. Man ser ofte at ryttere som forlater laget presterer dårligere andre steder, sier Ørn til procycling.no.

Matcher Sagan i det fleste terreng

Dersom du av en eller annen grunn ikke skulle kjenne noe særlig til spurteren Fernando Gaviria fra før av, kan vi nevne følgende:

Han ble oppdaget i 2015 da han gikk seirende ut av to dueller mot Mark Cavendish. Fra august det året kjørte han som stagiaire for Quick Step, og slo blant annet André Greipel og Elia Viviani da han vant etappe 4 av Tour of Britain.

I 2016 fortsatte han utviklingen med blant annet etappeseirer i Tirreno-Adriatico og Polen rundt. I løpet av sin første klassikersesong ble han 6.-mann i Gent-Wevelgem og var i vinnerposisjon under Milano-Sanremo - før han veltet. Foran VM i Qatar vant han Paris-Tours og ankom blant forhåndsfavorittene. Nok en gang endte en velt sjansene hans.

I fjor syklet han sin første Grand Tour og tok fire etappeseirer sammen med Maximilian Richeze. Samarbeidet mellom de to fortsatte under årets Tour de France, der Gaviria vant åpningsetappen og dermed syklet seg inn i gul trøye. Han slo til igjen på den tredje etappen, men kapitulerte på etappen mot Alpe d’Huez.

24-åringen er ansett som en av verdens aller raskeste spurtere, og går i tillegg godt nok oppover til at han kan utfordre Peter Sagan i de aller fleste terreng.

Gazzetta skriver at partene venter på vennsignelsen fra rytterogranisasjonen CPA, ettersom kolombianeren egentlig har kontrakt med Quick Step også ut 2019. Ettersom det ligger økonomiske årsaker bak overgangen, er det likevel lite trolig at rytterogranisajonen setter seg på bakbeina og stanser overganger, mener den italienske avisen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!