DUO: Det er mye sykkeltaktikk som ligger i Ørn/Kristoff-familien, men foreløpig har de ikke lykkes med å slå Marcel Kittel i årets tour. Foto: Tim de Waele
DUO: Det er mye sykkeltaktikk som ligger i Ørn/Kristoff-familien, men foreløpig har de ikke lykkes med å slå Marcel Kittel i årets tour. Foto: Tim de WaeleVis mer

Alexander Kristoff i Tour de France:

Kristoffs trener: Slik kan du slå «umulige» Marcel Kittel i spurten

Team Kristoff ønsker en fortsatt offensiv tilnærming for å slå den tilsynelatende uslåelige tyskeren.

(procycling.no): – Kittel er den beste spurteren. Rent fysisk er det ingen diskusjon.

Ordene er klare fra Stein Ørn. Treneren til Alexander Kristoff er blant de som er over gjennomsnittet interessert i å analysere spurter, og har så langt i årets Tour de France sett en 29 år gammel tysker være flere hestehoder foran resten.

– Kittel er et råskinn og kanskje like sterk som Mark Cavendish for noen år siden. Han er den beste for øyeblikket, sier Alexander Kristoff selv etter å ha sett tyskeren dundre forbi ham på oppløpet i Bergerac.

– Skal du slå en slik spurter, må du få til et perfekt opptrekk. Han kommer mye bakfra. Det betyr at du må klare å lage et strekk, slik som på dagen da Edvald nesten vant. Det er måten å slå ham på. Du må sette høy nok fart, men det klarte de ikke på tirsdag, mener trener Ørn.

Boasson Hagen var millimetere unna å vinne den syvende etappen, etter å ha blitt avlevert i en hastighet tett opp mot 70 kilometer i timen av opptrekker Reinardt Janse van Rensburg.

En fart som er nærmest synonym med ryttere på én strek, og den eneste spurten hvor Kittel har startet spurten sin blant de fem første.

Ørn er klar på at det mye lettere å holde den strekken i feltet de er ute etter på oppløp med høy fart, som den syvende etappen, hvor det ikke var noen reelle svinger de siste fem kilometerne.

De tre andre seirene har Kittel tatt ved å nærmest dukke opp som troll i eske på de siste 200 meterne. Alle spurter med store akselerasjoner, og et nærmest klumpete felt av spurtere inn på de siste par hundre meterne.

– Rytterne foran akselerer, og han bruker vindskyggen deres til å hoppe posisjoner fremover. Dermed sparer han sin egen akselerasjon, og så er han såpass sterk at han tar det. De som følger etter Kittel blir nummer to og tre, slik du så på tirsdag.

Offensive femteplasser eller defensive tredjeplasser?

For Katusha-Alpecin, ble tirsdagens etappe den første hvor de klarte å komme inn på de siste 4-500 meterne i front og med en opptrekker foran Kristoff.

Selv om det ikke lyktes like bra som opptrekket til Boasson Hagen, er Ørn klar på at det er det som må til, om Kristoff skal kunne ta sin første etappeseier i touren siden 2014.

– Hvis man ønsker en topp tre plassering, så er det ikke noe problem. Da er det bare å legge seg på hjulet til Kittel, så kan du spurte derfra. Skal du prøve å vinne spurter her, må du være offensiv.

– En ønsker vel å gå for seirer?

– Ikke sant. Da er jo det risikoen.

Risikoen her er å bli sittende i front i for lav fart, mens rytterne bak kan akselerere opp fra en allerede høyere hastighet.

– Er det vanskeligere å få det strekket i feltet man ønsker med de korte opptrekkstogene vi ser i dag?

– Ja. Hele poenget med et opptrekk er å skape en situasjon, hvor de som sitter bak mister fordelen sin. For å få det til, må opptrekket gå fort nok. Hvis ikke har det ingen funksjon.

– For øyeblikket er det ingen som klarer å levere opptrekkstog som har den farten.

KITTEL-MANIA: Marcel Kittel på vei over målstreken i Troyes, hvor han tok sin andre av hittil fire etappeseirer i årets ritt. Vinner han de fire gjenværende massespurtene, vil han tangere rekorden for antall etappeseirer i samme utgave. Foto: / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
KITTEL-MANIA: Marcel Kittel på vei over målstreken i Troyes, hvor han tok sin andre av hittil fire etappeseirer i årets ritt. Vinner han de fire gjenværende massespurtene, vil han tangere rekorden for antall etappeseirer i samme utgave. Foto: / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ Vis mer

Kittel strutter av selvtillit

– Jeg tror jeg kan si at jeg er den sterkeste Marcel noensinne. Jeg har aldri følt meg bedre. Jeg er i veldig god form, sier Marcel Kittel etter seieren i Bergerac til Cyclingnews.

Med fire seirer på fem muligheter, skulle det bare mangle at tyskeren var tilfreds.

Les mer: Den nye Kittel - mesteren i kaoset

Den ene bommen kom på den fjerde etappen, hvor hans vane med å komme bakfra ble straffet, da en velt splittet gruppen med halvannen kilometer igjen.

– Han er bare ekstremt talentfull, og for øyeblikket er han veldig god. For øyeblikket ser jeg egentlig ingen som kan slå ham, mann mot mann, sier John Degenkolb til Cyclingnews.

– Spurterne velger sin strategi, og så kjører de den. Nå er den veldig vellykket for Kittel, fordi han er så fysisk overlegen og kjører med selvtillit, mener Ørn.

Færre konkurrenter for de norske, lettere for Kittel

Med gode avsluttere som Démare, Cavendish og Sagan ute, er det naturlig å tenke at veien til norsk etappesuksess er kortere. Selv om det isolert sett betyr færre konkurrenter, mener Ørn at nettopp det gjør det mye vanskeligere å beseire Kittel.

– Alle har sagt det blir så mye lettere når du har mistet en del av de beste spurterne. Det er bare tull. Det gjør det ekstremt åpent for Kittel. Nå kan han boltre seg, og når opptrekkene går så sent som det gjør nå, kan Kittel bare hoppe fra den ene til den andre. Han er så mye fysisk sterkere enn de andre, når farten er så lav.

– Skal han tape, må han få ulempe av at han er mindre aerodynamisk på grunn av størrelsen. At aerodynamikken begynner å spille mot han med høy fart eller motvind, ikke i slike lave hastigheter. Da serverer du det til han.

Tar dag for dag

Til tross for at det kun ble en femteplass til Alexander Kristoff på tirsdagens etappe, mener Ørn at selve spurten til eleven var brukbar.

– Han kommer veldig godt på slutten, men det nytter ikke når du må akselerere midt i en spurt. Hans akselerasjon skal komme på toppen av en maksfart. Nå startet han i en bunnhastighet,

Fremdeles er det potensielt fire massespurter igjen, hvor den første kommer på onsdagens ellevte etappe til Pau.

– Skal du slå Kittel, man han låses i posisjon, hvor han er så fornøyd med å komme bakfra at han blir sittende der, og at han blir pakket inn. Problemet er at det så få spurtere og tog igjen, at du ikke klarer å pakke ham inn, sier Ørn om mulighetene på onsdagens etappe, hvor også en mulig sidevind kan spille inn positivt for de norske sjansene.

I rittets tredje uke er det flate avslutninger på den 16., 19. og 21. etappen, hvor de to førstnevnte har relativt kupert terreng i starten.

– Vi får håpe at det blir enighet om å kjøre de etappene hardt. Det er slike etapper Alexander har hevdet seg best i tidligere, de etappene hvor man blir mørnet. Det samme gjelder for så vidt for Edvald.

Foreløpig er det imidlertid kun fokus på neste dag og etappe.

– Vi tar dag for dag. Fysisk sett mener jeg Alexander er blant de beste spurterne under Kittels nivå. Det må vi prøve å få vist fram.