VALGTE Å BEKLAGE: Lørdag kveld ba Mark Cavendish om unnskyldning, men Alexander Kristoffs trener mener Tour de France-juryen likevel burde sanksjonert for 29-åringens farlige manøver. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann
VALGTE Å BEKLAGE: Lørdag kveld ba Mark Cavendish om unnskyldning, men Alexander Kristoffs trener mener Tour de France-juryen likevel burde sanksjonert for 29-åringens farlige manøver. FOTO: REUTERS/Christian HartmannVis mer

Kristoffs trener vil ha Cavendish straffet

- Mister hodet og blir helt desperat.

HARROGATE (procycling.no): Stein Ørn er hoderystende til at Mark Cavendish ser ut til å kunne gå ustraffet fra duellen mot Simon Gerrans.

Den endte med at begge to deiset i asfalten under Tour de France-åpningen, men TV-bildene avslører at briten forsøker å skalle til Gerrans underveis.

Alexander Kristoff unnslapp velten ved å klikke ut av pedalen og svinge unna
. Hans trener sammenlikner Cavendishes opptreden med stuntet han dro mot Tom Veelers på den 10. etappen av Tour de France i fjor.

• LIVE: Følg alle etapper på procycling.no!

I posisjonskampen lente Cavendish seg da over mot den unge nederlenderen i høy hastighet, og det hele endte med at Shimano-rytteren gikk i asfalten.

- Han har gjort det samme før Den gangen gikk superstjernen ustraffet vekk fra hendelsen. I juriens kommuniké fra den dramatiske åpningsetappen, er det heller ikke nevnt noen sanksjoner mot 29-åringen.

Det bekrefter også ASO overfor procycling.no.

Ørn mener det er en skandale om historien gjentar seg.

- Problemet til Cavendish er at han mister hodet og besinnelsen underveis. Han skal vinne på hjemmebane, men blir innesperret. I desperasjon skaller han til Gerrans, som ikke har noe sted å gå.

- Det åpner seg faktisk opp en luke, som er det Cavendish vil, men det ender opp med at han bruker for mye kraft og faller i bakken selv. Dette har ingenting med at han er ute av balanse å gjøre. Dette gjør han for å få mer plass, og han har gjort akkurat det samme før, sier Ørn til procycling.no.

Cavendish beklaget Overfor procycling.no uttalte teamsjef Patrick Lefevere at en nedbremsing fra Gerrans, var forløpet som fikk Cavendish til å reagere.

• Les også: - Cavendish skylder på Gerrans for at han bremset

I en pressemelding fra en uvanlig ydmyk spurtstjerne velger han lørdag kveld å ta all skyld for hendelsen selv:

- Jeg er veldig skuffet etter velten i dag. Det var min feil, og jeg vil personlig beklage til Simon Gerrans så fort jeg får muligheten.

MØKKLEI: Mark Cavendish tapte poengtrøyen til Thor Hushovd i 2009 etter å ha forsøkt presset ham inn mot sperregjerdet. FOTO: AFP/Scanpix
MØKKLEI: Mark Cavendish tapte poengtrøyen til Thor Hushovd i 2009 etter å ha forsøkt presset ham inn mot sperregjerdet. FOTO: AFP/Scanpix Vis mer

- I realiteten forsøkte jeg å finne en luke som ikke var der. Jeg ville vinne i dag. Jeg følte meg sterk og var i en flott posisjon til å prøve meg i spurten takket være en utrolig innsats av lagkameratene min. Jeg beklager til fansen som kom ut for å støtte meg - det var fantastisk, avslutter Cavendish.

Bøtelagt flere ganger Omega Pharma-Quick Step-stjernen begynner å få en lang rekke av velt bak seg.

I 2010 mistet han 25 poeng i sprintkonkurransen, 30 sekunder i sammendraget og måtte betale 200 sveitserfrancs etter at han forårsaket en stygg velt på oppløpet.

Dagen etter protesterte Cervélo TestTeam, Ag2r-La Mondiale og Caisse d´Epargne mot opptrinnet som sendte tre mann på sykestua.

Året i forveien tapte han poengtrøyen til Thor Hushovd da han forsøkte å presse nordmannen inn mot sperregjerdet.

- Jeg er møkklei, sa Hushovd og fikk medhold i klagen:

Igjen mottok briten 200 francs i bot og ble deklassifisert på etappen.
 
Voldsomt trykk rundt Cavendish Lørdag skadet Cavendish høyre skulder selv, men det gikk trolig hardere utover Liége-Bastogne-Liége-vinner Gerrans.

procycling.no observerte 34-åringen gående i målområdet med opprevet trøye, kutt og flenger i huden.

Over to millioner briter ble meldt ute i gatene under etappen mellom Leeds og Cavendishes mors hjemby, Harrogate.

Trykket rundt Tour de France og Le Grand Départ i Yorkshire er enormt, og derfor tviler Ørn på at sanksjonene mot rytteren blir voldsomme.

- Jeg tviler på at noen av dommerne har guts til å sparke ham ut, men det er egentlig den rette tingen å gjøre i en slik situasjon. Man setter andre utøvere i åpenbart farlige situasjoner, sier Ørn som til daglig arbeider som lege.

- I Fotball-VM får man seks måneder for å bite en annen spiller. Det er ikke farlig, det ser bare barnslig ut, men å skalle ned folk i 70 kilometer i timen er livsfarlig. Denne gangen går det også ut over Gerrans, som er en stor skikkelse innenfor sykkelfeltet.

- Alexander hadde blitt disket En annen batalje som involverer Cavendish stammer fra Giro d´Italia i 2011.

SYKLER OVERALT: Slik så det ut da Mark Cavendish klippet forhjulet til Heinrich Haussler under Tour de Suisse i 2010. FOTO: EPA/Scanpix
SYKLER OVERALT: Slik så det ut da Mark Cavendish klippet forhjulet til Heinrich Haussler under Tour de Suisse i 2010. FOTO: EPA/Scanpix Vis mer

Da var den daværende HTC-rytteren den fornærmede:

- Petacchi brøt spurtlinjen sin tre ganger på de siste 200 meterne. Dette er Italia, så selvsagt blir han ikke disket, men det hadde jeg blitt, klaget Cavendish.

Ørn etterlyser likhet for loven også innenfor sykkelsporten, men tviler på at verdensmesteren fra København har mest grunn til å føle seg snytt.

- Om Alexander Kristoff hadde foretatt en slik manøver, hva tror du utfallet hadde blitt?

- Han hadde blitt disket. Det er helt sikkert. Cavendish sender Gerrans, en sammenlagtrytter i bakken i 70 kilometer i timen, og skader ham alvorlig. Akkurat nå er glad Alexander kom seg helskinnet unna, men dette er åpenbart noe dommerne bør reagere på.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

VIL HA CAVENDISH STRAFFET Kristoffs stefar og trener, Stein Ørn. FOTO: Jarle Fredagsvik, PROCYCLING.NO
VIL HA CAVENDISH STRAFFET Kristoffs stefar og trener, Stein Ørn. FOTO: Jarle Fredagsvik, PROCYCLING.NO Vis mer