Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Kritikerne er primitive

Landslagssjef Marit Breivik bryr seg ikke om kritikken mot hennes lederstil. Nå leder hun verdens beste håndballag.

Før EM mente blant annet tidligere proffspiller, nå Haslum-trener, Morten Schønfeldt at tida var kommet for å bytte ut landslagstreneren. Frode Kyvåg mente Breivik ikke var i stand til å bygge profilene Norge trengte, og siden OL-kvalifiseringen røyk i fjor, har klagene på Breiviks snille og spillerstyrte lederstil kommet med jevne mellomrom. Etter maktdemonstrasjonen i EM brukte Breivik tida på spillerne sine, ikke kritikerne.

-  Jeg er ingen hevngjerrig person, jeg er raus. Det har jeg etter bestefar, smiler hun.

-  Skremmes fra idrett

-  De som framstiller meg som snill, liker kjeftestilen. De tror at autoritet skaper vekst, jeg tror det motsatte.

Og Marit Breivik er klar i kritikken av dem som ønsker å lede på den måten - på håndballbanen og i næringslivet:

-  De er primitive, og jeg har inntrykk av at de mangler skolering.

-  Det er så mange som skremmes bort fra idretten på grunn av dårlig lederskap, spesielt i forhold til arbeid med de unge.

Men:

 STIL: Håndballjentenes sjef, Marit Breivik, har demonstrert sin lederstil på ypperste vis de siste ukene. Men Breivik innrømmer også at hun har gjort sine feil og at hun har forandret seg på flere områder. Foto: Ole C.H. Thomassen
STIL: Håndballjentenes sjef, Marit Breivik, har demonstrert sin lederstil på ypperste vis de siste ukene. Men Breivik innrømmer også at hun har gjort sine feil og at hun har forandret seg på flere områder. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  Det er mange veier å gå, og jeg sitter ikke med fasiten.

-  Forventer kjeft

Breivik forteller at hun gjennom årevis som spiller og trener på toppnivå i Norge, har sett at håndballspillere ofte forventer kjefting og autoritær ledelse.

-  Susann Goksør fortalte meg at jentene på landslaget i starten trodde jeg ikke hadde peiling fordi jeg hele tida stilte dem spørsmål, ler Marit.

Det betyr ikke at alt skal være strømlinjeformet. Når Breivik velger ut kapteiner til landslaget, er det ikke bare det sportslige hun ser etter:

-  Jeg liker at folk ikke er enig med meg, det skaper dynamikk.

Etter en måneds tid på reisefot, stresset landslagssjefen i går med å få i land julegavene. På kjøpesentrene i Oslo ble hun stoppet og gratulert hele dagen.

-  Folk klaget over at vi gjorde det litt for spennende i finalen, smiler Breivik som ikke legger skjul på at det var godt å levere en mesterskapssuksess etter at en mislykket OL-kvalifisering skapte inntrykk av en håndballnasjon som var over toppen.

Snur motgangen

-  Det er klart det er godt å snu noe folk trodde var en trend. Det er godt for meg personlig, for laget og for organisasjonen.

Og lærdommen?

-  Man trenger ikke å akseptere en motgang. Den kan snus fort.

Det gjorde Breivik og Norge med en EM-tropp der nærmere halvparten av jentene var ferske i et stort mesterskap - og hun gjorde det med kontinuerlig kritikk. Uten å bry seg.

-  Jeg har gjort feil

-  En del kritikk kommer rett og slett fordi folk ikke vet bedre, og det er jo deres feil. Det er deilig å slippe å ta noe ansvar for det, mener Breivik - som understreker at hun er åpen for andres syn og nye impulser.

-  Jeg har gjort feil og bommet i måten å være leder på. Tidligere har jeg vært for masete overfor utøvere, forteller Breivik, smiler lurt og legger til:

-  Og ektemann.

-  Idrett er mer

Likevel er hun klar på hvordan lederoppgavene skal løses.

-  Nøkkelen som leder, er å skape et klima hvor friheten er stor og enkeltmennesket kan bruke sitt repertoar, mener hun - og innrømmer at hun ikke alltid har klart å følge egen formel. Derfor er Marit og landslagsledelsen så fokusert på at jentene skal gjennomføre skolegang og bygge oppunder miljøer utenfor håndballen. Og derfor synes Marit det er moro og viktig at spillere gjør som Linn-Kristin Riegelhuth under EM, og avlegger eksamen også når det kolliderer med håndballen.

-  Idretten skal ha større perspektiver enn gull.

Vurderer ny kontrakt

I Håndballforbundets lokaler hagler det med godord og klemmer, mens Marit forsøker å forklare at hun ikke er snill:

-  Når noen betegner meg som snill og mild, blir det feil. Jeg forplikter den enkelte. Ingen fortjener å spille på noe annet landslag enn det de skaper selv. Spillerne får ikke henge med på lasset, de må delta. Veien til gode resultater er spillerskapt.

Og får forbundet det som de vil, er Breivik med på veien - selv om kontrakten hennes går ut neste år.

JUBEL I UNGARN: Katja Nyberg og trener Marit Breivik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media