Kritikk: - Kynisk

Team Norconsult-trener reagerer på at Ingvild Flugstad Østberg tas direkte ut i verdenscuprenn etter to års fravær. Gjøvik-kvinnen forstår kritikken, mens landslagstrener Ole Morten Iversen kommer med en klar beskjed.

TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): To år etter at hun sto fram på Beitostølen og fortalte om helseproblemer, er Ingvild Flugstad Østberg tilbake i langrennssirkuset.

Hun går ikke helgas renn på Beitostølen, men er direkte tatt ut til verdenscupen i finske Ruka neste helg.

Det har skapt diskusjoner i Norge.

- Lite respekt

Tidligere denne uka publiserte NRK en sak hvor Team Norconsult-trener Ola Kvisle var blant dem som stilte spørsmål ved uttaket.

Han er først og fremst glad for at Østberg er tilbake, men mener det er prinsipielt feil at en utøver blir sendt direkte til Ruka uten å måtte kvalifisere seg på Beitostølen, etter så lang tid på sidelinjen.

- Det sender et signal om at ledelsen i Skiforbundet gjør akkurat som de vil, og viser liten eller ingen respekt for de nest beste og bredden i norsk langrenn, uttalte Kvisle til NRK.

Langrennsløper Ingvild Flugstad Østberg åpner opp om hvordan det er å være tilbake i verdenscup-sirkuset. Reporter: Thomas Haarstad. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Bør få en sjanse

Dagbladet har snakket med flere trenere for lag på Beitostølen. Det er ingen tvil om at valget blir diskutert i miljøet, men få ville snakke om det offentlig.

Steinar Mundal i Team Telemark støtter Skiforbundets valg:

- Jeg syns hun bør få en sjanse fra start. Hun er en toppløper i verden normalt, så jeg ser ikke noe stort problem med det, sier Mundal til Dagbladet.

Dagbladet spurte også en rekke av utøverne på det norske landslaget om diskusjonen. Felles for cirka alle var at de svarte at de «forsto begge sider av saken.»

- Jeg tror Ingvild er såpass erfaren og rutinert. Hun vet selv hva hun har prestert før og hva hun står for. Ingvild, med sine prestasjoner og det hun har prestert tidligere, ville aldri dratt til Ruka hvis hun var i elendig form, sier Therese Johaug til Dagbladet.

STØTTER FLUGSTAD ØSTBERG: Therese Johaug under torsdagens pressetreff på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem
STØTTER FLUGSTAD ØSTBERG: Therese Johaug under torsdagens pressetreff på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Syns ikke noe om det

Landslagstrener Ole Morten Iversen har ikke noen betenkeligheter rundt det å gi Østberg sjansen i verdenscup når Dagbladet konfronterer ham med kritikken, som han kaller« forståelig.»

- Du kan være enig eller uenig, men det er tross alt en god tanke. Kanskje det er litt kynisk, men toppidretten er ikke rettferdig, sier Ole Morten Iversen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Vi er ute etter at de beste utøverne skal yte best mulig for sesongens hovedmål (OL). CV-en til Ingvild kan ingen ta fra henne. Vi vet at hun er rimelig godt trent ut fra de begrensningene hun har hatt, sier Iversen til Dagbladet.

At han er kynisk i jakten på medaljer legger ikke Iversen skjul på. Han er mest opptatt av å sikre at Norge har et potensielt gullkort på startstreken hvis det er mulig.

- Det er min jobb. Det er der kynismen kommer inn og som kanskje er toppidrettens slagside. Jeg tror mange utenfor er enig i det jeg sier.

- Hva syns du om kritikken?

- Ofte handler sånne uttalelser om å verne om egne utøver. Det er en egeninteresse og ikke en tanke om helheten. De har egne utøvere de skulle ønske gi sjanse i OL. Det er jobben deres, mens jobben min er å verne om de beste

KLART VALG: Ole Morten Iversen er ikke redd for å innrømme at hans fokus er at Norge skal ta flest mulig medaljer i OL. Foto: Bjørn Langsem
KLART VALG: Ole Morten Iversen er ikke redd for å innrømme at hans fokus er at Norge skal ta flest mulig medaljer i OL. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Savner bedre kommunikasjon

Dagbladet snakket med Kvisle torsdag ettermiddag på Beitostølen. Han henviser til intervjuet med NRK for den tidligere kritikken, men når han ser svaret fra Skiforbundet, legger han til:

- Utover selve uttaket mener jeg det er et gjennomgående problem at Skiforbundet ikke er flinkere til å kommunisere ut hvilken plan de har for norsk langrenn, og hvilke hensyn som ligger bak blant annet uttak, sier han til Dagbladet.

Kvisle fortsetter:

- Er det slik at kortsiktig triumf og flest mulig medaljer i kommende mesterskap alltid veier tyngst, eller er det også andre hensyn som tas? Det hadde vært interessant å vite mer hva som ligger bak, og det hadde sannsynligvis gjort det lettere for Skiforbundet å skape forståelse blant alle utenfor rundt valgene de tar. Jeg tror mange savner et forbund som står på for alle, uavhengig om du er på landslag eller ikke. Bedre kommunikasjon kunne bidratt på en positiv måte.

- Stor forståelse for

Ingvild Flugstad Østberg selv har også fått med seg at det er blitt diskutert om hun skal gå i Ruka eller ikke.

- Jeg skjønner at de som ikke er på landslaget og er rett under og har ekstremt gode utøvere på lagene sine, og som fint kan kjempe om de plassene, at de selvsagt ønsker det beste for sine løpere - det har jeg stor forståelse for, sier Flugstad Østberg til Dagbladet, og fortsetter:

- Hvordan lagene blir tatt ut og det at det er veldig mange som er forhåndsuttatt, er jo ikke noe nytt. Og så har vi jo ikke akkurat noen flere plasser nå enn tidligere, så det blir enda tøffere å komme med og det blir litt diskusjoner rundt det.

Hun mener Espen Bjervig og Skiforbundet må ta den diskusjonen.

- Det må på en måte Espen og de stå for og ha en begrunnelse for. Det er ikke noe jeg har hatt noe med å gjøre, men jeg forstår dem jo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer