SKUFFET OVER STEMNINGEN: Matthías Vilhjálmsson tror stemningen blir bedre på Lerkendal onsdag enn den var på Celtic Park. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
SKUFFET OVER STEMNINGEN: Matthías Vilhjálmsson tror stemningen blir bedre på Lerkendal onsdag enn den var på Celtic Park. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer

Rosenborg - Celtic

Kritikken av Celtic-fansen vekker oppsikt. Deila mener Vilhjálmsson har et poeng

- Rosenborg gjorde en god jobb og klarte å stilne Celtic Park, sier Vålerenga-bossen.

VALLE (Dagbladet): Rosenborg kom fra Celtic Park med mer enn æren i behold da laget holdt Celtic til 0-0 onsdag. Returkampen i Champions League-kvalifiseringen spilles på Lerkendal om fem dager.

Etter kampen sa Rosenborgs toppscorer - Matthías Vilhjálmsson (30) - at han var skuffet over stemningen på Celtic Park. Dagbladets artikkel har det siste døgnet skapt store overskrifter i toneangivende aviser i Skottland - som The Scottish Sun, The Scottish Mail og Daily Record.

Tolket fra Norge tråkket Vilhjálmsson på en øm tå: Det er som om noen skulle kritisert kjæresten din, det får følelser til å flamme opp.

- Stemningen overrasket meg. Jeg trodde den skulle være mye bedre. Det var kanskje fordi vi spilte så godt, sa Vilhjálmsson til Dagbladet.

Siste forberedelser

På Valle i Oslo gjorde Ronny Deila og Vålerenga i dag de siste forberedelser til vennskapskampen mot Manchester United søndag. Den tidligere Celtic-manageren mener Vilhjálmsson har et poeng.

GLEDER SEG: Ronny Deila og Vålerenga forbereder treningskamp mot Manchester United på Ullevaal søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
GLEDER SEG: Ronny Deila og Vålerenga forbereder treningskamp mot Manchester United på Ullevaal søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Celtic-supporterne liker å se på seg selv som noen av de beste i verden. Mot Rosenborg var det offisielle tilskuertallet 49.172. Men også på Celtic Park kan det være gråværsdager.

Deila sier:

- Jeg tror det ble en sånn stemning fordi supporterne tok det som en selvfølge at Celtic skulle slå Rosenborg. Det er ofte sånn i serien også, det kan bli stille. Når forventningene er skyhøye - og de ikke klarer å innfri - så blir det negativitet. Da blir folk ofte litt passive.

Vålerenga-bossen fortsetter:

- Rosenborg gjorde en god jobb og klarte å stilne Celtic Park. De lyktes med taktikken sin. Hvis Celtic hadde klart å rokke ved den, ville de spilt bedre. At det ble som det ble, hadde litt mer forventninger å gjøre, og litt med måten Rosenborg tok luven av Celtic på.

Bannlyst

Under kampen var seksjonen med supporterne som kaller seg Green Brigade tom. 900 personer herfra var bannlyst fra kampen på grunn av uakseptabel oppførsel i oppgjøret mot Linfield runden før.

Blant annet ble det vist paramilitære bannere til støtte for IRA, noe manager Brendan Rodgers gikk ut og kritiserte etterpå.

- Celtic Park skal ikke være en politisk arena, erklærte han.

- Stemningen kan ha hatt noe å gjøre med at Green Brigade var utestengt, sier Deila.

- Men når Celtic Park er på topp, handler det ikke om 900 personer. Da er det 60.000 som ikke holder kjeft. Da er trykket vanvittig. Det var det ikke på onsdag, slik jeg forsto det.

Underdogs

Han mener Celtic Park er på sitt beste når Celtic er underdog i Europa-kamper.

- Når de kommer inn i Champions League, og er underdog, er det et vanvittig trykk. Da er det kanskje den beste stadion i hele Europa å komme til.

- Vilhjálmsson tror stemningen kommer til å bli bedre på Lerkendal onsdag. Hva tenker du om det?

- Det kan godt hende. Rosenborg er i en posisjon som om Celtic skulle spilt mot Manchester City i Champions League. Alle i Trøndelag bør stille opp. Dette blir en ren finale. Det er kjempemoro for norsk fotball. Og det er en kjempetest for Rosenborg.

TOMME SETER: Det offisielle tilskuertallet var 49.172 da Celtic tok imot Rosenborg onsdag. Supporterne som kaller seg for «The Green Brigade» var utestengt på grunn av uakseptabel atferd. Derfor de tomme setene. Foto: NTB Scanpix
TOMME SETER: Det offisielle tilskuertallet var 49.172 da Celtic tok imot Rosenborg onsdag. Supporterne som kaller seg for «The Green Brigade» var utestengt på grunn av uakseptabel atferd. Derfor de tomme setene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vinneren går til playoff i Champions League og er uansett sikret spill i Europa League. Det er vanvittig mye penger som står på spill. Deila forteller at han kommer til å være ringside på Lerkendal onsdag.

- Ja, jeg tenkte jeg skulle ta en tur. Jeg tror det blir morsomt.

Diplomatisk

På spørsmål om hvem han holder med, svarer Deila diplomatisk:

- For norsk fotball er det viktig at vi gjør det bra. Og Rosenborg er et lag som har muligheten til å gjøre det bra. Men jeg kjenner også på at jeg har følelser for Celtic etter de to åra jeg var der. Men jeg kommer ikke til å gråte for noen av utfallene. Jeg gleder meg til en god fotballkamp. Så får vi se hvem som vinner til slutt.

Før kampen mot Celtic onsdag innrømmet Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen at han hadde ringt Deila. Med et smil sa han:

«Ronny ville ikke gi så mye. Han er mer fan av Celtic enn Rosenborg. Så jeg stoler ikke på alt han sa til meg.»

Til dette svarer Deila:

- Det var nok en liten fleip. Kåre og jeg har et godt forhold.

Gode apparater

Deila toner ned sin egen rolle i oppgjøret mellom de to klubbene.

- Jeg kjenner Celtic ganske bra. Og jeg kjenner Rosenborg ganske bra. Men det er ikke jeg som er avgjørende her. Både Celtic og Rosenborg har gode apparater som klarer å analysere hva de skal gjøre.

- Hva snakket du med Ingebrigtsen om?

- Jeg har ikke noen problemer med å være ærlig. Jeg er det overfor Celtic. Og jeg er det overfor Rosenborg. Men igjen, det er ikke jeg som er avgjørende her. Det er veldig lett å fortelle hva Rosenborg gjør. Og det er lett å fortelle hva Celtic gjør. Men her har du en mann som er Vålerenga-fan, slår Deila fast.

Svekket Celtic

Han mener fraværet av Leigh Griffiths og Moussa Dembélé svekket Celtic i første kamp.

- De to betyr mye. Dette er målscorere. Dembélé er uansett ute i returkampen, men Griffiths kommer tilbake, tror jeg. Han er en notorisk målscorer. Han scoret over 40 mål det siste året jeg var Celtic. Han er viktig for dem, påpeker Deila.