Kritiserer familien: - Fortell sannheten

Michael Schumachers tidligere sjef liker ikke hemmeligholdet rundt tyskerens helse.

LEGENDE: Michael Schumacher ble innlagt på et sykehus i Paris denne uka. Men nesten ingen vet hvordan det egentlig går med tyskeren. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Michael Schumacher ble innlagt på et sykehus i Paris denne uka. Men nesten ingen vet hvordan det egentlig går med tyskeren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Michael Schumacher regnes fremdeles som tidenes beste Formel 1-fører, sju år etter at han la opp. Av dagens førere er det Lewis Hamilton som er nærmest, men med sine sju verdensmesterskap og 91 løpsseiere, er det «Schumi» som fremdeles rager på topp.

Bare ett år etter at han la opp, ble tyskerens liv forandret for alltid. Schumacher kolliderte med hodet først i en stein under en skitur i Alpene, og pådro seg en alvorlig hjerneskade.

Siden har hemmeligholdet rundt verdensstjerna vært ekstremt. I løpet av de seks åra siden ulykken, har offentligheten bare fått små drypp med informasjon om hvordan det egentlig står til med 50-åringen. Denne uka ble han lagt inn på sykehus i Paris, men det er bare én av få ganger man faktisk har fått vite noe om han.

I hjemlandet er heltens helse nærmest et tabuemne, men ikke alle liker familiens hemmelighold.

SJELDENT INTERVJU: Få vet hvordan det gikk med Formel 1-legende Michael Schumacher etter at han var involvert i en skiulykke i 2013. Nå har familien publisert det som skal være et av de siste intervjuene han gjorde før ulykken. Video: NTB og michael-schumacher.de Vis mer

- Føler med han

Schumacher er mest kjent for sine jubelår i Ferrari, men i sine tre siste år i motorsportsirkuset tilhørte han Mercedes. Nick Fry var Schumachers sjef i det tyske laget, og slipper ei bok om sitt liv i Formel 1 neste måned.

Det har imidlertid allerede kommet noen sitater fra boka, blant annet gjengitt av Aftonbladet, hvor Fry forteller om forholdet til Schumacher. Der er briten kritisk til den manglende informasjonen rundt tyskerens helse.

- Corinna (Schumachers kone jour.anm.) og familien har en veldig streng kontroll på informasjonen om tilstanden hans og hvilke behandlinger han får. Det synes jeg er synd. Det finnes millioner av mennesker som virkelig bryr seg om Michael, skriver Fry.

- Jeg synes at de bør fortelle hvordan det går, uansett om det er bra eller dårlig - og det går kanskje dårlig. For folk føler med han, og han står ikke i dette alene.

- Kunne hjulpet andre

Schumacher befinner seg vanligvis i sitt eget hjem i Genève, Sveits, hvor det er tilrettelagt for at han skal få en best mulig oppfølging.

Det er ansatt helsepersonell som jobber for han døgnet rundt, og huset er nesten som et lite spesialdesignet sykehus. Denne uka ble det avslørt at Schumacher er ute av huset for å gjennomgå en helt spesiell behandling i Paris. Fry mener at kunnskapen som kommer Schumacher til gode, kunne blitt brukt for å hjelpe mange andre.

Derfor vil han ha mer åpenhet om hva som egentlig foregår mellom husets fire vegger i Genève.

- Han havnet dessverre i en skiulykke, som dessverre rammer flere vanlige mennesker hvert år. Jeg er sikker på at det er teknikker og behandlinger som de har testet på ham gjennom åra, som kunne hjulpet andre. Det hadde vært til stor hjelp om familien delte mer om hvordan man har taklet denne utfordringen, mener Fry.

Familiens begrunnelse

I forbindelse med Schumachers 50-årsdag tidligere i år, sendte familien ut en pressemelding. Der ba de om tålmodighet rundt valget om å verne om Schumachers privatliv.

- Dere skal være trygge på at han er i de beste hender og at vi gjør alt som en menneskelig mulig for å hjelpe ham. Helsen hans er et sensitivt tema, og vi håper dere forstår at vi følger hans ønsker når vi holder den privat. Samtidig vil vi takke dere for deres vennlighet, skrev familien på Facebook.

Og ikke alle utenfor familien deler Frys meninger. Formel-1-direktør, Ross Brawn, som tidligere var Schumachers sjef i Ferrari, er enig i familiens beslutning.

- Jeg er i kontakt med Corinna, og jeg er helt enig i avgjørelsen. Michael har alltid vært en svært privat person, og det har vært en rettesnor gjennom karrieren og livet hans, uttalte han ifølge BBC.