Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kritiserer krisepakken: - Hadde fortjent bedre

Regjeringspartiene har blitt enige med Frp om en kompensasjonsordning for arrangører som må avlyse eller utsatte på grunn av corona-regler. AP mener pakken er for tynn økonomisk.

SE NÅ: Siste nytt Vis mer

Klokka 10.00 holdt kultur- og likestillingsminister Abid Raja og Norges Idrettsforbund en pressekonferanse for å gi mer informasjon om hvilke tiltak som gjøres opp mot arrangører av arrangementer som nå blir suspendert eller avlyst.

Pressekonferansen ble holdt på Idrettens Hus på Ullevaal Stadion.

Regjeringen la tidligere i dag fram en kompensasjonsordning for kulturlivet på 300 millioner kroner og en tilsvarende for idretten og frivilligheten på 600 millioner.

Presidenten i Norges Idrettsforbund sier at de er svært glade for at nødpakken nå har kommet fra regjeringen.

- Vi så at flere forskjellig sektorer fikk sine nødpakker. Vi er veldig glade for at regjeringen har hørt nødropet fra idretten, sier idrettspresident Berit Kjøll på pressekonferansen.

GLAD: Idrettspresident Berit Kjøll er glad for at nødpakken fra kultur- og likestillingsminister Abid Raja er på plass.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GLAD: Idrettspresident Berit Kjøll er glad for at nødpakken fra kultur- og likestillingsminister Abid Raja er på plass. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Ordningen er ment å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg og deltakeravgifter, samt merutgifter som følge av at arrangementer må avlyses eller utsettes på grunn av koronaviruset.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) viser til at det nå er veldig krevende tider for kultur-, frivillighet- og idrettssektoren.

- Regjeringen vil gjøre det vi kan for å avhjelpe situasjonen, og jeg er glad for å presentere kraftfulle tiltak, sier han i en pressemelding.

Ikke nok

Krisepakken på totalt 900 millioner ble framlagt etter en enighet mellom regjeringspartiene og FrP i morges. Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, mener pakken som er lagt fram er for dårlig økonomisk.

- For det første er det litt underlig at de bare har gått til FrP uten å involvere resten av opposisjonen. Det hadde de fortjent. Det er det idretten, kulturen og frivilligheten som nå taper på. Den krisepakken regjeringen nå kommer med er for tynn, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Hun er skuffet over at ikke alle partiene på Stortinget har blitt involvert i diskusjonen.

- Dette skal vedtas i Stortinget i morgen, de har bare lagt det fram uten diskusjon. Kultur, frivilligheten og idrett skulle blitt tatt såpass på alvor at vi kunne kommet til en bred enighet. Da hadde regjeringen hatt godt av innspill fra opposisjonen, noe som hadde kommet disse sektorene til gode, sier Trettebergstuen.

KRITISK: Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun forteller at de allerede har fått flere tilbakemeldinger fra både kulturen og idretten på at vilkårene i pakken gjør at flere arrangement, særlig av mindre størrelse, ikke vil nå kravene som er satt for kompensasjon. Det gjør at de som nå blør, vil fortsette å tape penger, mener AP-politikeren.

- På kulturen så vil mange tape mye, det er både tidsaspektet på pakken, kravet til antall deltakere og at mange ikke har krav på statsstøtte. Det samme gjelder idretten. Vi får mange henvendelser fra idretten lokalt som nå ikke kvalifiserer. Det er nok for stramt økonomisk, sier Trettebergstuen.

Krever ikke tilbake pengene

Kulturministeren fortalte på pressekonferansen at tapene som kommer nå skal myndighetene kompensere, og de vil ikke kreve tilbake pengene fra denne nødpakken på 600 millioner kroner.

Idretten må dokumentere hvilke utlegg de har og melde inn de for å få støtte fra kulturdepartementet gjennom lotteri- og stiftelsestilsynet.

Kulturministeren håper at de fleste arrangementene kan legges til senere tidspunkt i stedet for å avlyses, noe som kan minske utlegget fra myndighetene.

- Mange arrangementer, særlig på idrettssiden blir avlyst nå, og det er alt fra store arrangementer til de små. Jeg håper at absolutt alle bidrar til å minimere tapet, og at vi forsøker å utsette mest mulig. Det tror jeg publikummet også ønsker, sier Raja.

Jobbet hardt

Idrettspresidenten forteller at idrettsforbundet i helgen har jobbet døgnet rundt for å finne ut hvor mye suspenderingen av all idrett har kostet i kroner og øre.

- Vi i idretten er også veldig opptatt av hvordan vi kan delta i den nasjonale dugnaden med å stoppe all organisert idrett. Etter det har vi hatt en god dialog på hvordan det kan påvirke idretten. Vi jobbet helgen rundt for å finne ut hvor mye dette ville koste i tapte inntekter i arrangementsammenheng i mars. Det kom til 500 millioner, forteller Kjøll videre.

Hele Norges coronakart