Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kritiserer Northug: - Han bør tilgi Skiforbundet, slik folk tilga ham etter fyllekjøringen

Jacobsen forsvarer Norges Skiforbund.

TAR DEBATTEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen forsvarer Norges Skiforbund og kritiserer Petter Northug.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TAR DEBATTEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen forsvarer Norges Skiforbund og kritiserer Petter Northug. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen hyller Norges Skiforbund etter at de i går ikke kom til enighet med Petter Northug. Konflikten omhandlet Northugs mulighet til å representere sine private sponsorer.

I likhet med spurtesset, slo Jacobsen igjennom for fullt med VM-gull i Sapporo i 2007. Nå er hun lei av at Northug får særbehandling.

På sin Facebook-konto begrunner Jacobsen hvorfor:

- På lik linje med at vi ikke ville gitt Olav Thon skattefritak fordi han er en ener i å skape store verdier og arbeidsplasser for nasjonen, kan vi ikke tillate at en enkelt utøver skal slippe å gjøre jobben for landslagets sponsorer, skriver den reflekterte langrennsløperen.

- Jeg er glad jeg representerer et forbund som også tenker på fremtiden og dens generasjoner. Takk til Norges Skiforbund for ryggrad! konkluderer Jacobsen.

FÅR KRITIKK: Petter Northug får ikke støtte av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.  Foto:Thomas Rasmus Skaug
FÅR KRITIKK: Petter Northug får ikke støtte av Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Les hele innlegget nederst i saken.

- Petter bør tilgi Skiforbundet I skrivende stund er innlegget likt av godt over 1000 personer og delt 37 ganger. Kommentarfeltet er fullt av lesere som ytrer sine meninger i debatten.

Mange er enige og hyller Jacobsen for innlegget. Noen er uenige og får et åpent, grundig og personlig svar tilbake fra langrennsesset som har hele 11 NM-gull, fire verdenscupseire og to VM-gull.

En leser drar opp hendelsen da Northug ble vraket til OL i Torino i 2006, selv om han var sportslig kvalifisert. Da svarer Jacobsen slik:

- At han ble dårlig behandlet i 2006 er alle enige om, men det er også på tide å komme seg videre og tilgi det. Alle tilga ham fyllekjøringen ganske så fort, svarer Jacobsen.

- Petter har fått spesialbehandling internt i utrolig mange år, både økonomisk og på alle andre tenkelige måter. Det vet jeg fordi jeg har vært en del av systemet. Og det er også helt riktig at alle behandles ulikt.

- Petter er ikke alt Hun mener at Northug ikke er i en særstilling på landslaget.

SÆRBEHANDLING: Astrid Jacobsen er lei av at Petter Northug får særbehandling når eksempelvis Marit Bjørgen har enda bedre resultater å vise til. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
SÆRBEHANDLING: Astrid Jacobsen er lei av at Petter Northug får særbehandling når eksempelvis Marit Bjørgen har enda bedre resultater å vise til. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke kun Petter som har bidratt til budsjettøkning. Marit? Therese? Proffere organisasjon? Petter er viktig, men han er ikke alt, konkluderer Jacobsen, før hun presiserer:

-  Er det sånn at du kan slippe unna alle regler fordi du er best? Det er jeg uenig i som grunnleggende prinsipp. Skiforbundet må ha ledere som enhver annen organisasjon. Og de må iblant ta upopulære avgjørelser for å holde organisasjonen flytende i det lange løp.

Jacobsen tydliggjør at Skiforbundet ikke har et rigid system, men at det stor fleksibilitet og muligheter for individuell tilpassing.

- For de som lurer er dette en organisasjon med rom for individuelle tilpasninger i opplegg og rom for egne sponsorer, så lenge de ikke er i konflikt med forbundets egne. Men det er ikke rom for å putte penger i egen lomme hvis fellesskapet blir skadelidende, skriver 28-åringen.

- Petter er viktig for rekruttering, men det gjelder rekrutteringen her og nå. I det lange løp er det jo synd å ødelegge et system som gir unge og lovende muligheten før de kan finansiere det gjennom egen markedsverdi, argumenterer Jacobsen.

Dagbladet har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med Northug. Hans eneste bidrag i debatten så langt var «Haters gonna hate»-meldingen som han ytret på sin Instagram-konto i går.

Her er hele innlegget til Astrid Uhrenholdt Jacobsen:

Alle ønsker selvfølgelig at de beste skal gå skirenn for Norge. Men jeg er glad jeg representerer et forbund som også tenker på fremtiden og dens generasjoner. Norge er basert på solide felleskapssystemer, og det er noe vi med god grunn kan være stolte av. På lik linje med at vi ikke ville gitt Olav Thon skattefritak fordi han er en ener i å skape store verdier og arbeidsplasser for nasjonen, kan vi ikke tillate at en enkelt utøver skal slippe å gjøre jobben for landslagets sponsorer. Slik fellesskapets skattepenger er med på å betale for helsetjenester, utdanning og samferdsel for både rik og fattig er landslagets sponsorinntekter med på å finansiere alle Norges representasjonsoppgaver i langrenn både for rutinerte og urutinerte. Takk til NSF for ryggrad! For de som lurer er dette en organisasjon med rom for individuelle tilpasninger i opplegg og rom for egne sponsorer, så lenge de ikke er i konflikt med forbundets egne. Men det er ikke rom for å putte penger i egen lomme hvis fellesskapet blir skadelidende. Heldigvis får en si?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!