Kritiserer Skiforbundet: - Må gå i seg selv

Aksel Lund Svindal ber Norges Skiforbund om å gå i seg selv. Han beskriver samtidig Henrik Kristoffersen som en som går raskt fra dialog til konflikt.

KRITISK SVINDAL: Ulik praksis hos alpinnasjoner skaper konflikter mellom utøver og forbund, sier Aksel Lund Svindal. Video: Øystein Sæthre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Da jeg la opp våren 2019, var det en stor del av støtteapparatet som sluttet. Her må Skiforbundet gå i seg selv og se om det er noe de kunne ha gjort annerledes gjennom den perioden konflikten med Henrik pågikk. Min mening er at de var så redde for den pågående rettsprosessen at de satte alt annet på vent.

Dette skriver Aksel Lund Svindal i sin nye bok, «Større enn meg». Overfor Dagbladet gjentar den tidligere stjernealpinisten kritikken og utdyper.

- I det der synes jeg Skiforbundet kunne gjort en bedre jobb. Hvordan klarer vi å skille disse delene fra hverandre, slik at det ikke påvirker landslagssituasjonen for mye? Jeg tror ikke det er helt tilfeldig at sju av ni i støtteapparatet sluttet i vinter. Jeg tror på tilfeldigheter, men det er litt for tilfeldig. Da tror jeg vi må begynne å se på om det har vært slitasje på grunn av ting man kunne gjort annerledes, sier Lund Svindal.

Unikt forbud

Han mener forbedringspotensialet til Norges Skiforbund er åpenbart på flere punkter i den aktuelle saken.

- De var ikke tydelige i kommunikasjon og regler for rett og galt eksternt, men enda verre var det at de ikke var tydelige internt i landslagene. Det har bidratt til å svekke den tryggheten og forutsigbarheten som må ligge som basis i et godt prestasjonsmiljø, mener alpinlegenden.

I alle andre nasjoner enn Norge og Sverige tilhører landslagsdrakta landslaget, mens hjelmen er en del av utøverens private utstyr. Svindal fikk et unntak fra regelen i 2010 med Red Bull-Avtalen.

- Fungerer ikke i et stort lag

Lund Svindal skriver i boka «Større enn meg» at Henrik Kristoffersen ble lei av å stå på pallen sammen med konkurrenter som han vet lever under et annet sett regler enn ham selv.

Det ble starten på en konflikt som har skapt mye støy rundt et alpinlandslag som har vært kjent som svært harmonisk og oppbyggende.

- Her er jeg helt enig med Henrik. Det burde vært mye likere linje på tvers av alle nasjoner, sånn at man kunne unngå disse konfliktene som til stadighet dukker opp. Når forbundet står på sitt, er det duket for problemer, skriver den norske alpinhelten i boka.

36-åringen med to OL-gull og fem VM-gull beskriver Henrik Kristoffersen som en mann som er alt annet enn konfliktsky.

- Der er vi forskjellige. Jeg liker ikke å være i konflikt, og hvis jeg må være i konflikt så gjør jeg det. Men Henrik blir ikke så påvirket av det på en negativ måte. Det er helt sjukt. Han har vært i en konflikt og vunnet skirenn, gjort intervjuer om konflikten og en halvtime senere vinner han et skirenn. Det er ikke en situasjon som de aller fleste trives godt i. Det er en styrke Henrik har, men for de som er rundt blir den konflikten vanskeligere å håndtere, sier Svindal til Dagbladet.

Henrik Kristoffersen er imidlertid ikke enig i at han raskt havner i konflikt.

- Jeg tror ikke jeg går så mye fortere fra dialog til konflikt enn andre. Det har tross alt tatt fem år. Det tok to år før noen visste noe om konflikten. Jeg vet ikke om det er å gå fort fra dialog til konflikt, jeg, sier han til Dagbladet.

- Nå er det selvfølgelig enkelt for meg å si at Henrik ikke burde saksøkt Skiforbundet, og at han for lett gikk rett i konflikt, siden fasiten er at jeg nettopp klarte å få til en sånn avtale med Skiforbundet selv. Akkurat som Henrik oppfattet jeg den gang at det var en skjevhet, en urettferdig situasjon på tvers av nasjonene. Min første reaksjon var å gå til FIS og undersøke muligheten for om disse reglene på noen måte kunne standardiseres, skriver Svindal i boka.

Skiforbundets svar

FIS responderte imidlertid at de ikke har noen innflytelse på hvordan Norges Skiforbund forvalter avtaler mellom forbund og utøver.

Overfor Dagbladet henviser Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff til svaret han ga til NRK:

- Vi er kjent med at Aksel mener at utøverne burde få muligheten til å ha egen sponsor på hjelm og hodeplagg. Skiforbundet har en annen tilnærming og mener det er en god balanse mellom rettighetene til utøverne og Skiforbundet.

- Aksels innspill om at mer likhet ville gjort at man unngår konflikter er et godt prinsipp. Utgangspunktet er de ulike forskjellene i de nasjonale forbundene, og det er bakgrunnen for dagens rettighetsstruktur. Det er mye læring i sakene Skiforbundet har opplevd de siste årene og også Aksels innspill blir lyttet til. Landslagsmodellen var til grundig diskusjon i 2016, i en høringsrunde i hele Ski-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer