Kritiserer Starts sprøytepraksis på Valencia

Uforsvarlig, mener Antidoping Norge.

Antidoping Norge er kritisk til Starts bruk av smertestillende sprøyter for å få Alex Valencia spilleklar, skriver ANB.

Valencia har slitt med skade, og onsdag ble det definitivt klart at han ikke er med mot Moldova på Ullevaal lørdag.

Valencia har i lengre tid slitt med en skade. Den har Starts medisinske støtteapparat holdt i sjakk ved å gi spilleren smertestillende sprøyter forut for kamper. Det reagerer Antidoping Norge sterkt på.

– Å sette lokalbedøvende sprøyter i den hensikt å gjøre en utøver klar til konkurranse, er å spille hasard med utøvernes helse og kan gjøre skadesituasjonen for utøver mye verre. Det kan synes som om utøvers helse ikke alltid står i fokus, men ofres på idrettens alter til «beste for» lagets prestasjoner, sier Per Wiik Johansen, medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge.

Han påpeker at slike sprøyter kun er symptomdempende og ikke har noen terapeutisk effekt.

– Dette kan medføre forlengede og gjentatte skader for utøver, og i verste fall sette utøvers karriere på spill, mener Wiik Johansen.

Både i 2004 og 2005 anmodet Antidoping Norge, sammen med Olympiatoppens leger, Det internasjonale antidopingbyrået WADA om å inkludere slike smertestillende midler på dopinglisten.

Anmodningen ble ikke tatt til følge.

– Jeg sendte i forkant av årets fotballsesong en e-post til leger for eliteserielagene med oppfordring om ikke å bruke lokalbedøvelse på denne måten, sier Lars Engebretsen, sjefslege ved Olympiatoppen.

SPRØYTES KLAR I START: Kritikk mot Start fra Antidoping Norge rundt Alex Valencia. Foto: Scanpix
SPRØYTES KLAR I START: Kritikk mot Start fra Antidoping Norge rundt Alex Valencia. Foto: Scanpix Vis mer

Start-eier Erik Solér slår tilbake i VG torsdag. Han mener landslagslege Thor Einar Andersen, som ikke ville gi Valencia smertestillende, har svin på skogen selv.

- Jeg stiller meg meget tvilende til praksisen da Martin Andresen ble stablet på bena til landskamp. Han var åpenbart skadet og har hatt smerter hele tiden, sier Soler til avisa.