Manchester United ryktes til storhandel

Kritiserer Uniteds ville plan

Etter sjokktapet skal Ole Gunnar Solskjær på handletur. Det er ikke alle like begeistret for.

MANAGER: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United røyk ut av Champions League og gikk på et stortap i Premier League. Til neste sesong skal laget trolig forsterkes for å bli mer konkurransedyktig. Foto: NTB scanpix
MANAGER: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United røyk ut av Champions League og gikk på et stortap i Premier League. Til neste sesong skal laget trolig forsterkes for å bli mer konkurransedyktig. Foto: NTB scanpixVis mer

Det er vanskelig å vite hva som er sant eller bare ville rykter, men det strømmer daglig på med spekulasjoner om hvem Ole Gunnar Solskjær og Manchester United skal hente i sommer. Etter Champions League-exiten mot Barcelona og stortapet mot Everton i helga har flere tatt til ordet for at United-stallen må forsterkes.

- De neste årene blir svært viktig for oss om vi skal nå Barcelonas nivå. Vi har en stor jobb med å gjenoppbygge laget. Det kommer til å bli hentet en spiller eller to i sommer, fortalte Solskjær til BBC etter Barcelona-tapet. Den oppfatningen har nok ikke endret seg etter 4-0-tapet søndag.

Kilder har fortalt ESPN at Solskjær vil få store midler å handle for i sommer. I tillegg skal spillersalg gå direkte til finansiering av nye signeringer. Ifølge ESPNs Manchester-korrespondent, Rob Dawson, er det Kalidou Koulibaly, Raphael Varane, Saul Niguez, Aaron Wan-Bissaka, Declan Rice og Jadon Sancho som skal stå øverst på den potensielt veldig dyre handlelista. Mindre seriøse Daily Mirror, ved United-journalist David McDonnel, mener å vite at nordmannen får hele 2,8 milliarder kroner å handle for når laget skal gjenreises.

Ifølge Manchester Evening News ønsker Solskjærs assistent, Mike Phelan, en ny tilnærming til overgangsmarkedet. Kjøp av store navn og verdensstjerner er historie. Nå skal United tilbake til å hente unge, lovende spillere - de som kommer til å dominere sporten i framtiden.

SLAKTES: Champions League-eventyret til Ole Gunnar Solskjær og Manchester United er over etter 4-0-tap sammenlagt mot Barcelona i kvartfinalen. Nå slaktes United-spillerne på børsen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Glemt å bygge lag

Både de Ligt, Wan-Bissaka, Sancho og de andre er kjente navn i ryktespaltene, men det gjenstår å se om det er noen sannhet i ryktene. Manchester United har et uttalt mål om å kjempe i toppen i alle turneringer, og i en sesong der det beste de kan håpe på er topp fire i Premier League, virker det rimelig sikkert at det i det minste blir hentet inn noen nye ansikter denne sommeren.

Det er ikke alle like begeistret for.

Rune Bratseth har tidligere jobbet som sportsdirektør i Rosenborg, og har vært med å kjøpe spillere. Nå arbeider trønderen blant annet som fotballekspert i Viasat, og følger internasjonal fotball tett. Han har liten tro på United og Solskjærs kjøpestrategi.

- Det er mange som roper om at United må handle. Det er det de har gjort hele tiden, men de har glemt å bygge lag. De må få de som allerede er der til å virke, mener Bratseth.

KRITISK: Rune Bratseth er fotballekspert i Viasat. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Rune Bratseth er fotballekspert i Viasat. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Helt annet nivå

Og en rask kikk på regnskapet for de siste sesongene, viser at det er brukt enorme summer på nye spillere til den engelske gigantklubben.

Under José Mourinhos to år i klubben brukte United om lag fire milliarder på spillerkjøp, hvor Paul Pogba og Romelu Lukaku utgjorde omtrent halvparten.

Bratseth mener det vil være en tabbe å fortsette i samme spor. Han mener at Solskjær må få andre ting på plass før det hentes en haug med superstjerner.

- Ole må sette sitt stempel på laget, etablere en spillestil, og få det til å flyte på samme måte som i City, Barcelona, Real Madrid, og Tottenham for den saks skyld, sier Bratseth og trekker fram to av Champions League-semifinalistene som en motsats til og et eksempel til etterfølgelse for United.

- Det Ajax og Tottenham får til er bra for fotballen. De er ikke fattige lag, men det er på et helt annet nivå enn lag som Manchester United.

Ajax sprengte banken da de totalt brukte 250 millioner kroner på Dusan Tadic og Daley Blind i sommer. Det er halvparten av hva United betalte for Fred. Tottenham på sin side kjøpte ikke én eneste spiller forrige sommer.

- Ingen «quick fix»

En som mener at United antakeligvis må bruke store penger for å lykkes, er Liverpool-legenden Graeme Souness.

- Det finnes ingen «quick fix» for Manchester United.

- Akkurat nå, med mindre det kommer en strøm av spillere opp gjennom akademiet, så må de bruke store, store penger i overgangsvinduet. Men det kommer ikke til å løse seg på en sommer, mener Virgin Media-eksperten.

Han kritiserer José Mourinho og Louis van Gaal, og sier at det gjenstår å se om Solskjær kan få båten på rett kjøl igjen.

- Kjøpene under de to foregående managerne har vært dårlig. Det må forandre seg om United skal lykkes. De har ikke brukt pengene godt de siste fire-fem åra, og det betaler de for nå.

Manchester United-legenden Rio Ferdinand har helt andre bekymringer.

Sår tvil

Ferdinand, som jobber som ekspert for BT Sports, mener det er enkelt å finne ut hvilke spillere man ønsker. Å faktisk få tak i dem er en helt annen sak.

Om Manchester United klarer det er den tidligere forsvarskjemper svært usikker på.

- Kommer Manchester United til å stå fremst i køen når de går etter en spiller?, spør han.

- Det er en gigantisk klubb. Hvis de prøvde å hente meg i dag ville jeg spurte meg selv: «Kan jeg være katalysatoren som får dem tilbake på det nivået de hører hjemme?». United kan fremdeles lokke til seg store spillere, men rekrutteringen har ikke vært så god de siste åra, slår Ferdinand fast.