Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaards veivalg

Kritiseres av Bergdølmo. Nå forklarer Ødegaard hvorfor han vraket Bayern München: - Det er noe mange glemmer

Martin Ødegaard får kritikk av André Bergdølmo, men støttes og hylles av Bayer Leverkusen-stjerna Julian Brandt og Erik Nevland.

NYTT EVENTYR: Martin Ødegaard er inne i sin andre uke i nederlandsk fotball etter overgangen til Heerenveen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NYTT EVENTYR: Martin Ødegaard er inne i sin andre uke i nederlandsk fotball etter overgangen til Heerenveen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): 18 år har han blitt, men Martin Ødegaard er fortsatt bare så vidt i gang med karrieren, selv om aktører over store deler av Europa har ytret sine meninger om hva han bør gjøre og hva han burde ha gjort.

Det siste får vi aldri svar på. Det første oppsummerer fokuset til norske midtbaneeleganten: å utvikle seg til å bli en så god fotballspiller som mulig.

Fremdeles er det meste mulig. Ødegaard er nå inne i sin andre uke i utlånsperioden i nederlandske Heerenveen, som søndag møter topplaget PSV Eindhoven på fremmed gress.

Nåtiden og framtiden er det stortalentet tenker på. Han har ennå ikke blitt så gammel at å mimre om fortiden har blitt en favorittaktivitet. Men gjentatte spørsmål gjør det likvel uungåelig.

HER KLIKKER HAN FULLSTENDIG: TV-kommentatoren gikk bananas etter Martin Ødegaards første mål for Real Madrids ungdomslag Castilla. Lydopptak fra kampen mellom Castilla og Barakaldo. Vis mer

Den tyske storavisa Bild har nå pratet med Ødegaard, som har blitt mye omtalt i Tyskland siden han var på prøvespill i Bayern München og senere vraket den tyske gigantklubben til fordel for Real Madrid.

- Ikke noe imot Bayern

Nå avslører Ødegaard hvorfor valget ble som det ble.

- Jeg har ikke noe imot Bayern. Det var ikke en avgjørelse mot Bayern München, men for Real Madrid. Min far og jeg var i München og så nøye på forholdene. Det var imponerende fasiliteter og de jobbet hardt. Men til slutt bestemte pappa og jeg at den totale pakka i Real Madrid ville være bedre for min utvikling, sier han til Bild.

- Det er noe mange glemmer: Jeg signerte for Real Madrid for å spille for Castilla og fortsette utviklingen min der. Min tid i Real Madrid er ikke over. Nå skal jeg få førstelagserfaring i Heerenveen, og så er planen å få en ny start i Real Madrid sommeren 2018, forteller Ødegaard.

STØTTER ØDEGAARD: Julian Brandt har tro på Martin Ødegaards prioriteringer. Foto: Federico Gambarini/dpa
STØTTER ØDEGAARD: Julian Brandt har tro på Martin Ødegaards prioriteringer. Foto: Federico Gambarini/dpa Vis mer

Brandt forstår Ødegaard

Å vite at Bayern München er interessert i deg, er noe de færreste får oppleve. Julian Brandt er imidlertid en av de få som er i denne situasjonen.

Bayer Leverkusen-talentet, som herjet for Tyskland i OL i Rio de Janeiro og gjorde et strålende innhopp mot Norge på Ullevaal i høst, har levd med ukentlige rykter tilknyttet Bayern München.

I høst snakket Dagbladet med Brandt om problematikken. Han dro selv koblingen til Martin Ødegaard.

- Rykter er rykter, både for meg og Ødegaard. Jeg tror ikke det var et dårlig valg å dra til Real Madrid for ham. Det er en klubb på høyde med Bayern München, selv om jeg tror Bayern også hadde vært et bra valg, sa Brandt til Dagbladet i høst.

- Man kommer ingen vei med å tenke på andre klubber, hvem som er interessert og hva man kunne ha valgt. Skal man lykkes, må man fokusere på nåtiden. Detaljene som gjør deg bedre. Det handler om disiplin, profesjonalitet og å trene hardt, mener 20-åringen.

- Litt av et talent

Han er imponert over den norske unggutten.

ANBEFALING: Andre Bergdølmo anbefalte Martin Ødegaard å velge hans gamleklubb Aja. Foto: REUTERS/Michael Kooren
ANBEFALING: Andre Bergdølmo anbefalte Martin Ødegaard å velge hans gamleklubb Aja. Foto: REUTERS/Michael Kooren Vis mer

- Ødegaard er nesten to og et halvt år yngre enn meg. At han allerede har spilt så mye på A-landslaget, er imponerende. Han må være litt av et talent, skryter Brandt.

Da Ødegaard bestemte seg for å forlate Strømsgodset og Tippeligaen, var også Ajax og nederlandsk fotball et alternativ. Talentfabrikken ble vraket, men nå er midtbanetalentet tilbake i Nederland på utlån til Heerenveen, hvor en rekke norske spillere har oppnådd suksess tidligere.

Bergdølmo frarådet Ødegaard å dra til Madrid

I Ajax har de norske innslagene vært færre, men Nordens to største stjerner, Zlatan Ibrahimovic og Christian Eriksen, har fått fart på karrierene sine i den nederlandske storklubben.

Det samme gjaldt André Bergdølmo, som spilte i Ajax fra 2000 til 2003. Han mener Ødegaard burde ha valgt Ajax foran Real Madrid for to år siden.

- Martin burde ha valgt Ajax, ikke Real Madrid. Jeg anbefalte ham å gå til Ajax, fordi jeg mener det ville vært bedre for utviklingen hans. Ajax er dyktige på talentutvikling, og sjansen for å spille for førstelaget er mye større i Ajax enn i Real Madrid, sier Bergdølmo ifølge den nederlandske sportsavisa Voetbal International.

ROS: Erik Nevland var en suksess for FC Groningen i nederlandsk fotball. Han tror Martin Ødegaard har kommet til rett plass. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
ROS: Erik Nevland var en suksess for FC Groningen i nederlandsk fotball. Han tror Martin Ødegaard har kommet til rett plass. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

- Han gjorde et millionvalg i Real Madrid, men hvis vi skal være ærlige, visste vi at han ikke ville få spille på førstelaget der. Den eneste fordelen er at han forsørger familiens økonomi ut livet og får trene med verdens beste spillere, sier 45-åringen.

Hylles av Nevland

Erik Nevland ble en suksess i FC Groningen og var en av ligaens toppscorere, på samme måte som Luis Suarez og Erik Nevland var i samme klubb.

- Jeg ville heller anbefalt Martin å gå til FC Groningen, sier Nevland og ler.

- Du kan ikke si at Real Madrid-valget har vært feil. Men Martin er nå i en alder hvor han bør spille fotball hver uke på et bra nivå. Eredivisie er perfekt for ham. Nederlandsk fotball er offensiv og passer ham bra. Han er rolig og blir ikke stresset av press. Martin har begge beina godt plantet på jorda.

Også Bergdølmo skryter av Ødegaard, men er likevel skeptisk til planen om å returnere til Santiago Bernabéu.

- Martin er fantastisk til å håndtere press, er veldig moden og sier aldri noe feil. Men det vil være vanskelig for ham å vende tilbake til Real Madrid. Først må han ta nivået i Nederland. Veien videre til Real Madrids førstelag er fortsatt lang, mener den tidligere norske landslagsbacken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media