Kritisk: - Dette forteller meg bare hvor stor Petter Northug egentlig er

Aukland mener den nye avtalen må åpne for andre.

STØRST PÅ SPONSORER. Den nye avtalen til Petter Northug viser bare hvor stor han er, mener Fredrik Aukland. Foto:Thomas Rasmus Skaug
STØRST PÅ SPONSORER. Den nye avtalen til Petter Northug viser bare hvor stor han er, mener Fredrik Aukland. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

(Dagbladet): - Dette forteller meg bare hvor stor Petter Northug egentlig er, sier NRK-kommentator Fredrik Aukland.

Han mener Petter Northug er vinneren etter at det i helgen ble kjent at skistjerna og skiforbundet er blitt enige om en tre-årig avtale.

Det betyr at Petter Northug blir å finne på det norske landslaget helt fram til OL i 2018.

Aukland er kritisk til skiforbundets håndtering av saken. Men han koknkluderer med at det bare er en stor vinner:

- Det er langrennsporten som er den store vinneren, sier Fredrik Aukland.

Kritisk Om skifobundets håndtering har han følgende å si:

- Petter Northug har fått en betydelig bedre avtale enn tidligere. Skiforbundet ga klar beskjed og satte en frist for signering. Den ble ikke overholdt. Likevel ble det til en avtale. Her har forbundet firt på to vesentlige punkter, sier Aukland.

Han presiserer:

- Northug-teamet har vært interessert i en langsiktig avtale tidligere også. Nå har de fått det til. Og varigheten Northug har til å profilere egne sponsorer i løpet av året er også forlenget.

Petter Northug fritas for landslagsforpliktelsene 1. april.

Aukland var klar på hvem som hadde svelget kamelene:

- Det er skiforbundet, sa NRK-kommentatoren.

Fritt fram for andre - Det er ingen tvil om at forbundet har viket fra sine prinsipper. Det åpner også for at andre utøvere kan benytte seg av samme framgangsmåte for å skaffe egne sponsorer.  For det kan ikke være slik, at en ting gjelder for Northug, og noe annet for de øvrige. Jeg er ikke i tvil om at utøvere som Therese Johaug, Marit Bjørgen, Aksel Lund Svindal og Martin Johnsrud Sundby for å nevne noen, kunne tjene bra med penger på et tilsvarende opplegg, sier Aukland.

- Men det er vel et lojalitetsspørsmål? Kjetil Jansrud har tidligere uttalt at det er utenkelig med en Petter Northug på alpinlandslaget?

- Ja, det er et relevant spørsmål, sier Fredrik Aukland.