Singel mixed-stafett på VM-programmet

Kritisk Bjørndalen: - En katastrofe

VM-programmet i skiskyting er proppfullt. I årets VM er det 12 konkurranser på 11 dager. Noe må skje, mener Ole Einar Bjørndalen.

LAGT OPP: Men Ole Einar Bjørndalen er fortsatt engasjert. Her fra et showrenn tidligere i vinter sammen med kona Darja Domratsjeva. Foto: NTB Scanpix
LAGT OPP: Men Ole Einar Bjørndalen er fortsatt engasjert. Her fra et showrenn tidligere i vinter sammen med kona Darja Domratsjeva. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÖSTERSUND / OSLO (Dagbladet): Marte Olsbu Røiseland (28) og Johannes Thingnes Bø (25) gikk i går inn til VM-gull på den nye øvelsen singel mixed-stafett, der begge utøverne går to etapper hver.

Italia tok sølv og Sverige bronse, slått med henholdsvis 13,4 og 20,0 sekunder.

B-lag

Både Frankrike og Tyskland var på forhånd utpekt som to av de største rivalene til Norge i kampen om gullet.

Slik skulle det ikke gå. Tyskland ble nummer fire, mens det franske laget gikk inn til en sjuendeplass.

Noe av grunnen er at begge lagene droppet å sende sine beste kort ut i kampen. For det tyske laget sto både Arnd Peiffer og Laura Dahlmeier over, mens Simon Desthieux sto over for det franske.

FEIRET MED KAKE: Gullvinnere Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland under kakefeiringen i forbindelse med singel mixed stafett i VM Skiskyting 2019 i Östersund. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FEIRET MED KAKE: Gullvinnere Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland under kakefeiringen i forbindelse med singel mixed stafett i VM Skiskyting 2019 i Östersund. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Reagerer

Det får skiskytter-legenden Ole Einar Bjørndalen til å reagere. 45-åringen, som jobber som ekspert for TV 2, mener at arrangøren må ta grep for å forhindre at dette skjer i framtida.

Om det ikke skjer mener Bjørndalen at nyvinningen kan få kort levetid i mesterskap. Det var første gang mixed-stafett sto på VM-programmet:

- Det er en katastrofe for konkurransen at Tyskland og Frankrike ikke stilte med de beste lagene. Derfor må IBU vurdere om de skal utvide VM med en eller to dager, slik at vi får sju løp og at alle de beste stiller start i sju løp, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten.

Til tross for kritikken, mener Bjørndalen at mix-stafetten absolutt har ei framtid i mesterskap. Han hyller øvelsen:

- Det er underholdning fra første stavtak og et tempo jeg ikke har sett i en VM-øvelse hittil. Det var et enormt tempo på skyting, et enormt tempo på ski, og store vekslinger mellom hvem som var i front og hvem som vant til slutt. Dessuten er det mye enklere å stille bare med to løpere, framfor et helt nytt lag, sier Bjørndalen til TV 2.

Blandet reaksjoner

Skiskyting har hostet opp flere nye øvelser de siste åra. I VM i Hochfilzen 2017 ble det avholdt 11 øvelser totalt i en periode på 11 dager. I årets VM er det 12 konkurranser på 11 dager. Blant dem er både mixed-stafett og singel mixed-stafett.

«Dette reflekterer IBUs (Det internasjonale skiskytterforbundet) forpliktelse til likestilling og innovasjon, og for å holde idretten så attraktiv som mulig for utøvere og fans fra et bredt spekter av nasjoner», skriver arrangøren om hvorfor de har puttet en ny øvelse på programmet.

Da Dagbladet snakket med det norske laget før mesterskapet, var reaksjonene blandet på alle konkurransene:

- Det blir for mye, og det er for mange distanser, sier Tiril Eckhoff til Dagbladet.

Johannes Thingnes Bø er derimot langt mer positiv.

- Det er viktig at VM-perioden ikke blir lenger enn den er. VM skal være intensivt og bra for publikum. Mixed-stafett er bra for små nasjoner, og singel mixed-stafett vil åpne for enda flere lag som bare har ei dame og en mann som holder høyt nivå, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

- Du er positiv til den nye øvelsen?

- Ja, så lenge det ikke går på bekostning av andre øvelser. Det er et fint tillegg. Det blir action, men kan slå alle veier, sier mannen fra Stryn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer