Kritisk Deila mener Celtic-spillerne må slanke seg

Forbyr brus og pannekaker til lunsj.

NYE REGLER: Celtic-manager Ronny Deila gjør endringer på rutinene i Celtic. Ingen brus og faste lunsjtider blir den nye hverdagen til Celtic-spillerne .Foto: REUTERS/Russell Cheyne
NYE REGLER: Celtic-manager Ronny Deila gjør endringer på rutinene i Celtic. Ingen brus og faste lunsjtider blir den nye hverdagen til Celtic-spillerne .Foto: REUTERS/Russell CheyneVis mer

(Dagbladet): Celtic møter Maribor fra Slovenia til Champions League-playoff onsdag. Vinneren over to oppgjør er klar for gruppespillet. Ifølge avisa The Scotsman har Deila satt i gang en prosess for å få Celtic-spillerne slankere i sesongstarten.

- Typisk Ronny, sier Kenn Hallstensen, Strømsgodsets og Deilas tidligere kostholdsrådgiver, til Dagbladet.

Da Dagbladet møtte Deila for halvannen uke siden snakket manageren om at han nektet å legge om sin egen filosofi og spillestil til tross for en svak innledning på sesongen.

- Her skal vi ha min kultur og min måte å spille på. Det har gått bra i 95 prosent av tida, sa Deila overfor Dagbladet.

Nå forteller skotsk presse at Deila allerede har tatt grep og kaller det hele omtales som en «kulturell revolusjon».

Kroppsfett Deila ønsker faste måltider etter trening og forbyr brus.

- For å være i Champions League, må vi se ut som et Champions League-lag. Vi må trene som et. Det betyr at spillerne må gi hundre prosent hver dag og se gjennomtrent ut. Vi ser på kroppsfettet og hva skjer hvis en spiller veier ett eller to kilo for mye? Jeg vil ha et raskt lag og du kan ikke være rask hvis du veier for mye. Vi trenger raske spillere i Europa. Se på Ronaldo og Gareth Bale. Det er standarden vi snakker om, sier Deila.

Kostholdsrådiver Hallstensen jobbet tett med Deila i Strømsgodset. Han er ikke overrasket over Deilas grep.

- Ronny har hatt stort fokus på kropp og kosthold. Det var viktig for hans resultater. Han krever alltid at spillerne gir alt og er 24-timersutøvere, sier Hallstensen til Dagbladet.

Hallstensen kom til Strømsgodset i 2006 og var sentral da Strømsgodset fikk kallenavnet «lavkarbo-klubben» i fjor for sitt fokus på kosthold.

Den svenske Celtic-spilleren Mikael Lustig forteller til The Scotsman om en annerledes kultur i Skottland enn i Skandinavia.

- For å være ærlig: Det var enkelte spillere som drakk Cola og Irn Bru (skotsk brus) i lunsjen. Men det er forskjellige kulturer i Skandinavia og her i Storbritannia. Her kan vi spise pannekaker eller toast til frokost. Det gjør vi aldri i Skandinavia. Der er det sunnere mat. Vi spiser frukt og sånt, sier Lustig.

RÅDGIVER:  Kostholdsrådgiver Kenn Hallstensen måler fettprosenten hos Péter Kovács i 2013. Hallstensen mener Deila gjør lurt i å fokusere på kosthold i Celtic. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
RÅDGIVER: Kostholdsrådgiver Kenn Hallstensen måler fettprosenten hos Péter Kovács i 2013. Hallstensen mener Deila gjør lurt i å fokusere på kosthold i Celtic. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Deila mener han var nødt til å gjøre noe for å bedre kostholdet til spillerne.

- Jeg kan ikke fatte at de ikke måtte spise lunsj her etter trening, fordi alle vet at spillerne trenger mat for å fungere. Hvis du går rett hjem - eller på en kafé i byen - da er det for seint. For meg handler dette om å være profesjonell. Det er også en sosial ting å spise sammen. Men så er det de som mener det blir for mange timer sammen og at folk blir lei. Det er vanskelig å endre dette på den rette måten, sier Deila.

Hallstensen er nådeløs til pannekaker og brus til lunsj:

- Det høres ikke bra ut, sier kostholdsrådgiveren.

Skyllebøtte Ifølge Scotsman er brus nå fullstendig forbudt ved klubbens treningsanlegg og det er allerede gjort endringer i hvordan spillerne spiser lunsj.

Deila er ikke den første manageren som tar grep i matveien. Franske Paul le Guen trente Rangers i 2006/07 og fikk sjokk av skotske spillere som spiste potetgull. Også tidligere Sunderland-manager Paolo di Canio forbød tomatsaus ved lunsjbordet.

Under tidligere Celtic-manager Martin O'Neill (2000-05) fersket en av klubbens ernæringsfysiologer at en spiller spise potetgull på spillerbussen etter kamp. Dette ble dårlig mottatt av ernæringsfysiologen, men det hele endte med at personen fikk en skyllebøtte av spilleren. Spilleren var for øvrig den svenske spissen Henrik Larsson.

Deila er fornøyd med at hans «kulturelle revolusjon» er i gang.

- Lunsjene vi har nå er fantastiske. Hvis spillerne ikke liker maten vi har, så har de et problem, sier Deila.

Celtic reiser til Slovenia og møter Maribor på bortebane onsdag. Returkampen spilles i Skottland neste uke. Vinneren over begge kampene er klar for Champions League-gruppespillet.

MYE Å TA I?: Ronny Deila vil ha raske Celtic-spillere. Her er Callum McGregor i kamp mot St Johnstone. Foto: REUTERS/Russell Cheyne
MYE Å TA I?: Ronny Deila vil ha raske Celtic-spillere. Her er Callum McGregor i kamp mot St Johnstone. Foto: REUTERS/Russell Cheyne Vis mer