2018 Petter Northug trener med skilandslaget på Sognefjellet. Snø ski portretter.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
2018 Petter Northug trener med skilandslaget på Sognefjellet. Snø ski portretter. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Klæbo raskere enn Northug

Kritisk for Northug. Nå har Klæbo overtaket også her

Johannes Høsflot Klæbo seiler opp som en sterkere kandidat i en spurt.

Det er store forventninger knyttet til Northugs form når vi går inn i langrenssesongen. Etter 2015-sesongen har vi bare sett små glimt av gammel storhet fra 32-åringen.

Kan han slå tilbake og gjøre en kanonsesong, eller er han ferdig? Dagbladet har snakket med lagkameratene, som til daglig måler seg med ham på trening. De tror Northug kan bli en å regne med i sprint - men tviler mer når det gjelder distanserenn.

I hele Petter Northugs langrennskarriere har Mosvik-ekspressen vært sportens raskeste og beste spurter.

Derfor har 32-åringen alltid hatt trumfkortet i fellsstarter og sprinter: Henger Northug med inn til stadion og oppløpet, er seieren hans. Slik har det alltid vært. Men er Northug fortsatt den beste spurteren i internasjonal langrenn?

HVEM ER RASKEST? Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo under VM i Lahti. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HVEM ER RASKEST? Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo under VM i Lahti. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Nå er Klæbo raskest

Skal vi tro Norges sprintlandslag er ikke Northug den med høyest toppfart lenger. Den nye spurtkongen er Johannes Høsflot Klæbo, selv om verdenseneren som regel har avgjort sprintene før selve oppløpet hittil i sin karriere.

- Hvem har høyest toppfart på det norske laget nå?

- Johannes er den raskeste av oss. Så er vi andre ganske jevne like bak. Det er vanskelig å rangere, fordi det varierer på sprintøktene, sier sprintesset Sondre Turvoll Fossli til Dagbladet.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen ønsker ikke å gå i detaljer på dette, men bekrefter at Klæbo nå er den raskete.

- Har dere hatt målinger på hvem som har høyest toppfart?

- Ja, vi ser jo det. Det visuelle viser hvem som er raskest, sier Monsen til Dagbladet.

- Og det er Johannes?

- Ja. Johannes holder stabilt høyt nivå på alle slike fartsøkter og tester.

HØYEST TOPPFART: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HØYEST TOPPFART: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Må aldri avskrives

Tidligere langrennsløper Odd-Bjørn Hjelmeset er nå idrettssjef i Skiskytterforbundet, men har lenge fulgt langrennsgutta tett. Han setter også spørsmålstegn ved Northugs form til sesongen.

- Det er vanskelig å si. Men han prøver, det skal han ha. Etter det jeg forstår nå, så er Arild Monsen fast bestemt på at han ikke skal bomme på noe høydeopphold. Jeg blir ikke overrasket om han ikke får det til på Beitostølen, og da blir det ingen tur til Kuusamo (første verdenscuphelg, red. anm.), sier Hjelmeset til Dagbladet.

Petter Soleng Skinstad, TV 2s langrennsekspert, mener det er for tidlig å avskrive Northug.

- I alle fall med tanke på sprint. Det krever helt andre egenskaper enn det gjør å gå fort i 15, 30 eller 50 kilometer. Og egenskapene som trengs i sprint, ligger naturlig for Petter Northug, i hurtigheten, killerinstinktet og finishen. Jeg tror han fortsatt kan lykkes, sier Skinstad til Dagbladet.

Northug får mest sannsynlig sjansen i verdenscupen på Lillehammer og Beitostølen. Der har han kniven på strupen, og bør vise formtegn, mener Hjelmeset.

Men at Klæbo nå er raskere, er ingenting å bry seg om, mener Skinstad.

- Det er ingen i verden som kan slå Klæbo på hurtighetstester. Så jeg ser ikke på det som så farlig.

- Det som var forsen til Petter før, var å ta starten. Klarte han ikke det, brukte han bare noen tideler på å gå forbi feltet. Det er der Klæbo nå er. Northug har nok litt mer å jobbe med der. Men man skal aldri avskrive ham, han er en taktiker, sier Hjelmeset.

Glimt av gammel storhet

Petter Northug er selv i ferd med å erkjenne at Klæbo er raskere enn ham.

- Tror du at du kan slå Klæbo til vinteren?

- Det blir vanskelig, sier defensiv Petter Northug.

Selv velger også Johannes Høsflot Klæbo å snakke ned seg selv.

- Det er vel så som så at jeg er skarpest. Det er jeg som har det hardest på samtlige langøkter og må gå på lettest hjul. De tenker ikke sånne ting, sier Klæbo til Dagbladet.

I de siste to sesongene har verden knapt fått se det berømte Northug-rykket, men noen prov på gamle takter har vi sett.

Eksempelvis på lagsprinten i NM del 2 i Alta i april da Northug eksploderte forbi hele feltet, tok igjen Martin Johnsrud Sundby og spurtet forbi.

God magefølelse

Eller i den blytunge 2016/17-sesongen da Northug viste gammel storhet i tre sprintkvartfinaler, da han parkerte lynraske Sergej Ustjugov fullstendig på oppløpet de tre gangene de møttes ansikt til ansikt.

- Det er godt å se at farta fortsatt er der, men det hjelper ikke å være best i en kvartfinale. Det er ikke der man vinner skirenn, sa Petter Northug til Dagbladet i sommer.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen sa følgende til Dagbladet for to uker siden:

- Magefølelsen min er god. Jeg tror Petter kommer bra tilbake, selv om han neppe vinner hvert skirenn. Akkurat nå er det noen som er foran ham. Men det er mulig at Petter kan komme i verdenstoppen igjen. Han må ta det trinnvis og starte med de korteste distansene. I sprint er det muligheter, men jeg blir utrolig imponert om han vinner en tremil, tydeliggjør sprintlandslagstreneren.