REAGERER: Justyna Kowalczyk mener Norge forskjellsbehandles. Foto: EPA/GRZEGORZ MOMO/NTB Scanpix
REAGERER: Justyna Kowalczyk mener Norge forskjellsbehandles. Foto: EPA/GRZEGORZ MOMO/NTB ScanpixVis mer

Kritisk Kowalczyk om Sundby-saken: - Hvilket helvete skulle det ikke blitt?

Rasler med sablene igjen.

(Dagbladet): Den polske langrennsstjerna Justyna Kowalczyk har i en årrekke vært kritisk til utøveres bruk av astmamedisin. Det startet under OL i Vancouver helt tilbake i 2010.

Fot halvannet år siden sa hun at hun fortsatt hadde betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen. Hun var også stolt over at hun var, som hun selv sier, den første til å være kritisk mot astmamedisinen Bjørgen har brukt siden 2009.

Etter at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder for feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline, har Kowalczyk ikke overraskende kastet seg på debatten igjen.

- Jeg kommer fra trening, slår på datamaskinen, og den første nyheten er at verdens beste skiløper Martin Johnsrud Sundby blir tatt for bruk av for store doser av astmamedisin. Så graver skandinaviske journalister og kommer frem til at 70 prosent av norske OL-medaljer siden 1992 er blitt vunnet av astmatikere, skriver hun i en artikkel i avisen Gazeta Wyborcza, som er gjengitt av NRK.

Hun klarer heller ikke la være å gi et stikk til rival Marit Bjørgen i den samme artikkelen.

- På toppen av alt dette sier Marit Bjørgen nå helt åpent at hun hadde aldri blitt best i verden om hun ikke brukte astmamedisin. Da jeg flere ganger presenterte mine meninger åpent om dette, ble alle forbannet på meg gang på gang, skriver Kowalczyk.

Hun mener nordmenn forskjellsbehandles.

- Tenk dere meg i Sundbys sko da jeg konkurrerte med Marit Bjørgen om Tour de Ski-seier. Hvilket helvete skulle det ikke blitt om man hadde funnet i min kropp det samme som hos Sundby da?

Like etter at Sundby-nyheten sprakk var Kowalczyk raskt ute med å publisere meldinger på Twitter.

«Er det ikke slik at han etter det positive dopingtestresultatet, burde vært suspendert til endelig avklaring av saken?» skrev hun blant annet.