Kritisk mot regimet - pågrepet

Jelena Leusjanka snakker ut om oppholdet i fengsel.

15 DAGER I FENGSEL: Den tidligere basketballspilleren Jelena Leusjanka ble pågrepet for å delta i ulovlige demonstrasjoner. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
15 DAGER I FENGSEL: Den tidligere basketballspilleren Jelena Leusjanka ble pågrepet for å delta i ulovlige demonstrasjoner. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er opprør mot president Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland.

Tidligere denne uka skapte det overskrifter også i Norge da skiskytterdronninga Darja Domratsjevas bror Nikita ble brutalt pågrepet av hviterussisk politi, anklaget for ulovlige demonstrasjoner. Domratsjeva er for øvrig gift med Ole Einar Bjørndalen.

Nå står en annen idrettsutøver fram med sin historie, etter at hun ble pågrepet i demonstrasjoner der hun uttrykte seg kritisk til regimet.

Den tidligere basketballstjerna Jelena Leusjanka (37) åpnet ifølge Marca opp om det hun kaller «et helvete» i retten torsdag.

- De har satt mitt liv og min helse i fare. De gjennomsøkte madrassen og laknene mine. Det var ikke varmt vann. Jeg har ikke dusjet på 13 dager. Jeg har bodd i en bakteriepøl. Jeg har lus. Alt dette skader helsen min, sier Leusjanka.

Massiv støtte

Leusjanka sier hun satt 15 dager i politiets varetekt. Basketballspilleren var en toneangivende landslagsprofil, og var blant annet kåret til VMs beste midtbanespiller i 2010. Hun har også spilt i WNBA, verdens beste liga.

Leusjanka skal være en av idrettsprofilene i landet som uttrykker seg sterkest mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. Lukasjenko eklærte seg som valgvinner med mer enn 80 prosent av stemmene i august.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer