Kritisk mot regimet - pågrepet

Jelena Leusjanka snakker ut om oppholdet i fengsel.

<strong>15 DAGER I FENGSEL:</strong> Den tidligere basketballspilleren Jelena Leusjanka ble pågrepet for å delta i ulovlige demonstrasjoner. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
15 DAGER I FENGSEL: Den tidligere basketballspilleren Jelena Leusjanka ble pågrepet for å delta i ulovlige demonstrasjoner. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er opprør mot president Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland.

Tidligere denne uka skapte det overskrifter også i Norge da skiskytterdronninga Darja Domratsjevas bror Nikita ble brutalt pågrepet av hviterussisk politi, anklaget for ulovlige demonstrasjoner. Domratsjeva er for øvrig gift med Ole Einar Bjørndalen.

Nå står en annen idrettsutøver fram med sin historie, etter at hun ble pågrepet i demonstrasjoner der hun uttrykte seg kritisk til regimet.

Den tidligere basketballstjerna Jelena Leusjanka (37) åpnet ifølge Marca opp om det hun kaller «et helvete» i retten torsdag.

- De har satt mitt liv og min helse i fare. De gjennomsøkte madrassen og laknene mine. Det var ikke varmt vann. Jeg har ikke dusjet på 13 dager. Jeg har bodd i en bakteriepøl. Jeg har lus. Alt dette skader helsen min, sier Leusjanka.

PÅGREPET: Nikita Domratsjev ble søndag 11. oktober pågrepet av hviterussisk politi, som følge av store demonstrasjoner i landet. Video: Euroradio / Tut.By Vis mer

Massiv støtte

Leusjanka sier hun satt 15 dager i politiets varetekt. Basketballspilleren var en toneangivende landslagsprofil, og var blant annet kåret til VMs beste midtbanespiller i 2010. Hun har også spilt i WNBA, verdens beste liga.

Leusjanka skal være en av idrettsprofilene i landet som uttrykker seg sterkest mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. Lukasjenko eklærte seg som valgvinner med mer enn 80 prosent av stemmene i august.

Leusjanka er også negativ til sportsministeren i landet, som skal ha bedt utøverne forplikte seg til å lære nasjonalsangen, vise fram flagg og ikke uttale seg med mindre dette er godkjent av klubb eller støtteapparat.

Leusjanka får massiv støtte i hjemlandet, blant annet fra tidligere lagvenninne Natalia Marsjenko.

- De har tatt feil person. Jelena er så erfaren, og har gått gjennom så mye for å vinne at det er umulig å knekke henne. Hun kommer til å stå for sine prinsipper og seg selv, sier hun til Marca.

- Angrep som en ulveflokk

Det er altså ikke den eneste pågripelsen i Hviterussland som vekker oppsikt denne uka.

Overfor Dagbladet forteller Nikita Domratsjev at han var på vei til mora si på sykkel da han ble anklaget for å delta i demonstrasjoner.

- Halvveis ble jeg stoppet av en haug av folk som løp forbi meg. I neste øyeblikk ser jeg flere soldater med våpen. Jeg ble redd, og syklet andre veien. Men det gikk ikke, fordi det kom flere soldater fra et annet hjørne, sier Nikita Domratsjev til Dagbladet.

Han forteller videre at han fikk flere slag fra en soldat som sendte ham i bakken.

- Jeg skrek at jeg har hviterussisk pass og at jeg bare skulle besøke moren min. De fortsatte å angripe meg som en ulveflokk, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer