KRAFTIG FYSIKK: Youssoufa Moukoko (12) er et talent utenom det vanlige. Foto: Peter Ludewig/DPA/NTB Scanpix
KRAFTIG FYSIKK: Youssoufa Moukoko (12) er et talent utenom det vanlige. Foto: Peter Ludewig/DPA/NTB ScanpixVis mer

Kritisk til 12-åringen som forbløffer fotballverden: - Uvanlig

Youssoufa Moukoko herjer på U17-laget til Borussia Dortmund og er tatt ut på U16-laget til Tyskland. Samtidig stilles det spørsmål ved alderen hans.

(FourFourTwo): 12 år gamle Youssoufa Moukoko (nei, han er ikke i familie med Championship Manager-legende Tonton Zola Moukoko) skaper stadig overskrifter i Europa.

Årsaken er at den unge spissen til tider leker seg med fotballspillere som er 16 og 17 år gamle.

Forrige uke ble supertalentet kalt inn til Tysklands U16-landslag til de to kampene mot Østerrike 11. og 13. september. Og 12-åringen er vant til å spille med eldre gutter.

Moukoko har allerede notert fem kamper for Borussia Dortmunds U17-lag denne sesongen, der han også herjer. Han står bokført med 13 mål på 339 minutter, noe som gir scoring hvert 26. minutt. Han troner helt alene på toppen av toppscorerlista i ligaen.

Det som gjør det enda mer imponerende er at det bare er to av lagkameratene hans som er 14 år gamle. Resten er 15 år eller eldre.

Moukoko kom fra kultklubben St. Pauli for et snaut år siden. Da hadde spissen allerede herjet på U15-laget. Han scoret også 33 mål på 21 kamper som elleveåring forrige sesong.

Han omtales som rask, teknisk, fysisk sterk og farlig foran mål - en spiller for framtiden. Håpet er at han en dag vil slå igjennom på A-laget i likhet med spillere som Mario Götze og Christian Pulisic.

Men unggutten skaper ikke bare positive overskrifter.

Kontroversiell

Moukoko er født i hovedstaden Yaoundé i Kamerun, og enkelte har stilt spørsmål ved alderen hans. Det til tross for at fødselsattesten utstedt på det tyske konsulatet viser at han er født 20. november 2004.

Han kom igjen i et negativt søkelys etter å ha scoret fire mål i en 6-1-seier over Viktoria Köln med U17-laget til klubben for noen uker siden. Moukoko leverte en fantastisk kamp, og etter hvert som målene rant inn ble stemmene flere.

Faren Joseph Moukoko har hele tiden nektet for at familien har jukset med alderen på Moukoko. Men jo bedre sønnen gjør det på fotballbanen, jo mer kritiske blir røstene. Det hjelper ikke at 12-åringen har en veldig sterk fysikk.

Det er ikke bare det at Moukoko matcher fysikken til spillere som er mange år eldre enn ham. Han knuser dem. Det kom også til syne da han scoret to mål mot Unterrath nylig. Kraftspissen danset seg forbi tre forsvarere i boksen før han ble lagt i bakken (se 12-åringens to mål i kampen litt lenger ned).

- Det er uvanlig at en 12-åring har fysikken til en 17-åring, sier idrettslege Joachim Schubert.

Schubert har jobbet i den tyske fotballklubben Bochum og landslaget til Togo.

- Dersom han virkelig er 12 år gammel, syns jeg det er tvilsomt at han spiller jevnlig med 17-åringer. Det er tvilsomt om han kan gjøre dette over lang tid, sier Schubert.

Alderjuks i Afrika

Og det er en grunn til skepsisen. Afrikanske fotballspillere har flere ganger tidligere vært innblandet i alderjuks. Varsellampene blinker så fort en spiller fra et afrikansk land søker lykken i Europa.

Tidligere har Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) gått inn med undersøkelser før ungdomsmesterskap, for å sikre at afrikanske nasjoner ikke stiller med spillere som jukser med alderen.

Grunnen til at spillere oppgis å være yngre enn de faktisk er, kan være at nasjonale forbund kan stille sterkere lag i ungdomsmesterskap. I tillegg gjør det også spillerne mer attraktive på overgangsmarkedet, hvor markedsverdien deres øker.

Et eksempel på en spiller det har vært skepsis rundt er Newcastle-spiller Chancel Mbemba, som i 2013 kom under etterforskning av FIFA. Han skal ifølge CNN ha benyttet fire forskjellige fødselsattester som spillere i afrikanske klubber.

Et annet eksempel er Lazio-spilleren Joseph Minala, som noen mener er 46 år gammel, til tross for at fødselsattesten viser at han er 21 år gammel.

Et unntak

Det er særlig trenere i motstanderlag som mener det er ugler i mosen når Moukoko herjer med spillere som er fire og fem år eldre. Men en av trenerne hans prøver å komme med betryggende ord i saken.

- Noen ganger innser Youssoufa at han er en liten gutt, sier U17-trener Sebastian Geppert.

Det tyske fotballforbundet (DFB) følte de måtte kommer med en avklaring på situasjonen. De sier at en 12-åring kan spille på U16-laget, men vil samtidig advare om at det ikke passer for alle.

«Talenter som Youssofa Moukoko er et stort unntak, og ikke alle unntak bør oppmuntre til etterlikning».

Forbundet peker på at denne modellen ikke anbefales i de fleste tilfeller. Markus Hirte, som er ansvarlig for talentutvikling i DFB, har også uttrykt bekymringer.

- Spørsmålet må være: Hvilke egenskaper tar han også med seg fra sin personlighetsutvikling?

Talentklubb

Borussia Dortmund har på sin side erfaringer med å utvikle talenter. Nuri Sahin ble blant annet den yngste spilleren i Bundesligas historie da han debuterte som 16-åring august 2005. Han kom fra ungdomslaget og gikk rett opp til A-laget i sin tid. Han er fortsatt i den tyske klubben.

Klubbens U17-trener Sebastian Greppert tar kritikken mot Moukoko med knusende ro.

- Det er fint om en spiller kan spille i laget mitt i fire år, sier Greppert, som mener det ikke er urettferdig at han ble tatt ut på U16-laget til Tyskland heller.

- Det ville vært urettferdig om han fortsatte å spiller på U15-laget, sier han, og legger til at 12-åringen fortsatt ikke spiller på Signal Iduna Park.

Men om han fortsetter utviklingen, så er det fort bare et spørsmål om tid før han gjør nettopp det.

Kilder: Sport1, ntv, Die Welt