SEIER: Ingvild Flugstad Østberg var sterkest på oppløpet og slo russiske Neprjajeva. 28-åringen tok med det over ledelsen i Tour de Ski. Video: NRK Vis mer

Ingvild Flugstad Østberg vant fellesstarten i Oberstdorf

Kritisk til arrangør etter seieren: - Var de der i det hele tatt?

Ingvild Flugstad Østberg suste inn til seier på kvinnenes fellesstart, men var misfornøyd med løypepatruljens innsats i de vanskelige forholdene.

OBERSTDORF (Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg gikk foran som et lokomotiv gjennom mesteparten av de 10 kilometerne i snødrevet i Oberstdorf og hadde likevel krefter igjen til å spurte ned Natalja Neprjajeva på oppløpet.

På forhånd var Østberg usikker på om forholdene tilsa at hun skulle klare å gå ifra konkurrentene, men til slutt var det bare den russiske kvinnen, som nå er på andreplass i sammendraget, som klarte å henge med i tempoet.

På Dagbladets spørsmål innrømmer Østberg at hun er overrasket over at hun fikk så mye ut av dagens renn.

- Ja, egentlig. Da jeg testet ski trodde jeg at dette blir kampen for tilværelsen og prøve å ikke tape noe, selv om det høres defensivt ut. Så ble det jo en kjempedag egentlig. Det er skikkelig gøy.

Til tross for at hun tok mye tid på de fleste konkurrentene var Østberg skuffet over jobben som ble gjort av løypepatruljen underveis i løpet. Bare Krista Pärmäkoski ønsket å hjelpe Østberg i tet underveis, og dermed måtte Gjøvik-jenta brøyte løype ved flere anledninger.

- Det var kanskje ikke den beste jobben av forpatruljen. Jeg vet ikke om de var der i det hele tatt. Det er jo sånn det er, det er ikke første gang og det kommer til å skje igjen. Det er ikke det en trenger å fokusere på, på en dag som denne, men jeg håper at om det skal fortsette sånn bør de gjøre en bedre jobb på gutteløpet, sier Østberg.

SKIFAMILIE: Tre generasjoner Østberg har gjort det bra i skisporet, og det var bestemor Valborg som startet det hele. Ingvild Flugstad Østberg har mye å takke henne for. Video: NRK Vis mer Vis mer

Valgte rubb

Forholdene gjorde det vanskelig for utøverne og velge ski. Tørrvoks, klister og rubbeski fungerte omtrent like godt eller dårlig alle sammen ute i de tyske skogene.

- Det var skikkelig tøft, men det var rart også. Jeg følte meg veldig bra, men når det legger snø i sporet, så kan du nesten ikke ta i alt du har for det er litt nytteløst. Det blitt frustrerende til tider, men når du hører at det blir litt avstander og strekk i feltet så gir det litt ekstra motivasjon til å fortsette å prøve og gå, forklarer Østberg.

De norske løperne valgte å gå på rubbeski, et valg Østberg sier ble tatt for henne av smører Perry Olsson. Selv var 28-åringen skeptisk til skiene før start.

- Jeg fikk ikke noe godfølelse. Jeg følte ikke at rubbeski var spesielt gode, så jeg bare håpet at de var bedre da jeg sto på start. Alt i alt hadde jeg nok veldig gode ski. Hvis det var noen nasjoner som bommet veldig mye på ski, synes ikke jeg det er noe morsomt, sier Østberg.

En av nasjonene som bommet var USA og sammenlagtleder Jessica Diggins tapte nesten halvannet minutt til Østberg på etappen.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vil ikke være favoritt ennå

Dermed tapte en av Østbergs største konkurrenter mye tid og Østberg seiler opp som en soleklar vinnerkandidat, selv om hun ikke ønsker å si det selv inntil videre.

- Det er gøy å ha ledetrøya, men som jeg sier til det kjedsommelige, så er det veldig, veldig mye som skjer på de 2-3 siste etappene, så det har jeg sett før. Jeg har vel vært i Oberstdorf og ledet med mer enn 20 sekunder før. Du ser hvor mye som skjer på en etappe i dag, eller i fellesstarten i Val di Fiemme i motsatt vei for meg tidligere.

Lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier at selv om Østberg ikke ønsker å akseptere favorittstempelet er det akkurat hva dagens vinner er for øyeblikket.

- Det har blitt sagt til meg tidligere også når jeg har sittet med ledertrøya og likevel har jeg havnet langt bak til slutt, men det er jo hyggelig å få høre det, avslutter Østberg.